Nyugi! Aggódó anyukáknak táborozásról
Táborvilág
Nyugi! Aggódó anyukáknak táborozásról

Sok édesanya fél elengedni iskolás gyermekét egy nyári táborba, még ha legbelül érzi is, hogy jó lenne, ha koncentráltan tudna figyelni a munkájára, esténként pedig pihenhetne, amíg gyerkőce hozzá hasonló korú és érdeklődésű fiatalokkal barátkozik és tanul.

Mégis miért félünk az elválástól? Mennyiben volt más annak idején a bölcsődébe és óvodába szoktatás időszaka? Előfordult már, hogy tudtad, jó kezekben van a csemetéd, mégis aggódtál, és amikor délután elmentél érte, megkért, hogy gyere vissza később, annyira jókat játszik a többiekkel? Nos, a tábortól is hasonlóra számíthatsz.

Az anyukáknak is szükségük van nyugalomra

Márpedig a gyermek nem stresszlabda. Ne tőle várd a megnyugvást, inkább rendezd a gondolataidat. Ha nem akarod a mély vízbe dobni, válassz először rövidebb ottalvós, napközis vagy családi tábort. Nyugtasd meg magad, hogy minden szuper lesz. Ha nem hiszed, járj utána!

Nézd meg az interneten, mit ajánlanak, és milyen vélemények születtek az egyes helyekről. Kérdezz meg ismerős szülőket, akik átestek már a tűzkeresztségen. Mely ottalvós táborokat ismerik? Meg voltak velük elégedve? Úgy jött haza utána a lurkó, hogy órákig be sem állt a szája, annyira fantasztikus élményben volt része? Mi volt a program? Milyen témák közül lehetett választani? Terveznek-e idén is jelentkezni?

Kézenfekvőnek tűnhet, hogy ezúttal együtt menjenek a srácok, arra azonban ügyelj, hogy olyan tábort válasszatok gyermekeddel közösen, amely megfelel az érdeklődési körének. Ne küldd el lovastáborba, ha eddig legfeljebb hintalovon ült. Amennyiben a barátait más foglalkoztatja, javasolj olyan helyet, ahol több téma közül lehet választani.

Sokszínűség és döntési jog

A komplex szolgáltatást nyújtó táboroztatók színes tematikát kínálnak a nyelvtanulástól kezdve az informatikán át a kreatív írásig. A PEOPLE TEAM-nél ráadásul lehetőség adódik arra, hogy akár a helyszínen megváltoztassák a specifikációt. Vagyis ha gyerkőcödnek mégsem tetszik a színésztábor, elmehet helyette kosarazni. (Mondjuk ez elég ritka.) Azért is érdemes pityergés nélkül hozzáállni az egészhez, mert a táborozás számos jótékony hatással bír a gyerek személyiségére nézve. Előfordulhat, hogy zárkózott fiad vagy lányod nem különösebben szereti az osztálytársait, de egy új közösségben megnyílik. Ráadásul önállósodik: maga választ a programok közül, korlátlanul fogyaszthat zöldséget és gyümölcsöt, de ha valamit nem eszik meg, akkor sem kell elmosogatnia maga után.

Ezért (is) tuti a nyári tábor

Szakértők szerint a különböző környezetben tanult, egymáshoz hasonló minták jobban elmélyülnek a gyerekekben. A hobbisportoknak is új lendületet adhat a nyári tábor, ahol le kell győzni másokat, vagy az újonnan megismert kortársak inspirálhatják egymást. Ha valaki a tábori edzővel jobb eredményeket produkál, megeshet, hogy az iskolai tornatanárral nehezen találják meg a közös hangot, és egy edzőváltás jót tenne. A táborban begyakorolt önállóság kiválóan átemelhető a családi élet színterére is.Az az idő, amit a családi fészektől távol tölt a kiskorú, nemcsak neki, hanem számodra, számotokra is kikapcsolódást, feltöltődést jelent. Fontos, hogy semmit se erőltess. Gyermeked nem a te kicsinyített másod. Segíts neki megtalálni a saját útját, terelgesd, észszerű keretek között támogasd döntéseiben. Pakoljátok össze a csomagját közösen, és beszéljétek meg, mikor tudtok telefonálni vagy chatelni, nem biztos ugyanis, hogy végig nála lesz a telefonja. Na nem azért, mert elzárják tőle, hanem mert nem kütyütáborba tervez menni, és az óránkénti csevegés kiszakítaná a programsorozatból. Nyugodj meg, biztosan eszik, hiszen abból lesz energiája, és annyit alszik, amennyire csak szüksége van a megnövekedett adrenalinszint mellett.

Utána

Nagyon fontos, hogy csemetéd érezze, mindent elmesélhet neked a táborban történtekről. Hagyd beszélni, ne vágj riadt arcot közben, és fogadd nyitottan az összes kalandot, hiszen ha rosszul reagálsz, megeshet, hogy legközelebb nem osztja meg veled gondolatait. Te is mondd el, milyen jó dolgok történtek veled. Egy hét távollét után is érezheted úgy, hogy megnőtt, fejlődött – ez természetes. Örüljetek egymásnak, és nevessetek nagyokat, hiszen erről szól az élet.

AJÁNLOTT

Táboros tiniszerelem

Táborvilág
Van olyan olvasó, akire táborozás közepette talált rá az első szerelem? Ezen írás szerzőjére igen. 1986, sóstói úttörőtábor.…

Friss