Személyiségfejlődés
'DENMÁS
PEOPLE TEAM tábor

Ik eregy agibagics. Hogy nem tudjátok, mit jelent ez? Építőtábori móka: a Csigabiga, gyere ki mondóka első sora visszafele. A mai nagymamáknak lehetett része kukoricacímerezésben, zabegyelésben, gyümölcsszedésben nyaranta. Talán az egyelést sem ismeritek. Sebaj! A cikksorozat arról fog szólni, hogy hogyan fejlődik a személyiségünk, hogy az adottságainkhoz hogyan járul hozzá másokhoz való kapcsolódásunk és a számos tapasztalat, amit az évek során szerzünk.

Személyiségünket alakítja az, ahogyan visszahatunk, amilyen módon együttműködünk másokkal. A személyiség az egyénbe mélyen beleivódott és viszonylag tartós gondolkodás-, érzés- és viselkedésmintázat. Magában foglal mindent, ami az egyénben egyedi, a jellemvonásokat, amelyekkel kitűnik a tömegből. A személyiség a pszichológiai jellemzők, sajátosságok, mintázatok, szokások, a beállítottság, hit és kinézet összessége.

A személyiség meghatározói az öröklés, a környezet és a helyzet. A szülők biológiai, élettani és pszichológiai jellemzőinek hatására már a fogantatáskor meghatározottá lesz a testi felépítés, izomszerkezet és reflexek, a vonzó arcvonások, a biológiai nem és ritmus, a vérmérséklet és az energiaszint. A személyiség kialakulásában alapvető szerepe van a környezetnek. A kultúra, amelyben nevelkedünk, a korai kondicionálás, a családi normák, a barátok, közösségek és tapasztalataink egyaránt meghatározóak. Az öröklődés és a környezet személyiségre gyakorolt hatásait a helyzet befolyásolja. Az alapvetően állandó és következetes személyiség különböző helyzetekben változhat. Más-más jellegű személyiséget követelhet meg, hívhat elő egy-egy eltérő szituáció.

Személyiségünk, indítékaink és választásaink befolyásolják ítéleteinket, döntéseinket és másokkal való kapcsolódásunkat. Az öntudatosság segítségével kifejlődik az a képesség, hogy tudjuk, hogyan érzünk, és miért, és milyen hatása van az érzéseinknek a viselkedésünkre. Megfigyeljük és irányítjuk az erős tudatalatti elfogultságunkat, ami elferdítheti döntéshozatalunkat, ítéletalkotásunkat, befolyásolja más emberekkel való interakciónkat. Az öntudatosság gondolataink, érzéseink, érdeklődésünk, értékeink, készségeink, képességeink, erősségeink és korlátaink ismerete. Esetleges vezetői beállítottságunk és kommunikációs stílusunk is az önismeret függvénye.

Ha az úttörőtábori ágyunkban arra ébredtünk, hogy paprikakrémet nyomtak az ajkunkra, vagy belenyúltunk a kilincsre nyomott fogkrémbe, nos, döntést hoztunk: szívből kacagtunk.

Dobai Katalin

Forrás: youth4work.com

AJÁNLOTT

Papír-újrahasznosítás

'DENMÁS
– Matyikám, ne dobd bele azt a használt borítékot a többi szemét közé! – figyelmeztette unokáját Nagymama. –…

3D-ben anyának

'DENMÁS
Zétény, a 3D konstruktőrök táborának mókusa idegesen kopogott Márk, a szekcióvezető ajtaján. – Gyere be, Zétény! Mi a…

Bálint vagy Valentin?

'DENMÁS
Vannak, akik azon vitatkoznak, hogy február 14. Magyarországon Bálint-nap vagy Valentin-nap. Kár a vitáért, hisz mindkettő ugyanaz a…

Friss