Tíz érdekesség angolul
Szekció
Tíz érdekesség angolul

Azt gondolod, hogy az angol nyelv egyszerű, és néhány megtanult szóval megérteted magad külföldön? Vagy úgy véled, az angol bonyolult nyelv, és hosszú idő szükséges ahhoz, hogy tökéletesen beszéld? Mindkét megállapításban van igazság. Bármilyen is legyen a nyelvi szinted, olvasd el az alábbi tíz érdekességet, amivel még egy anyanyelvi beszélőt is el tudsz kápráztatni.

1. A „pangram” olyan mondat, amely tartalmazza az angol ábécé összes betűjét. Például: „The quick brown fox jumps over the lazy dog.” Tudsz ilyen mondatot alkotni?

2. Shakespeare körülbelül 1700 angol szót talált ki és tett közismertté élete során. A green-eyed például az ő találmánya, és féltékenyt jelent, a zöld szemű szörny kifejezés az Othellóban tűnt fel először. A worthless is hozzá köthető: a megbecsültet, értékeset jelentő weorp régies szóból fejlesztette ki a -less fosztóképző segítségével a VI. Henrikben: „Poor Clifford! How I scorn his worthless threats!”

3. Az angol nyelvben a jelzőknek meghatározott sorrendben kell állniuk: vélemény, méret, kor, forma, szín, eredet, anyag, cél… és főnevek, mint a „lovely little old rectangular green French silver whittling knife”. Ha felcseréled a jelzők sorrendjét, még azt hihetik rólad, hogy teljesen megbolondultál. Ez egy régi beidegződés, amit minden angol beszélő így használ, habár nincs tudatában. Kicsit olyan, mint a magyar hosszú, szőke hajú/szőke, hosszú hajú dilemma.

4. Ha azt kérdezik tőled, hogy „Do you want chips with that?”, és azt válaszolnád, hogy de még mennyire, akkor mondd azt, hogy „abso-bloody-loutely”, ne pedig azt, hogy „ab-bloody-solutely”. Van-e ebben valamiféle szabály? Inkább érzés alapján történik: az elé a szótag elé kell tenni a nyomatékosító töltelékszót, amit hangsúlyozni szeretnénk, az pedig ebben az esetben a lutely. Persze mondhatnánk helyette, hogy „yes please”, de akkor hol marad a móka?

5. Az elköszönést jelentő good-bye-nak semmi köze a good szóhoz. Valójában egy rövidítés, és azt jelenti, isten veled, vagyis „God be with ye”.

6. A legnehezebb angol nyelvtörőként általában a következő mondatot emlegetik: „Sixth sick sheik’s sixth sheep’s sick.” Mondd ki gyorsan háromszor egymás után!

7. Gondolkoztál már azon, hogy az angol billentyűzeteken miért pont úgy vannak elhelyezve a betűk, ahogy, és nem ábécésorrendben? Az ok a következő: valaha az írógépekre alakították ki a ma is leggyakrabban használatos, QWERTY-típusú billentyűzetkiosztást. Ezeken úgy kellett egymás mellé tenni a betűket, hogy a kis kulcsok, amelyek a betűket leütik a papíron, a lehető legritkábban akadjanak össze. Így azok a betűk, amelyek a legtöbbször egymás mellett állnak, nem kerülhettek a billentyűzeten egymás mellé.

8. Nagyon úgy tűnik, hogy a legösszetettebb angol szó a set. Erre a rövidke kis kifejezésre az Oxford English Dictionary 24 oldalon keresztül körülbelül 60 ezer szómeghatározást ad, számtalan definícióval.

9. Arra is van kifejezés az angolban, ha egy szó képét tükrözzük, és ugyanúgy néz ki: ez az ambigram. Ilyen például a swims, amit ha fejjel lefelé nézünk, ugyanúgy olvasható. Érdekes, nem?

10. Egy választékosan beszélő angol körülbelül húsz igeidőt használ. Ez pontosan tizenhéttel több, mint a múlt, a jelen és a jövő magyarban alkalmazott három igeideje. De hát kinek ne esne jól egy kis pluperfect progressive passive-használat olykor-olykor?

AJÁNLOTT

Másfél nap után uraltuk a mapot

Szekció
Mai cikkünkben Tomival, a PEOPLE TEAM gamertáborának visszatérő résztvevőjével beszélgettünk az élményeiről, tapasztalatairól, terveiről. Bárt Roland interjúja. Tomi,…

Alkoss, hass, táborozz!

Szekció
Az alkotás öröme. Ha másban nem is, ebben az egy dologban hasonlítunk egymásra. Különböző településekről, eltérő háttérrel érkezünk,…

Brókerek és fagyipénz

Szekció
A PEOPLE TEAM nyári táboraiban a jól bevált választható témákon (angoltábor, dróntábor, filmestábor, fotóstábor, gamertábor, írótábor, játéktábor, kézművestábor,…

Friss