Csak itt vannak kismókusok
Interjú
PEOPLE TEAM tábor

Miért jelentkezik valaki iskola mellett táboroztatónak? Lilla vallott arról, milyen tábori tapasztalatokat szerzett eddig, és miket hallott a PEOPLE TEAM kecskeméti gyerekparadicsomáról.

Mutatkozz be, kérlek!

A diákélet mellett általános iskolás korom óta vagyok képviselője az Orosházi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatnak. Lassan egy éve választottak meg ifjúsági alpolgármesternek. Ez idő alatt sok ifjúsági programot segítettem megszervezni és megvalósítani. Az önkormányzati tevékenységemtől eltekintve a táboroztatásban is van tapasztalatom, sokszor voltam tábori kisegítő, felügyelő.

Fejtsd ki: miért most, miért velük, miért ezt, miért a PT-ben?

Nemrég találtam rá a PT-re, de már most csupa jó dolgot hallottam róla. A legtöbb tevékenységem mind az ifjúsághoz köthető, és úgy érzem, hogy itt nemcsak élményeket, de több tapasztalatot is szerezhetnék. Ha előbb találok rá, már táborozóként is részt vettem volna, ezért mindenképp szeretnék ott lenni, mert úgy gondolom, hogy a táboroztatókkal közös az érdekem. Az ifjúságnak élményt adni, új dolgokat tanulni és fejlődni.

Stresszeltél valaha a táborban? Hogyan kezelted?

Táborozóként nem igazán stresszeltem, maximum azért, hogy legyenek barátaim, vagy hogy legyen társaságom. Táboroztatóként viszont sokkal több a stresszhelyzet, de szerintem ez normális, hisz nagyobb a felelősségük.

A legfurább kajálásod vagy kajád a táborban?

Az egyik táborban vegetáriánus napot tartottak, és az ebédhez falafelt adtak. Először mindenki megörült, mert nagyon jól nézett ki, és még a szósz illata is hívogató volt, de aztán megkóstoltuk… Az ízét nem tudtam mihez hasonlítani, de életem legfurább étele volt. Legtöbben fűrészporhoz hasonlították.

Mi volt a legdurvább táboros melód?

Múlt nyáron egy olyan táborban voltam felügyelő, ahol inkább serdülők vettek részt. Azt hittem, hogy velük könnyebb lesz, mint a kisebbekkel, mert velük jobban szót lehet érteni, de igazából velük volt a legnehezebb. Nagyon oda kellett figyelni, hogy ne kószáljanak el, ne csempésszenek be semmit. Persze nem mindenki ilyen, de sajnos ott voltak páran.

Mi volt a legjobb táboros melód?

Orosházán az egyik általános iskola sporttáborában voltam felügyelő és segítő. Ez volt az első alkalom, hogy nem résztvevőként voltam ott. Főként alsósoknak szólt a tábor, akikkel gyorsan megtaláltam a közös hangot. Összesen öt napot töltöttem velük, de nagyon a szívemhez nőttek, boldoggá tett, hogy láttam őket új dolgokat tanulni és új barátságokat kötni. Ott kezdtem el igazán az ifjúságnak segíteni, és ott szerettem meg velük foglalkozni.

Mit irigyelsz a táborozóktól?

Amit talán a legjobban irigylek, az a részvétel. Sajnos én már nem abba a korba tartozom, hogy táborozó legyek, és csak most találtam rá a PT-táborra. Minél több jó dolgot hallok vagy látok, akár az interneten, akár a táboroztatóktól, annál jobban bánom, hogy nem találtam rá pár évvel hamarabb.

Ezt a szót vagy kifejezést csak a PT-ben hallhattad…

Ez lenne az első alkalom, hogy a PT-ben táboroztatnék, de a jelentkezési lapon feltűnt az a szó, hogy mókus, illetve kismókus, amiről én akkor hallottam először. Nem tudtam, mit jelent, és más táborokban sem hallottam. Így az egyik régi táboroztatótól kérdeztem meg. Mint kiderült, külön története is van, ami úgyszintén azt éreztette velem, hogy szeretnék itt táboroztatni.

Mi a legnagyobb tábori felfedezésed?

Esti programként elmentünk bátorságpróbára. Nagyon sötét volt, és valahogy sikerült eltévednünk. A táboroztató megnyugtatott minket, és kis idő után megtalálta a helyes utat. Először nem értettük, hogyan, hisz csak egy kis térképünk volt, és minden olyan egyformának tűnt. A táboroztató felhívta a figyelmünket a fákon lévő jelzésekre, amik nekünk addig fel sem tűntek. Itt fedeztük fel, hogy a fákra felírt jelek turistaútvonalakat mutatnak, és azokat követve nem lehet eltévedni.

Mondj egy élményt abból az időből, amikor még táborozó voltál!

Először voltam táborozó, és még akkoriban kezdtem el az általános iskolát. Elmentünk egy közeli elkerített, erdős-mezős területre számháborúzni, de én még nem tudtam leolvasni a nagyobb számokat, ezért szóltam az egyik táboroztatónak, aki végig velem maradt, és segített nekem. Később meg is tanított engem, így következő alkalommal már segítség nélkül is játszhattam a többiekkel. Nemcsak élményeket szereztem, de közben tanultam is.


AJÁNLOTT

Látni, kiből lesz jó mókus

Interjú
A táboroztatókat meginterjúvoló sorozatunkat ezúttal Andrással folytatjuk. Lássuk, ő miből következtet arra, hogy melyik táborozóból lesz jó mókus…

Bumm, csirke, bumm

Interjú
Gömbhalszerű palacsinta, csirke és tábortánc. Kirával beszélgettünk, aki idén már nem táborozónak, hanem táboroztatónak jelentkezett a PEOPLE TEAM-be.…

Friss