Sorozatnézés-tivornya
'DENMÁS
PEOPLE TEAM tábor

Netflix-függőség néven is emlegetik a népszerű streamingszolgáltatón keresztüli, túlzásba vitt filmnézést. A világon szinte mindenhol, számos eszközön használható Netflix ára elfogadható, felhasználói könnyen megtalálják rajta az ízlésüknek megfelelő, jó minőségű tartalmakat, ezért népszerűsége töretlen.

Hilarie Cash szakértő szerint ez a fajta képernyőfüggőség izgatottságot, megkönnyebbülést és jutalomérzést nyújt. Idővel egyre rosszabb lesz, mivel fokozatosan belopódzik a függők életének számos területére. A túlstimulálás következtében agyuk bizonyos változásokon megy keresztül. Mikor 3-4 óra kikapcsolódás, a valóságtól való elszökés nem hozza meg a kívánt eredményt, 6-8 órán át nézik, a függőség elmélyül, viselkedésüket már nem tudják irányítani. Kevesebbet alszanak, kevesebb időt töltenek családtagjaikkal, barátaikkal. Súlyos esetekben iskolai vagy munkahelyi kötelességeiknek nem tesznek eleget, nem gondoskodnak magukról. A képernyőfüggő szülők egyre korábban adják az okoseszközöket gyermekeik kezébe.

A gyógyuláshoz vezető úton az első lépés a túlzott cselekvésre ösztönző helyzet beazonosítása, az ok megértése. A továbbiakban tanácsadás és képernyőmegvonás bizonyos ideig, ezzel párhuzamosan rendszeres testmozgás, sok alvás, megfelelő étkezés, tervezés a visszavonulás utáni időszakra, amik segíthetnek. Aki kellőképpen motivált, de terápiát nem tud megengedni magának, vagy abban részt venni nem akar, a szenvedélyről való azonnali leszokást érdemes választania. Ha ez nem működik, fokozatosan kell csökkentenie a képernyő előtt töltött időt annak, aki segíteni akar magán. Meg kell tanulni jutalmazó tevékenységet találni a való életben, nem mások fantáziájában élni.

Könnyebb dopamint és szerotonint termelni filmmaratonozással, mint kertműveléssel vagy diplomaszerzéssel, de a sorozatdarálás lehúzó spirálba vezet. Hogy kimássz belőle, a napi rutin megváltoztatása is segíthet: ha eddig hazaérkezés után az volt az első, hogy a Netflixre kapcsolj, próbáld meg helyette felhívni egy barátodat, hallgass zenét, vagy menj el sétálni! Ha kitartasz, agyad és tested normalizálódik majd, jobban fogod érezni magad. Segíthet, ha egy-egy műsort családtagjaiddal vagy barátaiddal nézel meg, és utána megbeszélitek a látottakat. Fedezz fel új hobbikat, alkoss, legyél jelen a saját életedben!

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: mic.com és addictions.com

AJÁNLOTT

Az elveszett kulcs

'DENMÁS
– Nézd, Vivien, mit találtam! – szaladt be a szobába Bíbor. – Mi az? Árvíz van? – kérdezett…

Bújócska

'DENMÁS
Mindenki az esti számháborúra készült. Az egész tábor bezsongott, mint tavasszal a kaptár. A gyerekek csapatokat próbáltak toborozni.…

Egy kis csendet

'DENMÁS
Kevesen tudják, hogy a zaj milyen veszélyes. A környezetet károsító hatások között a zajszennyezés a második helyen áll.…

Friss