Nem csak egy rövid éjszaka
'DENMÁS
PEOPLE TEAM tábor

Nincs olyan gyerek, aki ne szeretne lázasan kutatni régi rejtett kincsek után, feltúrva akár a padláson porosodó ládákat is. Június 22-én, a Szent Iván napjához legközelebb eső szombaton kicsiknek és nagyoknak lehetőségük lesz arra, hogy a Múzeumok Éjszakáján különböző, ritkán látott ereklyéket lássanak.

Kultúra mindenkinek

Ez a magyarországi kulturális rendezvény egy külföldi mintán alapul, amit először 2002-ben rendeztek meg. Budapesten kívül több városban is megnyitják kapuikat a múzeumok és más intézmények, és immár a huszonharmadik Múzeumok Éjszakáján vehetnek részt az érdeklődők.

Egy rövidke éjszaka nem elég

Az elnevezés kicsit csalóka, mert nem csupán az év legrövidebb éjszakájáról van szó, hanem szinte egész napos eseményekről. A kiállítások mellett tárlatvezetésekkel, előadásokkal, családi programokkal, koncertekkel, interaktív eseményekkel, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket a szervezők.

Szórakoztatva nevelni

Általában az osztálykirándulások elmaradhatatlan része a múzeumlátogatás. Fel tudnátok sorolni, hány múzeumban jártatok? Melyik volt a legérdekesebb? Sokszor fanyalogva indultok el, de bizonyára megdobban a szívetek az első „igazi” egyiptomi múmia vagy egy különleges mezopotámiai lelet láttán. Megelevenednek a történelemkönyv képei. Éjszaka, amikor minden életre kel… – ahogy a szlogen szól. Különösen igaz ez manapság, az interaktív kiállítások korában. Játszva, szórakozva juthatunk ismeretekhez az állandóan megújuló kínálatok során. Csák János kulturális és innovációs miniszterünk szerint: „A kultúra biztos támasz. Egyszerre kapaszkodó a gyökereinkbe, hogy tudjuk, honnan jöttünk – és kapu a jövőnk felé. A kultúra identitás- és közösségformáló erő, amelynek megélése nem csupán szép kötelességünk, de lelki szükségletünk is. És felelősség, hiszen ahhoz, hogy gyermekeinknek továbbadhassuk, időről időre újratanuljuk és újraéljük.”

Színes programkavalkád

Ezen a júniusi szombaton évről évre egyre bővül a látogatható intézmények és a változatos programok sora. A szervezők lelkesen és fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy mindenki megtalálja az őt érdeklő eseményt, és hogy közelről csodálhassuk örökségünk értékeit. Nehéz válogatni a számtalan helyszín és jobbnál jobb esemény közül. Az nagy könnyebbség, hogy egy megvásárolt karszalaggal beléphetünk az összes csatlakozott múzeum és kulturális intézmény, templom minden programjára, és ott megnézhetjük az állandó és időszaki kiállításokat is. Olyan gazdag a kínálat, hogy erősen szelektálni kell, csak a töredékére jut időnk és energiánk. Budapesten idén 59 intézmény csatlakozott, a karszalag érvényes az ezen az estén működő különjáratokra, azaz az MU jelzésű múzeumi buszos körjáratokra is.

A legismertebb helyszíneket most nem sorolom, de megemlítek néhány, számomra szokatlannak vagy különlegesnek tűnő intézményt, ahova szívesen bekukkantanék: Aeropark, Bélyegmúzeum, Budafoki Barlanglakás Emlékkiállítás, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum. Az irodalombarátok bizonyára nemcsak az Irodalmi Múzeumot keresik fel, hanem a József Attila Emlékhelyet vagy a Kassák Múzeumot is. A gyerekek számára a Mesemúzeum vagy a Mai Manó Ház kínál érdekességeket. A tárlatlátogatások végén a fáradt apukák bizonyára felélénkülnek a Söripari Emléktár – Dreher Sörmúzeumban vagy a Törley Pezsgőpincészet Múzeumában.

Válogassunk körültekintően, és találjuk meg a legszórakoztatóbb programokat! Érezzük jól magunkat!

Laczkó Zsuzsa írása


AJÁNLOTT

Nagy európai folyó

'DENMÁS
– Nagymama, nagyon éhes vagyok! – nyűgösködött Matyi. – Mindjárt sütöm a palacsintát, csak befejezem a keresztrejtvényt. Segíts,…

Handemade by NN

'DENMÁS
Holmes épp az esti sétájára készült, amikor még a PEOPLE TEAM táboraihoz képest is nagy nyüzsgést tapasztalt. A…

Tanuljunk a szabadban!

'DENMÁS
A jó idő beköszöntével diákok és tanárok szívesen engedelmeskednének a címben szereplő felszólításnak. A tanterem ablakán bekukucskáló napsugarak…

Friss