El se hittem, hogy AI-tábor is van
Interjú
PEOPLE TEAM tábor

Mai cikkünkben Tomit szólaltattuk meg, aki arról beszélt nekünk, miért keltette fel az érdeklődését a PEOPLE TEAM új mesterségesintelligencia-tábora.

Én az AI-ról, magyarul MI-ről igazából egy évvel ezelőttig szerintem nem is hallottam. Oké, a Terminátor-szerű posztapokaliptikus sci-fikben előjött azért valamennyire – még ha nem is túl bizalomgerjesztően –, de fogalmam sem volt arról, hogy ezzel a valóságban is foglalkoznak, hogy egyáltalán létre lehet hozni ilyet ténylegesen.

Pedig, mint számomra kiderült, az MI-t már korábban – a ChatGPT berobbanása előtt – is csomó területen használták, például az egészségügyben vagy a hivatali dolgokban. Szóval, mint az kiderülhetett, én is azok közé tartozom, akiket a ChatGPT ébresztett rá ennek a technológiának egyáltalán a létezésére.

Emlékszem, mikor először hallottunk erről a haverokkal, tökre nem vettük komolyan az egészet. Nem is nagyon foglalkoztunk volna a dologgal, már ha az nem számít annak, hogy matekóra közben a pad alatt szórakoztunk vele – teljesen lehetetlen kérdéseket tettünk fel neki, például, hogy miért ilyen rohadt unalmas az óra, vagy hogy miért muszáj rajzórára járnunk. Magyarul még elég esetlen is volt a cucc, de Gábor haverom jó angolos, ő tett fel neki angolul is kérdéseket, azokra durván jól válaszolt.

Ekkor kezdtem el azon gondolkodni, hogy jóval több ez, mint játék. Engem például eléggé érdekelnek a számítógépek, így elkezdtem informatikai cuccokat kérdezni tőle, például azt, hogy mitől jobb egy SSD egy HDD-től, vagy hogy melyik videokártya a legjobb az adott árkategóriában, és mindegyikre tök jól érthető, részletes választ adott. Kicsit olyan volt, mintha a Google-t használnám, ami kidob nekem x ezer cikket, csak ezeket nem kell nekem egyenként végigolvasnom, hanem az AI összefoglalja belőlük, amit meg akarok tudni. Nagyon menő! Ráadásul mivel engem, ahogy mondtam, érdekelnek a technológiai újítások, meg úgy általában az IT-cuccok, tökre lenyűgözött, hogy valakik képesek voltak ilyen fejlett szoftvert programozni. Az jutott eszembe, hogy ezt én is nagyon megtanulnám.

Pár hete rá is kerestem arra, nincs-e valami nyári tábor ezzel kapcsolatban – a sulis informatikatanárunkban nem bízom, szerintem még a Windows Vistáról sem hallott –, de nem volt túl sok reményem, hiszen ez egy olyan technológia, ami Magyarországon csak most kezd elterjedni.

Le is hidaltam rendesen, mikor egyszer a jó öreg Google feldobta a PT táborát. Egyből szóltam is anyáméknak, hogy hahó. Kivételesen örültek valaminek, amit csinálok, hiszen láthatták, hogy ez a téma nem puszta bulikázás, hanem olyan valami, amivel a jövőmet is építem. A jövőmet, és csak hogy tisztázzuk: nem lázadásra kész robothadsereget.

Lejegyezte: Bárt Roland


AJÁNLOTT

Látni, kiből lesz jó mókus

Interjú
A táboroztatókat meginterjúvoló sorozatunkat ezúttal Andrással folytatjuk. Lássuk, ő miből következtet arra, hogy melyik táborozóból lesz jó mókus…

Csak itt vannak kismókusok

Interjú
Miért jelentkezik valaki iskola mellett táboroztatónak? Lilla vallott arról, milyen tábori tapasztalatokat szerzett eddig, és miket hallott a…

Friss