Másfél hét szabadság
'DENMÁS
PEOPLE TEAM tábor

– Ez az! – hajította a sarokba hátizsákját hazaérkezve Zsófi.

– Mitől vagy ennyire feldobva? – kérdezte Matyi.

– Ez volt a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap. Mostantól másfél hét szabadság vár rám!

– Én nem örülök neki – szomorkodott Matyi. – Hiányozni fognak a barátaim az óvodából.

– Viszont együtt lesz a család – mondta Nagypapa. – Csinálunk majd közösen sok jó programot. Mit szóltok hozzá?

– Nekem már van is egy csomó ötletem – lelkesedett fel Nagymama. – Írsz róla egy listát, Zsófi?

Ötletek a tavaszi szünetre

A tavaszi szünet az iskolákban 2024-ben március 28-án kezdődik és április 7-ig, azaz 11 napig tart. Ebben szokás szerint benne van a húsvét, azaz a nagypéntektől húsvéthétfőig tartó hosszú hétvége. Akkor persze a csokikeresés meg a locsolkodás lesz a legfontosabb. De azon kívül, hogy tojást festünk, nyuszikat meg csibéket készítünk és kalácsot sütünk, még rengeteg egyéb dolgot csinálhatunk a szünetben.

Rend és tisztaság

Például itt az ideje a nagytakarításnak. Tudom, hogy ez nem annyira izgalmas program, viszont egyidejűleg átrendezhetnénk egy kicsit a házat. Zsófi, mi lenne, ha a szobád falai új színt kapnának? Akár te magad is kifesthetnéd. Nagypapa pedig egy új ágyat barkácsolhatna Matyinak. Ha galéria lenne a szobájában, alul nagy játszókuckó alakulhatna ki.

A tavaszi időszakban igazán változtathatnánk az életmódunkon. Hangolódjunk rá a kos jegy kirobbanó energiáira, és mozogjunk többet!

Kertészkedünk

Itt a kikelet, eljött az idő rendbe tenni a kertet. Nagypapa megmetszi a fákat és a bokrokat, ti pedig segítetek nekem elvetni a magokat. Már a földben vannak a salátafélék, a borsó, a hagyma, a retek. Március végén eljön a sárgarépa és a petrezselyem, a karalábé és a zeller, a karfiol és a brokkoli ideje.

Ébred a természet. Annyira szép, ahogyan rügyeznek, aztán virágba borulnak a gyümölcsfák! Virágzik a nárcisz, jácint és a színes tulipánok. Előbújnak az alvó rovarok, főleg a tarka pillangók. Megérkeznek a költöző madarak, hallgathatjuk, hogyan csivitelnek reggel és este.

Irány a szabad!

Ha nem akartok itthon maradni, átmehetünk a közeli tanyára. Mesélte a gazda, hogy megszülettek a kisállatok, simogathattok kecskegidát és kisbárányt. Kirándulhatunk is egyet. Én például szívesen megnézném valamelyik hazai arborétumot, a vácrátótit vagy az alcsútit. Túrázhatunk is egyet az erdőben, esetleg piknikezhetünk a réten. Annyira kellemesen meleg most az idő, napozhatunk is, Zsófi meg koszorút fon mezei virágokból.

Matyikám, tudom, hogy te vízhez vágysz, de sajnos még messze az idő, mire a Balatonban, pláne a Dunában fogunk tudni fürdeni. Viszont elmehetünk egy élményfürdőbe. Ott Nagypapa szaunázik, én a pezsgőfürdőben ázok, ti meg csúszdázhattok egész nap.

És ha rossz az idő?

Ha az időjárás nem alkalmas a kimozdulásra, akkor szépen itthon maradunk, és társasjátékozunk vagy kártyázunk. Avagy a szelek havával összhangban kreatívkodunk; szélcsengőt vagy papírsárkányt készítünk, esetleg lepkéket, virágokat, madarakat alkotunk.

Szerző: Tóth Réka


AJÁNLOTT

Bújócska

'DENMÁS
Mindenki az esti számháborúra készült. Az egész tábor bezsongott, mint tavasszal a kaptár. A gyerekek csapatokat próbáltak toborozni.…

Egy kis csendet

'DENMÁS
Kevesen tudják, hogy a zaj milyen veszélyes. A környezetet károsító hatások között a zajszennyezés a második helyen áll.…

Ne csak egy napig

'DENMÁS
Ha figyelemmel kíséred az állandóan változó világunkat, és téged is érdekel a bolygónk sorsa, bizonyára készülsz a Föld…

Játék hugival

'DENMÁS
Móni, a sporttáborosok egyik vezetője rémülten dörömbölt P. T. Holmes ajtaján. – Azonnal nyisd ki! Holmes kalapjában és ballonkabátjában…

Friss