Táborozáshoz
Táborvilág
PEOPLE TEAM tábor

Egy nyári tábor örök élményekkel szolgálhat a gyerekeknek, ám nem mindegy, hogy milyen táborba küldjük először a csemeténket. Sok szülőnek vannak izgalmas gyerekkori emlékei a nyári táborokról, és mindenki szeretné, ha a jó tapasztalatokat a gyermeke is átélhetné. Érdemes megfogadni a harmincéves táborszervezői múltra visszatekintő PEOPLE TEAM néhány praktikus tanácsát.

Nem te táborozol!

Táborválasztás előtt meséljünk gyermekünknek sokat a saját élményeinkről! Ha lehet, mutassunk képeket, ahogy nyakig sárosan, de boldog mosollyal az arcunkon fagylaltozunk. Keressünk együtt tábort, olvassuk el az ajánlatokat, nézzük meg a képeket az elhelyezésről, a programokról. Fontos, hogy olyan tábor mellett tegyük le a voksunkat, ami tükrözi a gyermekünk szokásait, stílusát és temperamentumát. Az aktív, izgő-mozgó gyerekek imádni fogják a sporttábort. A számítógépes játékok iránt rajongóknak választhatunk gamertábort. A szereplési vággyal megáldott gyerkőcök pedig biztosan a színésztáborra fognak szavazni. Ma már számtalan hobbihoz létezik tábor, ajánlott hát olyan témát felkutatni, amelyben a gyermekünk csakugyan örömét leli.

Gyűjts információt!

Rengeteg táborról elérhető videós ismertető is. Vegyük fel a kapcsolatot a táborszervezőkkel, és hagyjuk a gyereket is kérdezni! Olvassuk el a kommenteket a tábor közösségi oldalán, esetleg más szülőkkel is beszélhetünk. Sok szülő számára fontos a tábori környezet. A táborozás újdonságokkal, meglepetésekkel, szokatlan helyzetekkel járhat, és senki nem akarja, hogy az elvárható kényelem hiánya is tetézze mindezt. Tanácsos interneten megkeresnünk és megtekintenünk a tábori fotókat – néhány kép többet mond ezer szónál.

Ne lábatlankodj!

Ha eljön a nagy nap, és megérkezünk a táborba, a regisztráció és elhelyezkedés után váljunk meg sarjunktól. Adjuk át a terepet a táboroztatóknak – higgyük el, értik a dolgukat. Ma már szinte minden gyereknek van mobiltelefonja. Beszéljünk meg vele mindennap egy időpontot, amikor elmesélheti a táborban történteket. Ez általában az esti órákban alkalmas, amikor vége van a programoknak. Ha nincs mobil, a táborvezetőkön keresztül akkor is bármikor beszélhetünk a gyerekkel.

Ismerd meg a táborszervezőket!

Mindig ismerjük meg a leendő tábor vezetőit és mókamestereit, hiszen a táboroztatók foglalkoznak majd a gyerekünkkel egy vagy több héten át. Olvassuk el a honlapjukon az előző táborozók beszámolóit, a szülők és mások véleményét. Beszélgessünk olyanokkal, akik első kézből nyilatkozhatnak ottani élményeikről, tapasztalataikról. Vegyük fel a kapcsolatot a szervezőkkel, és kérdezzünk bátran! Meséljünk a gyerekünkről, és hagyjuk őket is javaslatokat tenni. Döntő fontosságú, hogy a csemeténk olyan táborba menjen, ahol garantáltan jól érzi majd magát, és ahonnan életre szóló pozitív emlékekkel tér majd haza.

A távgyógyítás nem jön be

A táborok célja nemcsak a kikapcsolódás, hanem az önállóságra szoktatás is. Mindig előfordulnak problémák: valaki lemarad az ebédről, vagy nem ízlett neki, fáj a hasa, elveszett a fél pár zoknija, vagy nem jön ki jól a szobatársával. Ne mi akarjuk ezeket a dolgokat a távolból megoldani, hanem biztassuk a gyereket, hogy szóljon a táboroztatóknak. Mindenre van megoldás. A tapasztalt animátorok szívesen mondanak esti mesét, vagy akár este tízkor is kerítenek szendvicset. Felhúzzák az ágyneműt, megkeresik az elveszett papucsot, de a jelmezkészítésben is segítenek. A kezdeti nehézségeken a legtöbb gyerek egy-két nap alatt átlendül, és észre sem veszi, már el is telt az egy hét.

A papafuvar mindig hasznos

Ha tehetjük, mi magunk menjünk el a gyerekért a táborba. Minden táborozó egyik legnagyobb vágya, hogy a szülei lássák azt a táncot, fotókiállítást, filmet vagy angol nyelvű produkciót, amelyen egész héten át dolgozott. A kézműves-foglalkozások műremekeit se felejtsük el hazavinni. Ami a legfontosabb: hagyjunk időt a búcsúzkodásra, hiszen egy év nagy idő, és sok gyerek csak a következő nyáron láthatja új barátait. És ha egy hét múlva még mindig a táboros élményeit meséli a nagymamának, biztosak lehetünk benne, hogy jól választottunk.

AJÁNLOTT

Táboros tiniszerelem

Táborvilág
Van olyan olvasó, akire táborozás közepette talált rá az első szerelem? Ezen írás szerzőjére igen. 1986, sóstói úttörőtábor.…

Friss