Csapatvezetők a konyhapultból
Táborvilág
PEOPLE TEAM tábor

Amikor egy átlagos egyetemista megérkezik a táborba mókusnak (programfelelősnek), még nem is sejti, mi vár rá. Persze voltak a tájékoztatók, azokon részt vett, végighallgatta őket; volt a háromnapos felkészítő tréning, ahol például tipikus tábori helyzeteket gyakoroltak – figyelt, infókat gyűjtött lelkesen. Azt gondolnánk, az összes lehetséges tudással felvértezve kezdi a táboroztatást. Mégis számtalanszor bebizonyosodott már, hogy százszázalékosan mindenre felkészülni még 30 év tapasztalattal a hátunk mögött is lehetetlen.

Minden nap, minden óra és minden pillanat újabb és újabb meglepetéseket tartogat. Helyzeteket, amelyeket még soha nem éltünk át, ám villámgyorsan reagálni kell rájuk.

Egy átlagos mókus az első napon rádöbben, hogy 450 gyerek bizony nem tréfadolog, és egy hétig tényleg egyetlen perc nyugta sem lesz. Mindenki kipróbálhatja magát minden feladatkörben. Fiúkat és lányokat egyaránt beosztunk a konyhába, ügyelni, gyerekeket kísérni; a különböző játékokhoz, tábort ébreszteni vagy altatni, esti mesét olvasni, az orvosoknak segíteni, csapatot vezetni és így tovább. Ez persze azzal jár, hogy a táborvezetőnek nemegyszer konzervnyitó-tanfolyamot kell tartania, mert az eddig a mamahotelben cseperedett fiúknak és lányoknak fogalmuk sincs, hogyan kell elbánni egy 5 literes kukoricakonzervvel.

Délelőttönként, amíg a szaktanárok az órákat tartják, a mókusok előkészítik a délutáni és az esti programokat. Ilyenkor szükség van a kreativitásra, de nem kell, hogy mindenki művész legyen. Egy plakát akkor is tökéletes, ha pálcikaemberek vannak rajta és a perspektíva sem stimmel. Jelmezt bármiből lehet fércelni, és ha felismerhetetlen, annál viccesebb. A mókusok a szaktanárok keze alá is dolgoznak: beszállnak kísérőnek a régészekhez, elmosnak több száz üres üvegpalackot a kézművesfoglalkozásokhoz, színpadot és nézőteret építenek a színészeknek.

Egy átlagos animátor az egyik percben még mosogat, majd a műszakja leteltével átrohan a focipályára a csapata szurkolótáborát vezetni. Estére gladiátorrá, anyakönyvvezetővé, mágussá, krupiévá vagy pincérré változik, attól függően, hogy mi az esti program. Lefekvéskor pedig pótmama és pótpapa szerepben gondoskodik arról, hogy a kicsik fogat mossanak, felhúzzák az ágyneműt. Azt is ellenőrzi, hogy a kamaszok a saját szobájukban legyenek – viszonylag csendben.

A mókusok felelnek a szintjükön levő gyerekekért, de más gyerekek vannak a csapatukban és más gyerekekkel ülnek együtt az ebédnél. Így a táborozók is sokkal több animátort és tanárt megismerhetnek. Ez a mókusoknak és a tanároknak is: mindenki szeretné a turnus végén a „legmenőbb” szavazásokon a legtöbb voksot begyűjteni.

AJÁNLOTT

Friss