A szünet jön, a gyerek megy
Táborvilág
Ismerkedős program a tábor első napján, vasárnap

Közeledik a szünidő. Bár a minap még havazott a hegyekben, nincs messze a nyár. Hamarosan sok szülőnek (ahogy nekem is!) komoly fejtörést okoz majd, hogy mihez kezdjen a gyermekével, mit találjon ki neki, hogy (1) az jól erezze magát; (2) megfelelő helyen legyen, és ne kelljen óránként hívogatni, hogy „ugye, nem történt bajod”, nem rázta-e meg az áram, nem csúszott-e el a konyhakövön, és egyáltalán; hogy ugye semmi hülyeséget nem csinál, amíg egyedül van vagy a haverokkal lóg; (3) élményeket szerezzen, de azért az sem árt, ha okosodik, és nem sötétebben indul majd szeptemberben iskolába, mint ahogy júniusban kijött onnan, s hogy (4) végül pedig ne legyen a szülőnek lelkiismeret-furdalása, hogy bár nyár van és lazaság és buli, bizony az én egyetlen kincsem otthon fetreng, chipset eszik, és a világon semmi ötlete nincs, mihez is kezdjen magával.

Közeledik a nyári szünidő. Bár a minap még havazott a hegyekben, nincs messze a nyár. Hamarosan sok szülőnek (ahogy nekem is!) komoly fejtörést okoz majd, hogy mihez kezdjen a gyermekével, mit találjon ki neki, hogy

(1) az jól erezze magát;

(2) megfelelő helyen legyen, és ne kelljen óránként hívogatni, hogy „ugye, nem történt bajod”, nem rázta-e meg az áram, nem csúszott-e el a konyhakövön, és egyáltalán; hogy ugye semmi hülyeséget nem csinál, amíg egyedül van vagy a haverokkal lóg;

(3) élményeket szerezzen, de azért az sem árt, ha okosodik, és nem sötétebben indul majd szeptemberben iskolába, mint ahogy júniusban kijött onnan, s hogy…

(4) végül ne legyen a szülőnek lelkiismeret-furdalása, hogy bár nyár van és lazaság és buli, bizony az én egyetlen kincsem otthon fetreng, chipset eszik, és a világon semmi ötlete nincs, mihez is kezdjen magával.

Nyári tábor. A világ legjobb dolga, feltéve, ha úgy igaziból, szívvel-lélekkel van összerakva. Kulcsfontosságú, hogy a gyerekek igényeit, a gyerekek világát helyezze a középpontba. Az én szemem fénye, Ábel tavaly, tízévesen volt először a PEOPLE TEAM táborában, és megmondom őszintén, aggódva engedtem el.

Százszor átgondoltam, jó helyen lesz-e, elég nagy-e már egy ottalvós táborhoz, nem lesz-e konfliktusa a nagyobbakkal, vajon a tábor szervezői eléggé odafigyelnek-e rá. Egy barátját is bevontuk a tutiba, így ketten indultak neki életük első táborozásának. Amikor odaértünk, és besétáltunk a PT kapuján, már tudtam, hogy ez a tábor AZ A TÁBOR. Telitalálat!

Igényes, gyönyörű környezet, rengeteg segítő fogadott bennünket, akik türelmesen megválaszolták a hatszázhuszonhatodik kérdésemet is. Ábelt ettől kezdve alig lehetett telefonon elérni, mindig volt dolga, állandóan az új haverok vették körül, szüntelenül fel volt dobva. A tábor hét napja alatt egy percet sem aggódtam, és igen, összejött, amit szerettem volna: kivirulva, élményekkel telve érkezett haza (s bár oké, nem fogyott egy grammot sem), és csak mesélt és mesélt… Aztán a laptophoz telepedett, és elkezdte átnézni, hogy a következő nyáron melyik szekciókra jelentkezzen. „Mert egynél nem állok meg, anya. Legszívesebben mindet kipróbálnám.”

Most ott tartunk, hogy angoltábor, médiatábor, gamertábor, youtuber- és legótábor. Még finomítani kell a 2021-es terven, hisz minden nem fér bele a három turnusba. De elengedem. Örömmel, nyugodt szívvel. Mert tudom, hogy megint ez lesz élete egyik legremekebb nyara.

Kassai Judit

AJÁNLOTT

Táboros tiniszerelem

Táborvilág
Van olyan olvasó, akire táborozás közepette talált rá az első szerelem? Ezen írás szerzőjére igen. 1986, sóstói úttörőtábor.…

Friss