Tábor, ahol az vagy, aki
Interjú
People Team tábor

„Mi leszel, ha nagy leszel?” – teszik fel a felnőttek a kérdést milliószor. Ez egy idő után igazán frusztráló még a leginkább nemtörődöm gyermek számára is. Aztán felfogja az ember, hogy ez az egyik legfontosabb dilemma: mi az az út, amely boldoggá tehet bennünket?

Kihívás

Nem mondunk újat: ezt megtalálni az egyik legnagyobb próbatétel az életben. Rengeteg lehetőség kínálkozik; nem könnyű kibogozni, melyik a legtöbbet ígérő és egyben megvalósítható célkitűzés. Talán egy lépéssel előrébb járnak azok, akik valamilyen formában már korán elkezdenek tudatosabban foglalkozni az útkereséssel. Ebben segít 1991 óta az egyik legnagyobb szervező, a már-már egy nyári táborfesztivál méreteiben működő PEOPLE TEAM-gyerektábor, vagy ahogy a gyerekek hívják, „a PT”.

Kezdetek

Palotás Attila még nem volt húszéves, amikor elutazott németet tanítani egy hatvan-hetven fős balatonfenyvesi táborba. Jól beszélte a nyelvet, ráért a nyári szünetben, kapóra jött a lehetőség. Délelőtt órákat tartott, ám délután nem szerveztek szórakoztató programokat a táborban. A gyerekek és a szülők számára is elfogadott volt az „együtt majd ellesznek a táborozók” felállás. Attila alkalmi oktatóként már akkor azon gondolkodott, hogyan telhet ennél izgalmasabban is a gyerekek számára a szünidő. Kibérelt egy vízibiciklit, aztán húsz gyerekkel bement játszani a Balatonba. Az első alkalommal egy egész délutánt töltöttek a vízben a nyelvórák után. „Ekkor fogalmazódott meg először, hogy lehetne tartalmasabb és érdekesebb táborokat is szervezni a tizenéveseknek” – mondja Attila, akit egyébként a legtöbben csak Aterként emlegetnek. Azóta már ő maga is családapa, hiszen ennek a sztorinak már több mint harminc éve.

A táborozás folytatódik

Alig telt el két-három év azután, hogy németet tanított a balatonfenyvesi táborban, társával már saját maguk vágtak neki a szervezésnek. „Szerettük volna, ha a gyerekek számára színes, tartalmas és sűrű esemény, hogy elutaznak a Balatonra. Ráadásul annál vidámabb az egész, minél több táborozó jön össze egy ilyen táborban. Ez egy saját univerzum, ahol saját viszonyok és szabályok érvényesek. Sokszor annyi élmény éri a fiatalokat, amennyi különben egész évben. Azzal együtt, hogy itt sokkal egyértelműbbek és őszintébbek a mindennapok” – magyarázza a veterán táboroztató, aki körül az elmúlt évtizedekben csaknem teljesen lecserélődött a csapat.

Komplexitás

A PEOPLE TEAM-táborok felépítése az évek során egyre összetettebb lett. Míg eleinte kizárólag nyelvi képzésekkel foglalkoztak, hamarosan elindították a további tematikus táborokat. Ilyen volt például a számítástechnikai tábor, amelyet viszonylag korán, ’96-ban hívtak életre. 2022-ben pedig már ott tartanak, hogy a nyelvi és informatikai táborokkal együtt összesen 17 különböző tematika köré szerveznek háromszor egyhetes nyári összejöveteleket, a legváltozatosabb területeket összefogva.

Tarka tábori kínálat

Az összefogást szinte szó szerint kell érteni: a különböző gyerektáborok élete ugyanis egyszerre, egy helyen, Kecskeméten, a Neumann János Egyetem területén zajlik. Míg délelőttönként mindenki a választott „táborában”, pontosabban szekciójában vesz részt a foglalkozásokon, addig a délután már kevésbé kötött. Ilyenkor a PEOPLE TEAM átalakul egyfajta fesztivállá: a gyerekeknek lehetőségük adódik megismerni a többi szekciót, illetve részt venni számtalan választható buliban, workshopon, csapatmegmozdulásban. Akik délelőttönként régészettel foglalkoznak, és már visszajöttek az ásatásról vagy a múzeumból, azok délután már belekóstolhatnak a drónépítésbe, a kézműveskedésbe vagy akár a kuktatábor foglalkozásaiba is. Mindegyik nap „szélsőségeket” is kínál: nagy, hangos és vidám közös programokat, koncerteket és versenyeket, valamint szűkebb köröknek szervezett eseményeket, intimebb, beszélgetős összejöveteleket is.

Alkalmazkodni alapkövetelmény

A rugalmasság a táborok egyik alapértéke, erre épít minden szekció. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy bár megvan az egyhetes foglalkozások tematikája, menetrendje és váza, azok a gyerekek igényeinek megfelelően alakíthatók. „A 3D konstruktőrök tábora is aszerint változik, hogy mi érdekli a fiatalokat. Ha a jelentkezők közül többen robotokat nyomtatnának, úgy lesz. A képlet egyszerű: az működik, ami érdekes” – magyarázza Bánfalvi Bendegúz (Bende), a tábor egyik szervezője, aki egyébként maga is a táborozó gyerekek egyike volt. „Bár van egy adott struktúra és eszközrendszer, amellyel a táborokban gazdálkodunk, ám ezeket rugalmasan használjuk. Mindig több van a tanárok tarsolyában! Így aztán a gyerekek nem nagyon tudnak olyat mondani, amire ne lenne válaszunk. Eszünkben sincs holmi előre összerakott koncepciót rájuk erőltetni a megkérdezésük nélkül” – fűzi hozzá Bende.

Központi tábortémák

„Van táborszekció, amelyik a fotózást állítja középpontba, van, amelyik a természetre fókuszál – éjszakai csillagvizsgálattal, óriáskígyókkal, etológusokkal. Megjelentek már újabb csoportok is: ilyen az előbb említett 3D konstruktőrök, vagy a brókerek és tőzsdecápák, akik a gyorsan alakuló világ fenntarthatósági, gazdasági és pénzügyi kihívásaira keresik a válaszokat. Az utóbbiban a srácok olyan vállalatok képviselőivel is találkozhatnak, ahol mesterséges intelligenciát alkalmazó orvostechnikai eszközök vagy önvezető autók fejlesztésén dolgoznak” – magyarázza Gémes Szilvi, aki 1996 nyarától erősíti a PT-csapatot táborvezetői ötleteivel és jelenlétével.

A táborozás célja

„A táborral az a küldetésünk, hogy minél szélesebb merítést biztosítsunk a gyerekeknek a nagybetűs életből, de úgy, hogy közben az egész megmaradjon játéknak és szórakozásnak. Nem akarjuk felcímkézni helyettük a világot, nem akarjuk megmondani, minek tanuljanak. Az animátorainkkal, a pszichológussal és a többi szakemberrel együtt abban segítünk nekik, hogy kihozzák magukból a legtöbbet, s hogy valódi közösségként funkcionáljanak” – mondja Ater.

Mit csinálnál szíved szerint?

A friss tábori szekciók a gyerekek ötletei nyomán születtek. A PT tényleg kíváncsi a 7–17 éves táborozóira. „Számtalanszor találkozunk azzal, hogy a pályaválasztás, az egyetem kiválasztása egy merő görcs az érintettek számára – fejtegeti Buti Boglárka középiskolai tanár, táborvezető. – Teljesen mindegy, jó nevű középiskolából érkeztek-e, vagy sem. Sok tizenévesnek fogalma sincs, mivel szeretne foglalkozni. Honnan is lenne? Akár két-három havonta is változhatnak az (egyébként értékes!) ötletek. Ezt a feszültséget oldjuk bennük folyamatosan és jó előre.”

Táborból lesz cserebogár

„Azon dolgozunk, hogy segítsünk mindenkinek olyanná válni, amilyen ő valójában. A végeredmény a tudatosabb gondolkodás, ráadásul kölcsönhatásban működve: a gyerekekkel együtt gondolkodunk önmagunkról is tudatosabban, ezért érdemes duplán figyelni rájuk; több szinten kommunikálva és értve egymást ők is önállóbban felmérhetik az erősségeiket és a reális céljaikat – mondja Horváth Dávid, aki a táborozóként kezdte 2001-ben, és a filmes szekció, valamint a tábori vetélkedők egyik kulcsfigurája. – Nem kérdés, hogy mindez kizárólag rendkívül szórakoztató, barátságos és együttműködő környezetben történhet. Máskülönben egyszerűen nem működik.”

A gyerekek nyári fesztiválja

Esténként a tábor közel ötszáz lakója versenyeken, vetélkedődön döntheti el, melyik csapat a legügyesebb és legösszetartóbb. Koncertek és karnevál színesítik a programot. A nagyobbakat éjszakai programok is várják. Meghívott vendégek tartanak érdekes előadásokat a kamaszokat érintő témákról.

Amíg a szülők a kedvelt nyaralóhelyeken tölthetik a szabadságuk egy részét, a PEOPLE TEAM nyári tábora tartalmas, hasznos és aktív kikapcsolódást nyújt a fiataloknak.

AJÁNLOTT

Látni, kiből lesz jó mókus

Interjú
A táboroztatókat meginterjúvoló sorozatunkat ezúttal Andrással folytatjuk. Lássuk, ő miből következtet arra, hogy melyik táborozóból lesz jó mókus…

Csak itt vannak kismókusok

Interjú
Miért jelentkezik valaki iskola mellett táboroztatónak? Lilla vallott arról, milyen tábori tapasztalatokat szerzett eddig, és miket hallott a…

Friss