Nyár, táborok, jó és jobb
Táborvilág
PEOPLE TEAM tábor

Lássuk, milyen változások jellemzik a 2022-es vakációt, amelyet a tavasz beköszöntével a diákok és a szülők is egyre jobban várnak, még ha más-más okból is.

A Táborfigyelőn lekövethető számok és az előfoglalások alapján 2022-ben várhatóan több mint 210 000 táborlakót fogadnak a táborszervezők a magyarországi táborokban. A viszonylag új keletű TikTok-tábortól a Roblox-, a MineCraft- vagy a YouTube-táborig rendkívül színes és szerteágazó a kínálat. A köztudatban „hagyományos táborozásként” élő nyári elfoglaltság jószerivel már nem létezik: a nyelvi táboroztatóktól a leendő újságírókat vagy vitorlázókat, esetleg a lovasokat táboroztatókig minden csapat egy vagy több témára építi azt a 3, 7 vagy akár 14 napot, amelyet a gyerekek a táborban töltenek. Az egy főre jutó táborozások idén megdönthetik a 2019-es évi csúcsot is.

Az infláció felett

Ha mazsolázgatunk az ország táborkínálatában, látjuk, hogy ár-összehasonlításban az angoltáborok, illetve a lovastáborok vezetnek. Van, ahol egy hétvégi program is közel 90 000, míg máshol az egyhetes táborozás csaknem 110 000 Ft-ot kóstál.

Bizonyos szervezők – igazán rugalmasan – két-, három- vagy ötnapos etapokat is ajánlanak a napközis táborok potenciális résztvevőinek 43 500-tól 88 900 Ft-ig, amely összegeket csökkenthetik például a testvérkedvezmények. A helyszín és a környezet komoly befolyással bír a tábordíjakra. A Zoo Táborban a reggeli és az ebéd között nyilván nem csupán fogócskáznak a srácok, hisz a Fővárosi Állatkert rengeteg felfedeznivalót rejt.

A Funside 59 900 Ft-tól 270 000 Ft-ig árazta be az idei nyarat – attól függően, hogy a táborozó napközis vagy ottalvós, egy- vagy kéthetes tábort, illetve hogy melyik helyszínt választja.

Nagy lendületet vettek a technikai témákkal foglalkozó táborok: a Logischool ötnapos programozó- és digitális alkotótáborai csak a legós témában is 6 változatot ígérnek hétfőtől péntekig 54 900 Ft-ért.

Az áremelkedés átlagosan 10% körüli a korábbi évhez képest.

Jó és jobb

„Évekkel ezelőtt voltam először. A szüleim eleinte féltettek. De amikor megérkeztünk, mami beszélgetett a táboroztatókkal, és látta, hogy segítenek, amiben kell, így már megnyugodott. Apa pedig mindig azt kérdezi: »Miért ilyen drága a tábor?« Aztán örül azoknak, amiket mesélek, amiket lát, és csinálok otthon. Hálás vagyok a szüleimnek, hogy elengednek minden évben, még úgy is, hogy az angol kivételével inkább egy hatalmas buli a táborozás. Pihentető, szórakoztató, és vannak külföldi barátaim, akikkel tartom a kapcsolatot. Szóval nemzetközi lettem én is. A PT-nél jobb táborban nem jártam még” – meséli az egyik táborozó a több mint 30 éve tématáborokat szervező PEOPLE TEAM-ről.

A következőkben PT-seket faggatunk az élményeikről, 2022-ről, az alternatívákról és az árakról.

A maximumot nyújtani

„Az árpolitikánk lényege, hogy nem lehetnek túl magasak a részvételi díjaink, de közben ránk lehessen azt mondani, hogy »igen, hát persze, a PEOPLE TEAM a táborok tábora«. Nem akarunk elitista tábor lenni, viszont a lehető legtöbbet akarjuk nyújtani a gyerekeknek. A kezdetektől igyekeztünk a szülők vállára nehezedő finanszírozási terhet némileg könnyíteni – ecseteli Palotás Attila Ater, a tábor egyik alapítója. – Alapítvány vagyunk, támogatásokat gyűjtünk; egy táborozás egy támogatás. Ezekből kirakósozzuk össze a gyerekek nyarát, 1, 2 vagy 3 hetet a PT-vel.”

Az infláció alatt

„Hogy drágábbak lettünk-e? 5%-kal. Az infláció jóval magasabb – számol hangosan a Bécsben élő Gémes Szilvia, akinek 2014 óta ugyan nem mindennapos elfoglaltsága az egész éves táborszervezés, viszont a PT 1996 óta oszlopos tagjaként heteket tölt a kecskeméti helyszínen a táborban, illetve a táboroztatói felkészítő tréningeken nyaranta. – Soha nem terjeszkedni vagy vállalkozni akartunk, nem megsokszorozni magunkat: a legfőbb cél a kiegyenlített létszám, hogy lehetőleg mindhárom turnusunkban ugyanannyian táborozhassunk. Ez kulcsfontosságú az egyensúlyhoz és az önfeledt, pörgős táborműködéshez, a szekciók és a programok megszervezéséhez; ahhoz, hogy minden táborlakó nagyszerűen érezze magát.”

Többért jóval többet

„Évek óta nem emeltünk árat – szól közbe Ater –, ám 2022-re muszáj volt. Egy helyszínen kínálunk sok témát, és mindegy, ki melyiket választja az idei 17-ből, 75 000, illetve 78 000 Ft-ról egységesen 82 000 Ft lett a bentlakásos táborozás költsége. A bejárós táborozó 7 napjáért 41 000 Ft-ot fizet a támogató. A kecskeméti vagy környékbeli 7–17 éves bejárósoknak csak szobájuk és ágyuk nincs; ellátásban és a programokat illetően ugyanazt kapják, mint a táborban lakók a reggelitől 22:00–22:15-ös takarodóig, amikor a szüleik jönnek értük.”

Már hogyne érné meg!

„A szokványos napközis táborok napi 6–8 óra elfoglaltságot jelentenek a gyerekeknek. Nálunk a bejárós tábor kétszer ennyit. Vagy a szakmai rész… Ha csupán az angolosokat nézzük, és azt vesszük, hogy egy angolóra 3500–6000 Ft egy magántanárnál, egy PT-táborozó pedig magyarul nem beszélő tanároktól 25-öt kap ebből egy hét alatt… Érdemes számolni. És akkor a szállást, az étkezést és a szuper programokat még nem is érintettük.”

17 téma, 100 alternatíva, 20 vendég hetente

A PT-csapat számtalan tématáborral csábít: angoltábor a nyelvészeknek; filmestábor, gamertábor, programozótábor, robotikatábor, dróntábor és 3D konstruktőrök tábora a képernyő, a virtuális valóság és a technika kedvelőinek; brókerek és tőzsdecápák tábora a pénzmágusoknak; játéktábor a mókázóknak és a stratégáknak; kuktatábor, fotóstábor, kézművestábor, színházi tábor és írótábor a legkreatívabbaknak; tudóstábor az infjú Indiana Jonesoknak; sporttábor és tánctábor a mozgás szerelmeseinek.

A választék szinte zavarba ejtő, bár a rutinos PT-gyerekek képben vannak, és előszeretettel váltogatják a szekciókat nyárról nyárra, hétről hétre. Akár több turnust is beikszelve a jelentkezési lapjukon.

És van tovább is…

A színházi tábor 2 hét, s mivel ez nem lehet rövidebb – hisz a 13–17 éves színészeknek idő kell az előadásuk létrehozásához –, ehhez a szekcióhoz jelentős kedvezmény jár: egy színész táborozó támogatói díja 100 000 Ft. Ez csaknem 40%-os kedvezmény az alapárhoz képest.

„Az eddigi kedvenc PT-s szekcióm a színházi tábor – nyilatkozza a 2021-es Semmi című előadás egyik szereplője. – Olyan kedves, megközelíthető és hozzáértő tanárok tartják, akikkel bármit meg lehet beszélni, és még a kemény munka is öröm. Nem annyira általuk kiadott feladatokat csinálunk, hanem velük együtt dolgozunk. Máshol is alkalmazható készségeket sajátítunk el: figyelmet, térérzékenységet, empátiát. A tábor végére sikerült kézzelfogható, konkrét terméket, egy előadást létrehoznunk, ami által nemcsak mi, hanem a többi táborozó is gazdagodott. Négyszer adtuk elő Janne Teller Semmijét. Mindezek mellett és a színház szeretetén keresztül 14 nap alatt egy apró, vegyes, de annál szorosabb közösség kovácsolódott össze. Ehhez foghatót még sosem tapasztaltam.”

Testvéreknek, barátoknak, duplázóknak

Kedvezmény jár táborlakó testvéreknek, a több turnust választóknak és a csoportosan érkezőknek is. Az 50%-os beszervezői akció a legnépszerűbb: félárat fizet, aki 3 új bentlakó táborozót hoz magával.

„A kedvezmények nem halmozhatók, ám magától értetődik, hogy mindig a legnagyobb kedvezményt vesszük figyelembe. Talán ezekből a lehetőségekből is látszik, mennyire komolyan gondoljuk a részvételidíj-politikánkat” – kapcsolódik a beszélgetésbe a szervezés adminisztrációjáért felelős, illetve táboridőben táborvezető Bánfi Bendegúz, aki maga is táborozó volt évekig.

Vélemények

„A PT-ben 2021-ben voltam ötödjére, és a legtöbb évben több turnuson is részt vettem. Az első alkalommal a tábor egésze hatalmasnak és a sok ember szinte félelmetesnek tűnt, de legutóbb már rutinos táborozóként vettem az akadályokat, otthon éreztem magam, sokszor én segítettem a kisebbeket az eligazodásban és a tábor megszeretésében” – nyilatkozza K., aki táboroztatói posztra is pályázni fog, amint betölti a 17. életévét. Hozzáteszi, hogy tudja, négyszeres a túljelentkezés, de próba, szerencse, bízik a diákként szerzett tapasztalataiban és az ambícióiban.

„Az, hogy a nem testvérekkel vagy barátokkal érkező táborozók mennyire tudják magukat beleélni a csapatversenyekbe, mennyire érzik jól magukat, nyilván a gyerekeken is múlik – ecseteli a csapatprogramok lényegét N., egy úgyszintén kipróbált, idén 16 éves táborozó –, de az én legjobb PT-s közösségi élményeim olyan csapatvezetők és tanárok mellett születtek, akiknek a lelkesedésükkel sikerült egybekovácsolniuk bennünket. Nem mindegy, kik a táboroztatók. »Ez a tábor az a tábor«, így szól az egyik PT-s mottó. Hát például ettől…”

„Rengeteget tanultam a PEOPLE TEAM-ben, univerzálisan hasznos készségeket, többek között a toleranciáról, a bizalomról, a csapatmunkáról és a kitartásról. Itt szereztem a ma is meghatározó kapcsolataimat. A PT-s élmények miatt lettem nyitott és magabiztosabb” – fűzi hozzá M., aki 2021-ben először kóstolhatott bele a táboroztatói létbe. Persze előtte 7 alkalommal táborozott a PT-ben.

Figyelni, haladni, rajongani

Nyárról nyárra többet kínálnak a PT-t választó 1500 táborlakónak. Épülnek, fejlődnek, jobbak akarnak lenni; úgy emelik a táborozás színvonalát, hogy mégse kerüljenek kényszerpályára. Tématáborként a 2021-es 10 témacsomaghoz képest idén a már említett 17 szekció projektjeiből, a 3D konstruktőrök táborától a robot- vagy a drónépítésen át a kortárs írók vagy természettudósok workshopjaiig rengeteg opció közül választhatnak a srácok. A brókerek és tőzsdecápák csapata is frissül, megújul a programozótábor és a gamerek tábora is.

Az izgatott közbeszólásokat és a sztorikat hallgatva egyértelmű, hogy nem a PT önkényes döntései, hanem a gazdasági környezet változása az áremelkedés oka. „Különben is rendkívül óvatosan kell kezelnünk a táboroztatás összes érzékeny szegmensét. A díjszabás is ilyen. Sokunkat megviselne, ha egyszer csak elmaradna a tábor. Üres lenne a nyár PT nélkül” – jelenti ki a sporttanár Ádám, aki 9 évesen érkezett először a táborozni Kecskemétre.

Megoldásokat találni

„Ottalvósként vettem részt a táborban, és örültem, hogy ketten voltunk egy szobában. Tiszta volt minden, és rendezett – emlékszik vissza 13 éves B., aki tavaly táborozott először. – Az is pozitívum, hogy hatalmas, de jól körbehatárolható területen zajlott a táborozás. Minden közel volt, és könnyen meg lehetett találni.”

A táborok helyszíne ezúttal is az NJE Homokbányai Kollégiuma, amely 250 kétágyas ikerszobával, 30 000 m²-es parkosított területen fogadja a táborlakókat.

„Megugrottak a üzemeltetési költségek, így a Neumann János Egyetem kampuszának sem volt választása. Jó fejek, értjük egymást, partnerek vagyunk, viszont mindketten tudjuk, hogy nem lehet bármit – ecseteli tovább a helyzetet Ater. – Az élelmiszerárak is felszöktek, ami nem azt jelenti, hogy kevesebb lesz a kaja nyáron, hanem hogy okosabban kell megszerveznünk és koordinálnunk a napi 3–5 étkezést és a logisztikai központként is üzemelő táborbüfé, a Zabi Da Kanka mindennapjait. Nálunk az egyik alap a mennyiségi korlátozás nélkül, állandóan rendelkezésre álló kiadós gyümölcs- és a büfében pontokért vásárolható kedvezményes ételek. Ilyen helyzetben felértékelődik a támogatók szerepe is.”

Odajutni

A táborba vagy családilag, vagy a közös PEOPLE TEAM-buszokkal érkeznek a táborozók, a buszdíj pedig az üzemanyagáraktól függ.

„Ismerjük a folyamatokat az olajbizniszben. Meg van kötve a kezünk, ahogy az utazási szolgáltatónknak, az EUramának is. Emeltünk. Megjegyzem, úgy, hogy az évek óta alkalmazott 3000 Ft-os (Budapest–Kecskemét–Budapest) buszút díja erősen jelképes volt, és az elmúlt 10 évben soha még a költségeinket sem fedezte. 2022-ben 5000 Ft egy utazás a PT-buszokkal.”

Tudás és buli

„Az egész tábor hatalmas élmény volt számomra. Tetszett, hogy volt benne tanulás és szórakozás, bulizás is. A tábor óta nem esik annyira nehezemre megszólalni angolul. Már nem félek idegen nyelven beszélni – nyilatkozza R. az angoltáborról. – Ez különösen hasznos lesz külföldön, nyaralás közben, illetve itthon is, ha más országokból érkezőkkel találkozom. A kedvenc délutáni programjaim a madárbemutató ragadozó madarakkal, az olyan workshopok, ahol magunk is kipróbálhatunk dolgokat, mint például a capoeira- vagy a bajvívás-bemutatók, a középkori lovagi és íjászati bemutató; a vízi csata is élvezetes, ha elegen vesznek részt rajta.

A kedvenc esti programjaim a Koboldok városa, a wellnessdiszkó, a szolgáltatóház, a kaszinó (és ezeknek különböző kombinációi). A legutóbbi tábor legjobb programja pedig a Nasi City volt. Tök jó, hogy 7 napos a tábor, és hogy lényegében szünet nélkül programok zajlanak. Mindig van miből választani. Úgy érzem, a tábortól nyitottabb lettem. A táboroztatók minden esetben segítőkészek voltak, biztonságban éreztem magam. És örültem, hogy találkoztam egy olyan lánnyal, akivel tetszettünk egymásnak.”

Amennyiben szívesen olvasnál további véleményeket a PEOPLE TEAM-ről, keresd fel a https://legjobbtaborok.hu oldalát! Ha pedig valamelyik tematikus szekció vonz, ide kattintva regisztrálhatsz a PT-be.

AJÁNLOTT

Friss