Elsivatagosodás: minket is érint
'DENMÁS
Napsütés és boldogság a PEOPLE TEAM gyerektáborában

Június 17-én van az elsivatagosodás és az aszály elleni küzdelem világnapja. Bizonyára te is érzed a néha elviselhetetlen nyári hőséget, és talán az is megfordult a fejedben, hogy Magyarországot mennyiben érinti a kiszáradás veszélye. A probléma globális, nem véletlenül fogadták el 1994-ben ezen a napon az ENSZ elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló egyezményét. A felelősség ugyanis a miénk, embereké, és a következményeket is viselnünk kell.

Fokozódó szárazság

Egyes adatok szerint 135 milliónál is több embert fenyeget az otthontalanság veszélye, amely az elsivatagosodás miatt következhet be. Amellett, hogy ez népvándorlást indíthat be, a mezőgazdaságra is hatással van – hogy mást ne mondjunk, nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztunk, és azok mennyibe kerülnek. Vannak olyan lépések, amelyekre szemlélőként nem sok befolyással vagyunk (ilyen az öntözéses gazdálkodás, az öntözésfejlesztés, valamint a talajgondozási és -művelési szokások megváltoztatása), de a klímaváltozás lassításáért mi is tehetünk.

Mit tegyél?

Ahhoz, hogy a szárazság elleni harcba te is beszállj, jó példával kell elöl járnod – szerencsére ez is ragadós. Csökkentsd a háztartásienergia-fogyasztásodat, vagyis ha kimész egy helyiségből, oltsd le a villanyt, ne hagyd a konnektorba bedugva a telefontöltőt, és kapcsold ki a tévét, ha nem nézed. Ahelyett, hogy engednéd, hogy autóval vigyenek suliba, közlekedj bringával, vagy sétálj. Fürdés helyett zuhanyozz, és ne hagyd nyitva feleslegesen a csapot például mosogatáskor vagy fogmosáskor. Gyűjtsd szelektíven a szemetet. Ültess fát! Ne halmozd az újabbnál újabb ruhákat – gondoltad volna, hogy használtruha-üzletekben egyedi darabokat találhatsz potom áron? A már nem használt homidat vidd be egy újrahasznosítással is foglalkozó üzletbe, dobd egy ruhagyűjtő konténerbe, vagy ajánld fel egy hulladékmentes közösségi csoportban. Legyél büszke arra, hogy zöld vagy, és győzd meg családtagjaidat arról, hogy társuljanak hozzád a jó ügy érdekében.

Zöld nyári tábor

Érdekel a téma? Mélyülj el benne a karbonkalkulator.hu honlapján. De ha szívesen találkoznál hozzád hasonló korú és érdeklődésű gyerekekkel, tematikus táborokban is bővítheted ismereteidet. Ilyenek a PEOPLE TEAM táborai is, amelyek a következő turnusokban elérhetők idén: július 25–31., augusztus 1–7. és augusztus 8–14. A PT 2021-ben is 30 szekcióval, 10 nagy témacsomaggal várja a 7–17 éveseket, és ezek közül csak egy a KUTATÓK + KALANDOROK, illetve a zöld tábor tematikája. Kattints ide, és nézd meg, mire számíthatsz! A PT kecskeméti gyerektáborai 1991 óta kínálnak örök élményt és gyakorlati ismereteket a diákoknak. Ottalvós (bentlakásos) és bejárós (napközis) változatra is lehet jelentkezni. Gyere, ha tudsz, nem fogod megbánni!

AJÁNLOTT

Papír-újrahasznosítás

'DENMÁS
– Matyikám, ne dobd bele azt a használt borítékot a többi szemét közé! – figyelmeztette unokáját Nagymama. –…

3D-ben anyának

'DENMÁS
Zétény, a 3D konstruktőrök táborának mókusa idegesen kopogott Márk, a szekcióvezető ajtaján. – Gyere be, Zétény! Mi a…

Bálint vagy Valentin?

'DENMÁS
Vannak, akik azon vitatkoznak, hogy február 14. Magyarországon Bálint-nap vagy Valentin-nap. Kár a vitáért, hisz mindkettő ugyanaz a…

Friss