A mama is utazik?
'DENMÁS
A mama is utazik?

A koronavírus-járvány miatt igencsak rezgett a léc, hogy el lehet-e egyáltalán utazni idegen országba, de mostanra szerencsére javult a helyzet. Minél színesebb a világ, annál izgalmasabb! Így van ezzel a PEOPLE TEAM csapata is, ezért is örvendeznek évről évre, ha minél több országból jönnek hozzájuk a táborlakók. Sok olyan gyerkőc van, akiknek nagyszülei Magyarországon élnek, és semmi pénzért nem hagynák ki a nyári látogatást. Na meg a PEOPLE TEAM-tábort sem!

Ők a kezdésig előírás szerint már több mint két hete itt, házi karanténban lesznek, tutira makkegészségesek. Kevin például tizenkét évesen fordult megelőször a PT-ben, évről évre visszajáró „vendég”, Svájcban él, beszél magyarul, franciául, németül, olaszul és angolul. Minden nyáron a mozgóképes csapathoz csatlakozik, és olyan profi fikciós filmeket készít, hogy a PT-es gárda komoly filmes szakemberként tartja számon.

A tábor jó híre szájról szájra terjed, már nem csak magyarul beszélő gyerekek vállalkoznak a kecskeméti kiruccanásra. Júliusban egy olyan – Magyarországon élő –  kínai kislány is ott lesz a táborban, aki nem tökéletesen beszéli a nyelvünket, de magyar barátnője élménybeszámolói arra sarkallták, hogy csatlakozzon a csapathoz. Angolul simán trécselhet bárkivel, és ha szerencséje van, még az anyanyelvén is társaloghat – az előz évekbenhúsz-harminc kínai gyerek fordult meg a PT programjain nyaranta.

Apropó, nagyszülők! Egyszer egy kínai kisfiú nagyon szeretett volna a PT táborába menni, de még soha nem utazott sehová a szülei nélkül. Talpraesett nagymamája vígan vállalkozott a nagy kalandra, igaz, egy kukkot sem beszélt magyarul, de még csak angolul sem. Ám olyan fesztelen a tábor hangulata, hogy nagyszerűen feltalálta magát, még egy zsűribe is lelkesen beült, hogy véleményezze a résztvevők produkcióit.

A táborszervezők mindig a megoldást keresik, ha egy gyerek nagyon szeretne csatlakozni hozzájuk, de valamilyen problémája vagy aggodalma van. Ugyanez vonatkozik a szülőkre is. Két éve egy anyuka nagyon szerette volna, ha imádott csemetéje végre elmenne táborozni, mert az osztálytársai évről évre óriási élményekről számoltak be. Egyetlen megoldás maradt: ha a mama is ideutazik! Kétágyas szobákban vannak elszállásolva a gyerkőcök, az alvás nem jelentett gondot. A szervezők fölöttébb lazán és természetesnek fogták felezt a szituációt, ennek a srácnak arra volt szüksége, hogy egy hozzátartozója is vele legyen. Ezt kommunikálták a többi táborozó felé is, így egyáltalán nem volt ciki vagy rendkívüli, amikor az anyuka is csatlakozott. Azóta a fiú már csak a haverjaival jár a táborba.

Általában Angliából, Németországból, Spanyolországból, az USA-ból, de még Mexikóból is jönnek diákok, bár igaz, 2020-ban valószínűleg többeknek módosítaniuk kellett az eredeti teveiket. Az különösen izgalmas, amikor érzékletes élménybeszámolót tartanak az ország kultúrájáról, hagyományairól, vagy nekiállnak a konyhában különleges nemzeti ételt készíteni. Erre is volt már számtalan példa.

A PEOPLE TEAM három hétre Kecskeméten hozza össze a „világot”, s ezmajdnem olyan, mint egy fesztivál, jóllehet még annál is több: értékes tudással és fantasztikus élményekkel is elhalmozzák a gyerekeket.

AJÁNLOTT

Bújócska

'DENMÁS
Mindenki az esti számháborúra készült. Az egész tábor bezsongott, mint tavasszal a kaptár. A gyerekek csapatokat próbáltak toborozni.…

Egy kis csendet

'DENMÁS
Kevesen tudják, hogy a zaj milyen veszélyes. A környezetet károsító hatások között a zajszennyezés a második helyen áll.…

Ne csak egy napig

'DENMÁS
Ha figyelemmel kíséred az állandóan változó világunkat, és téged is érdekel a bolygónk sorsa, bizonyára készülsz a Föld…

Játék hugival

'DENMÁS
Móni, a sporttáborosok egyik vezetője rémülten dörömbölt P. T. Holmes ajtaján. – Azonnal nyisd ki! Holmes kalapjában és ballonkabátjában…

Friss