Jeles dátum a jövőből
'DENMÁS
PEOPLE TEAM tábor

A „Vissza a jövőbe” nap (Back to the Future Day) október 21-e. Ez a jeles dátum az egyik legikonikusabb tudományos-fantasztikus mozihoz kapcsolódik. Az igazi rajongók tudják, hogy október 21-e az a nap, amikor Marty McFly eredetileg a múltba utazott.

A „Vissza a jövőbe” nap az 1985-ös filmet ünnepli, amely a tizenéves Marty kalandjait követi, akit egy időutazásra képes autóval visszaküldenek 1955-be. Az időgépet Marty barátja, az őrült tudós, Doc Brown építette. Az eseményt először 2015-ben ünnepelték Michael J. Fox, a McFly szerepét alakító színész tiszteletére, akit Parkinson-kórral diagnosztizáltak. Az erre a napra szervezett tevékenységekkel gyűjtött pénz az ő alapítványába került, amely a betegség gyógymódját kutatja.

A trilógia

A Vissza a jövőbe filmtrilógia az egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb trilógia a sci-fi műfajban. A film második részében McFly 2015-be utazik, ahol számos előrejelzést láthatunk a jövőbeli technológiákról és társadalmi trendekről. Ezek közül néhány – mint például a lebegő gördeszka – még nem vált valósággá, mások, mint az okosotthonok vagy a nagy képernyős televíziók viszont a mindennapjaink része.

Az alapítvány

Michael J. Fox alapítványa a Parkinson-kór kutatására összpontosít. Az alapítvány rengeteg pénzt gyűjtött, és megalapítása óta központi szerepet játszik a legújabb kezelési módszerek és a potenciális gyógymódok kutatásában.

A popkultúra

A Vissza a jövőbe trilógia számos kultikus elemet tartalmaz, amelyek az évek során az általános kultúrába és beszédkultúrába is beépültek, illetve néhányuk szállóigévé vált. Ilyen például a DeLorean autó, a fluxuskondenzátor vagy az „1,21 gigawatt” kifejezés.

A filmzene

A filmek zenéjét Alan Silvestri komponálta. Kevés múltbéli, jelenleg aktív vagy – urambocsá! – a jövőből érkezett mozirajongó létezik, aki ne ismerné a főcímzene ikonikus dallamait.

A szereposztás

Marty McFly karakterére eredetileg Eric Stoltzot választották ki, ám néhány hét forgatás után úgy döntöttek, hogy nem való neki a szerep, így Michael J. Fox vette át a helyét.

A „Vissza a jövőbe” nap nemcsak egy filmsorozatot ünnepel, hanem egy olyan alkotást is, amely világszerte mélyen beépült az emberek szívébe.

S. Imagiro

AJÁNLOTT

Az elkóborolt újonc

'DENMÁS
Ms. Ágnes, az angoltáborosok vezetője kiabált, és kopogott Holmes ajtaján: – Holmes! Nyissa ki! Azonnal segítenie kell! A…

Pünkösdvasárnap

'DENMÁS
Zsófi és Matyi a nagyszüleikkel töltötték a pünkösdi hosszú hétvégét. Együtt elutaztak Nagymama és Nagypapa szülőfalujába. Ebben a…

Mennyit ehetünk?

'DENMÁS
– Nagymama, képzeld – mesélte Matyi –, Panni az oviban mindenki maradékát megeszi. Az óvó néni rá is…

Micsoda Muki!

'DENMÁS
– Ne-po-mu-ki – betűzgette egy szobor feliratát Matyi a Duna-parton sétálva. Nagyon büszke volt arra, hogy kezdte ismerni…

Friss