PT, ahol mindenki esélyes
Táborvilág
PT, ahol mindenki esélyes

100 000, 150 000, 200 000 – röpködnek a számok jó néhány nyári tábor említésekor. Egy héten át (van, ahol öt napig tart a hét) egy gyerek etetése, elszállásolása, foglalkoztatása, szórakoztatása, felügyelete kerül ennyibe.

Hangzatos jelzőkkel és fogalmakkal operálnak a szervezők, ami érthető, hiszen mindenki ezekkel próbál hatni a gyerekekre, szülőkre, hogy az ő táborukat válasszák. Azt sem vonja senki kétségbe, pláne látatlanban, hogy ennyiért egészen biztos magas minőségű és színvonalas hete lesz a gyerkőcnek.

Mégis felmerül a kérdés: mindehhez a magas ár a biztos garancia? És ha igen, akkor mi van azokkal a diákokkal, pontosabban a szüleikkel, akik nem tudnak ennyi pénzt kitermelni nem kettő, de egyetlen gyerekre sem. Valljuk be őszintén, a legtöbb szülőnek havi 50 000 forintot sem könnyű kipréselnie a családi büdzséből – ennyi az átlagára az egyhetes ottalvós nyári táboroknak. Ha pedig több testvérről van szó, akkor leginkább felejtős ez a drágának tűnő nyári kaland.

Tavaly átlagosan 10%-kal emelkedett a nyári táborok részvételi költsége… Persze nem mindenhol. A 2005-től a kecskeméti Neumann Campuson táboroztató PEOPLE TEAM harmadik éve változatlan árakkal táboroztat, azt ígérik, hogy amíg a gazdaság és az infláció engedi, nem is áll szándékukban ezen változtatni.

A PEOPLE TEAM az ország egyik legnagyobb táborszervezője, 30 éve van a piacon, évről évre rengeteg a „visszajáró” PT-s. Az élet igazolja, hogy itt valóban a gyerekeké a prioritás: két évvel ezelőtt a náluk táborozó 900 diákból 500 kapott valamilyen támogatást. Mert a szülők nem tudták leszurkolni a 75 000 forintot. Átlagosan a gyerkőcök hetede nem tudja a teljes összeget kifizetni, ilyenkor a tábort támogató cégek szállnak be különböző mértékű támogatással. Többször előfordult már, hogy a régi PEOPLE TEAM-es gyerekek szülei nehéz anyagi helyzetbe kerültek, ilyenkor a táborszervezők felhívták őket, és felajánlották, hogy ingyen is jöhet a csemetéjük. Van, aki élt ezzel a lehetőséggel, van, aki nem. A PEOPLE TEAM mindössze három turnust szervez nyaranként, s azok a gyerekek, akik végig ott szeretnének lenni, bizonyos konstrukcióban akár 60-70%-os kedvezményt kaphatnak.

Vannak további vonzó lehetőségek, a kecskeméti táborba például busszal viszik a táborozókat, de ha valaki nem veszi igénybe ezt a szolgáltatást, a buszköltség máris zsebpénzzé „válik”, amit a büfében költhetnek el a gyerekek. 

A táborvezetők a Fészek Gyermekvédő Egyesülettel és az Otthon Szociális Szolgáltatóval is kapcsolatban állnak, hogy az igazán hátrányos helyzetű gyerekek is esélyhez jussanak, és életre szóló élményt szerezzenek a megkérdőjelezhetetlenül gyerekcentrikus csapat tagjaitól, akiknél a táboroztatás igen messze áll a szimpla gyerekfelügyelettől. Itt tudásban, izgalmakban, kreativitásban, önfeledt játékokban lehet részük a résztvevőknek. Az, hogy mellette felhőtlenül gyerekek is lehetnek, megfizethetetlen!

AJÁNLOTT

Friss