Plasztikprobléma
'DENMÁS
PEOPLE TEAM tábor

A modern élet egyik legnyomasztóbb oldala az, hogy tudatában vagyunk az éghajlatváltozás és műanyaghulladék-felhalmozás következményeinek, ugyanakkor úgy érezzük, nem sokat tehetünk, hogy megváltoztassuk a dolgokat.

Nap nap után rengeteg italospalackot, elviteles dobozt, kávéautomatás poharat, reklámszatyrot dobunk ki. A csomagolóanyagokat gyakorlatilag egyszer használjuk. Nem érezzük ezért legalább egy kicsit bűnösnek magunkat? Kellene!

A műanyaghulladéknak csupán egy kis hányadát hasznosítják újra vagy égetik el, a többi sajnos lerakókban, folyókban, óceánokban végzi, és hihetetlennek tűnik, de több száz év alatt sem bomlik le.

Próbáljuk meg helyettesíteni mindennapos használati tárgyainkat műanyagmentesekkel, használjunk újratölthető fémkulacsot, bambusz evőeszközöket, fa evőpálcikát, fém szívószálat, elmosható poharakat, üveg vagy rozsdamentes acél ételesdobozt, a fürdőszobában bambusz fogkefét, facsipeszt, műanyag flakonos tusfürdő helyett szappant, műanyagmentes ajakrúzst!

Vászonzsákba, befőttesüvegbe is mérhetünk bizonyos üzletekben ömlesztett rizsből, babból kívánt mennyiséget. Vászontáskával, vesszőkosárral menjünk boltba! Vásárláskor azoknak a gyártóknak a termékeit részesítsük előnyben, akik tesznek a fenntartható fejlődésért. Válasszunk természetes anyagokból készült ruhákat, sérült ruháinkat foltozzuk meg!

Az újrahasznosításhoz való válogatásnál körültekintőnek kell lennünk: fémgőzölt műanyag csipszeszacskó, légpárnás csomagolófólia, polisztirol hablemezből készült tojásosdoboz ne kerüljön a szelektív gyűjtőkonténerekbe!

Napjainkban, mikor a globális felmelegedés miatt alaszkai gleccserek összeomlanak, Új-Zéland partjainál tengeri szivacsok kifehérednek, még mindig sokan kételkednek, szándékosan figyelmen kívül hagyják az éghajlatváltozást. Agyunkat nem úgy „huzalozták”, hogy ezzel foglalkozzunk. A műanyaggal kapcsolatos probléma sem a mi hibánk, de a megoldáshoz a már említett módokon hozzájárulhatunk.

A Csendes-óceánon úszó szemétsziget 1,6 millió négyzetkilométer. Évente 8 millió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba. A Földön évente 500 millió tonna műanyagot gyártanak, 500 milliárd műanyag palack készül el. 2020-ban 900 százalékkal több műanyagot állítottak elő, mint 1980-ban. 2050-re az óceánok több műanyagot tartalmazhatnak, mint halat. Egy 15 percig használt csokicsomagolás 500 év alatt tűnik el. Nyomást gyakorolhatunk a gyártókra azzal, ha bizonyos termékeket nem vásárolunk annak érdekében, hogy változtassanak, csökkentsék ökológiai lábnyomukat.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: npr.org és iberdrola.com

AJÁNLOTT

Harcolni a háborúban

'DENMÁS
A gyerekek a nagyszüleik régi fényképeit nézegették. – Nagymama, ők kik ezen a fotón? – Az én szüleim, a ti…

Az elkóborolt újonc

'DENMÁS
Ms. Ágnes, az angoltáborosok vezetője kiabált, és kopogott Holmes ajtaján: – Holmes! Nyissa ki! Azonnal segítenie kell! A…

Pünkösdvasárnap

'DENMÁS
Zsófi és Matyi a nagyszüleikkel töltötték a pünkösdi hosszú hétvégét. Együtt elutaztak Nagymama és Nagypapa szülőfalujába. Ebben a…

Mennyit ehetünk?

'DENMÁS
– Nagymama, képzeld – mesélte Matyi –, Panni az oviban mindenki maradékát megeszi. Az óvó néni rá is…

Friss