Kakukkos óra a trambulinon
Táborvilág
PEOPLE TEAM tábor

Egy nyári táborban pont az a lényeg, hogy kiszabadulj az otthoni mókuskerékből. A táboroztatók lazábban kezelik a dolgokat, nem veszik olyan szigorúan a szülői intelmeket. Természetesen ez nem arról szól, hogy nincsenek szabályok. Egy tábor attól jó, ha vannak keretek, de azért mindenki szabadon eldöntheti, hogyan tölti el az idejét. Egy 500 fős táborban elengedhetetlen, hogy a táborlakók betartsanak néhány szabályt.

Nem kajolják be

Bár a táborozók egy része a legkreatívabb kifogásokat ötli ki, a választott délelőtti szakfoglalkozásokat nem lehet ellógni. A táborvezetők nem dőlnek be, ha azt állítod, hogy tágul a világegyetem, és hamarosan Kecskemétet is eléri kataklizma. Arra sem vevők, hogy fájós ujjal nem lehet angolul beszélni. Nem hiszik el, hogy egy ragtapasz a homlokon bárkit is zavarna a programozásban. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy ha mégsem tetszik a választott téma – vagy bármilyen probléma adódik az órákon –, lehet és kell is szólni. Akár már a következő órától vagy másnaptól járhatsz egy másik szekcióba.

Fasírtmozaik

Nagyon fontos szabály, hogy a szobákba nem lehet ételt és italt felvinni. Kivétel a víz, de az üdítődet már a Hangárban kell elfogyasztanod. Miért fontos ez? A tábor 30 éves története alatt találkoztunk zöld rántott hússal az ágyneműtartóban, pizzaszeletekből készült montázzsal a falon, és ragadt már palacsinta is a plafonra. A szétszórt csipsz- és ropidarabokról nem is beszélve.

Nagykorúval bármikor

Tudjuk, hogy nincs izgalmasabb, mint felfedezőútra indulni a tábor környékén. Viszont teljesen értelmetlen és felesleges is, mivel a tábor elég messze esik a várostól. Könnyen a Kecskemét környéki tanyavilág közepén találhatod magad, ahol legfeljebb néhány kóbor kutyával ismerkedhetsz meg. Ha mégis kíváncsi vagy a környékre és a városra, csatlakozz a tudóstáborosok egyik felfedező túrájához, vagy felnőtt kísérettel és barátokkal bemehetsz a városba is.

Magadért és a barátokért

Egy nyári táborban óhatatlanul előfordulnak balesetek. Ezért turnusonként 3 orvos lát el 24 órás ügyeletet. Ha bármi gond van – betegnek érzed magad, megsérültél –, azonnal szólj egy táboroztatónak. Ugyanígy figyelj a társaidra is: baj esetén segíts nekik! A rengeteg sportolási lehetőség közül a legnépszerűbb a trambulinozás. Az ugrálásnak külön szabályai vannak. Ezeket tanulmányozd, mielőtt a levegőbe emelkednél, nehogy kirúgd a saját fogad, vagy rázuhanj egy óvatlan nyolcévesre.

Tábori számla

Teljesen felesleges készpénzt tartani magadnál. A tábori büfészámládról bármikor vehetsz le pénzt, ha a csúszdaparkban fagyiznál. Nyugodtan elhelyezheted rajta a teljes összeget – ami a turnus végén megmarad, visszakapod. Akadályverseny közben nem fogsz tudni arra figyelni, hogy hullanak a százasok a zsebedből. Ha elveszik a zsebpénzed, nem tudunk utána nyomozni. Ezt a feladatot még Sherlock Holmes sem vállalná el.

Kulcsok és gólok

Minek hoznád? Nem lesz rá szükség. A táborban nem attól leszel menő, ha 2 telefonod, meg 3 tableted van. Inkább akkor fognak felnézni rád, ha segítesz megírni a csapatindulót, vagy ha te lövöd a legtöbb gólt a focibajnokságban. Ha mégis értékes dolgokat hoznál, a te felelősséged, hogy elzárd azokat a saját szekrényedbe. Kulcsot kapsz hozzá; már csak az a lényeg, hogy ne veszítsd el!

AJÁNLOTT

Táboros tiniszerelem

Táborvilág
Van olyan olvasó, akire táborozás közepette talált rá az első szerelem? Ezen írás szerzőjére igen. 1986, sóstói úttörőtábor.…

Friss