Tábor, ahol az vagy, aki
Interjú
People Team tábor

„Mi leszel, ha nagy leszel?” – teszik fel a felnőttek a kérdést milliószor. Ez egy idő után igazán frusztráló még a leginkább nemtörődöm gyermek számára is. Aztán felfogja az ember, hogy ez az egyik legfontosabb dilemma: mi az az út, amely boldoggá tehet bennünket?

Kihívás

Nem mondunk újat: ezt megtalálni az egyik legnagyobb próbatétel az életben. Rengeteg lehetőség kínálkozik; nem könnyű kibogozni, melyik a legtöbbet ígérő és egyben megvalósítható célkitűzés. Talán egy lépéssel előrébb járnak azok, akik valamilyen formában már korán elkezdenek tudatosabban foglalkozni az útkereséssel. Ebben segít 1991 óta az egyik legnagyobb szervező, a már-már egy nyári táborfesztivál méreteiben működő PEOPLE TEAM-gyerektábor, vagy ahogy a gyerekek hívják, „a PT”.

Kezdetek

Palotás Attila még nem volt húszéves, amikor elutazott németet tanítani egy hatvan-hetven fős balatonfenyvesi táborba. Jól beszélte a nyelvet, ráért a nyári szünetben, kapóra jött a lehetőség. Délelőtt órákat tartott, ám délután nem szerveztek szórakoztató programokat a táborban. A gyerekek és a szülők számára is elfogadott volt az „együtt majd ellesznek a táborozók” felállás. Attila alkalmi oktatóként már akkor azon gondolkodott, hogyan telhet ennél izgalmasabban is a gyerekek számára a szünidő. Kibérelt egy vízibiciklit, aztán húsz gyerekkel bement játszani a Balatonba. Az első alkalommal egy egész délutánt töltöttek a vízben a nyelvórák után. „Ekkor fogalmazódott meg először, hogy lehetne tartalmasabb és érdekesebb táborokat is szervezni a tizenéveseknek” – mondja Attila, akit egyébként a legtöbben csak Aterként emlegetnek. Azóta már ő maga is családapa, hiszen ennek a sztorinak már több mint harminc éve.

A táborozás folytatódik

Alig telt el két-három év azután, hogy németet tanított a balatonfenyvesi táborban, társával már saját maguk vágtak neki a szervezésnek. „Szerettük volna, ha a gyerekek számára színes, tartalmas és sűrű esemény, hogy elutaznak a Balatonra. Ráadásul annál vidámabb az egész, minél több táborozó jön össze egy ilyen táborban. Ez egy saját univerzum, ahol saját viszonyok és szabályok érvényesek. Sokszor annyi élmény éri a fiatalokat, amennyi különben egész évben. Azzal együtt, hogy itt sokkal egyértelműbbek és őszintébbek a mindennapok” – magyarázza a veterán táboroztató, aki körül az elmúlt évtizedekben csaknem teljesen lecserélődött a csapat.

Komplexitás

A PEOPLE TEAM-táborok felépítése az évek során egyre összetettebb lett. Míg eleinte kizárólag nyelvi képzésekkel foglalkoztak, hamarosan elindították a további tematikus táborokat. Ilyen volt például a számítástechnikai tábor, amelyet viszonylag korán, ’96-ban hívtak életre. 2022-ben pedig már ott tartanak, hogy a nyelvi és informatikai táborokkal együtt összesen 17 különböző tematika köré szerveznek háromszor egyhetes nyári összejöveteleket, a legváltozatosabb területeket összefogva.

Tarka tábori kínálat

Az összefogást szinte szó szerint kell érteni: a különböző gyerektáborok élete ugyanis egyszerre, egy helyen, Kecskeméten, a Neumann János Egyetem területén zajlik. Míg délelőttönként mindenki a választott „táborában”, pontosabban szekciójában vesz részt a foglalkozásokon, addig a délután már kevésbé kötött. Ilyenkor a PEOPLE TEAM átalakul egyfajta fesztivállá: a gyerekeknek lehetőségük adódik megismerni a többi szekciót, illetve részt venni számtalan választható buliban, workshopon, csapatmegmozdulásban. Akik délelőttönként régészettel foglalkoznak, és már visszajöttek az ásatásról vagy a múzeumból, azok délután már belekóstolhatnak a drónépítésbe, a kézműveskedésbe vagy akár a kuktatábor foglalkozásaiba is. Mindegyik nap „szélsőségeket” is kínál: nagy, hangos és vidám közös programokat, koncerteket és versenyeket, valamint szűkebb köröknek szervezett eseményeket, intimebb, beszélgetős összejöveteleket is.

Alkalmazkodni alapkövetelmény

A rugalmasság a táborok egyik alapértéke, erre épít minden szekció. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy bár megvan az egyhetes foglalkozások tematikája, menetrendje és váza, azok a gyerekek igényeinek megfelelően alakíthatók. „A 3D konstruktőrök tábora is aszerint változik, hogy mi érdekli a fiatalokat. Ha a jelentkezők közül többen robotokat nyomtatnának, úgy lesz. A képlet egyszerű: az működik, ami érdekes” – magyarázza Bánfalvi Bendegúz (Bende), a tábor egyik szervezője, aki egyébként maga is a táborozó gyerekek egyike volt. „Bár van egy adott struktúra és eszközrendszer, amellyel a táborokban gazdálkodunk, ám ezeket rugalmasan használjuk. Mindig több van a tanárok tarsolyában! Így aztán a gyerekek nem nagyon tudnak olyat mondani, amire ne lenne válaszunk. Eszünkben sincs holmi előre összerakott koncepciót rájuk erőltetni a megkérdezésük nélkül” – fűzi hozzá Bende.

Központi tábortémák

„Van táborszekció, amelyik a fotózást állítja középpontba, van, amelyik a természetre fókuszál – éjszakai csillagvizsgálattal, óriáskígyókkal, etológusokkal. Megjelentek már újabb csoportok is: ilyen az előbb említett 3D konstruktőrök, vagy a brókerek és tőzsdecápák, akik a gyorsan alakuló világ fenntarthatósági, gazdasági és pénzügyi kihívásaira keresik a válaszokat. Az utóbbiban a srácok olyan vállalatok képviselőivel is találkozhatnak, ahol mesterséges intelligenciát alkalmazó orvostechnikai eszközök vagy önvezető autók fejlesztésén dolgoznak” – magyarázza Gémes Szilvi, aki 1996 nyarától erősíti a PT-csapatot táborvezetői ötleteivel és jelenlétével.

A táborozás célja

„A táborral az a küldetésünk, hogy minél szélesebb merítést biztosítsunk a gyerekeknek a nagybetűs életből, de úgy, hogy közben az egész megmaradjon játéknak és szórakozásnak. Nem akarjuk felcímkézni helyettük a világot, nem akarjuk megmondani, minek tanuljanak. Az animátorainkkal, a pszichológussal és a többi szakemberrel együtt abban segítünk nekik, hogy kihozzák magukból a legtöbbet, s hogy valódi közösségként funkcionáljanak” – mondja Ater.

Mit csinálnál szíved szerint?

A friss tábori szekciók a gyerekek ötletei nyomán születtek. A PT tényleg kíváncsi a 7–17 éves táborozóira. „Számtalanszor találkozunk azzal, hogy a pályaválasztás, az egyetem kiválasztása egy merő görcs az érintettek számára – fejtegeti Buti Boglárka középiskolai tanár, táborvezető. – Teljesen mindegy, jó nevű középiskolából érkeztek-e, vagy sem. Sok tizenévesnek fogalma sincs, mivel szeretne foglalkozni. Honnan is lenne? Akár két-három havonta is változhatnak az (egyébként értékes!) ötletek. Ezt a feszültséget oldjuk bennük folyamatosan és jó előre.”

Táborból lesz cserebogár

„Azon dolgozunk, hogy segítsünk mindenkinek olyanná válni, amilyen ő valójában. A végeredmény a tudatosabb gondolkodás, ráadásul kölcsönhatásban működve: a gyerekekkel együtt gondolkodunk önmagunkról is tudatosabban, ezért érdemes duplán figyelni rájuk; több szinten kommunikálva és értve egymást ők is önállóbban felmérhetik az erősségeiket és a reális céljaikat – mondja Horváth Dávid, aki a táborozóként kezdte 2001-ben, és a filmes szekció, valamint a tábori vetélkedők egyik kulcsfigurája. – Nem kérdés, hogy mindez kizárólag rendkívül szórakoztató, barátságos és együttműködő környezetben történhet. Máskülönben egyszerűen nem működik.”

A gyerekek nyári fesztiválja

Esténként a tábor közel ötszáz lakója versenyeken, vetélkedődön döntheti el, melyik csapat a legügyesebb és legösszetartóbb. Koncertek és karnevál színesítik a programot. A nagyobbakat éjszakai programok is várják. Meghívott vendégek tartanak érdekes előadásokat a kamaszokat érintő témákról.

Amíg a szülők a kedvelt nyaralóhelyeken tölthetik a szabadságuk egy részét, a PEOPLE TEAM nyári tábora tartalmas, hasznos és aktív kikapcsolódást nyújt a fiataloknak.

AJÁNLOTT

Mindig van kire számítanom

Interjú
Tudod, milyen egy tábori doki? Luca orvostanhallgató, akivel nyaranta a PEOPLE TEAM kecskeméti gyerekfesztiválján találkozhatsz. Miért fontos a…

Friss