Az a színház a mi feladatunk
Interjú
Az a színház a mi feladatunk

„Fiatalokként a mi feladatunk megcsinálni azt a színházat, amit a kortársaink szívesen néznek” – interjú Pásztor Dániellel. A Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves hallgatójával beszélgettünk az egyetemi kihívásokról: felvételiről, vizsgákról, távoktatásról. Pásztor Dániel a 2020-as PEOPLE TEAM színházkurzusának táboroztatója lesz, ahol a gyerekekkel közösen fogják megalkotni a saját színházukat.

Kezdjünk valami egyszerűvel. Mi a három legjobb színházi élményed?

Bodó Viktor: Kertész utcai Shaxpeare-mosó
Schilling Árpád: Siráj
Thomas Ostermeier: Hamlet

Mióta színészkedsz?

13 éves korom óta színjátszózom, de ha az számít, óvodás koromban visszatérő szerepem volt a Huszár és AnakinSkywalker.

Hogyan tanultál meg valaki más bőrébe bújni?

Még tanulom, mint szerintem mindenki. Minden szerepnél más ez. Játszani kell, élvezettel csinálni, ez a lényeg. Ha „belehalna” az ember a szerepbe, mert olyan típusú, akkor sem szabad ezt elfelejteni.

Milyen karaktert szeretsz a leginkább eljátszani?

Amelyikben kihívás van, vagy ami szórakoztat. Bár ezt mindben meg kell keresni. Szóval… amiben megtalálom a kihívást és a szórakozást.

Ki volt rád legnagyobb hatással?

Színészek, akiket láttam, tanárok, akikre felnézek… Hosszú lenne a lista, mert mindegyiküktől mást tanultam, másképp inspiráltak.

Klasszikus vagy modern színház? Kortárssá változtatott klasszikusok?

Ez talán fölösleges kategorizálás. Szerintem mindent úgy kell előadni, hogy az az adott előadást segítse. Én szeretem, ha nem teszünk úgy, mintha még az Erzsébet-korban élnénk, és húzunk harisnyát. A színháznak élőnek kell lennie. De ennek az ellentéte is lehet érvényes, ha olyan az előadás.

Ki az a híres ember (élő vagy holt), akit eljátszanál? Mondjuk, egy önéletrajzi drámában…

Ha tudtam volna választani azok közül, akik érdekelnek, már rég monodrámához gyűjtenék anyagot. De íme pár példa:  Kosztolányi Dezső, Hunter S. Thompson, GarriKimovicsKaszparov, Vlagyimir SzemjonovicsViszockij, Charles Bukowski, Csáth Géza, Heinrich von Kleist, Albert Camus, H. P. Lovecraft.

Van olyan költő/zenész, akinek az alkotásait szívesen adaptálnád színdarabba?

Mostanában sokat olvastam Boris Viant. Ő költő is, zenész is, sőt író, talán eleget tesz a kritériumoknak.

Melyik eljátszott karakter/darab volt számodra a legnagyobb kihívás?

Mindig az éppen aktuális.

Mi volt életed legnagyobb sikerélménye?

A felvételi, azt hiszem. Meglepett.

Szerinted hogyan érdemes az SZFE felvételijére készülni?

Őszintén, lelkesen, nyitottan.

Hogyan tudtál gyakorolni a járványhelyzetben? Milyenek az órák, próbák?

A színház szerintem csak élő kapcsolatokon keresztül működhet. Jelen esetben csak személyes skilleket érdemes fejleszteni. Mindenféle apróságot, ami később jól jöhet. Sportok, beszéd, szövegértelmezés, művelődés. Z zenélés, bármilyen hobbi. Én mostanában elővettem a trombitámat.

Mit gondolsz, milyen hatással lesz a kényszerleállás a színházakra?

Ugyanolyan beláthatatlan, mint az, hogy milyen utóhatással lesz az egész országra. Reméljük a legjobbakat. De hiszek abban, hogy olyan fanatikusok a színházcsinálók, hogy katasztrófa nem következik be. Színház mindig lesz.

Mi a legnagyobb változás az életedben a vírusvészhelyzet miatt?

A kortársak hiánya. 21 évet éltem folyamatosan társaságban, ez nagyon éles váltás volt, és meg is küzdöttem vele rendesen. De majd nyáron!

Miért fogadtad el a PEOPLE TEAM felkérését, hogy táboroztass?

Arra kértek minket, hogy csináljunk bármit, ami színház, fiatalokkal. Azt hiszem, ez bőven elég.

Szerinted fontos, hogy a színészgyerekek fiataloktól tanuljanak?

Szerintem fontos, hogy az ember mindenkitől tanuljon, legyen az öreg vagy fiatal. De abban kétségtelenül hiszek, hogy fiatalokként a mi feladatunk  megcsinálni azt a színházat, amit a kortársaink szívesen néznek majd. Ne múzeumba kelljen menjenek, hanem színházba.

Van olyan szakma a színészkedés mellett, amit szívesen kipróbálnál?

Ha nem vesznek föl, vagy töri-média szakos tanárnak, vagy hivatásos néptáncosnak tanultam volna. De a harmadrostán végleg kitisztult számomra, hogy ezt szeretném csinálni.Amúgy általánosban sokáig régész akartam lenni. Vagy inkább Indiana Jones.

Melyik volt a legnehezebb vizsgád?

Egy súlycsoport mind. Magam szabom meg, mit akarok rajtuk teljesíteni, és ha az körülbelül sikerül, örülök. A visszajelzés inkább irány, hogy következő félévben merre induljak.

AJÁNLOTT

Mindig van kire számítanom

Interjú
Tudod, milyen egy tábori doki? Luca orvostanhallgató, akivel nyaranta a PEOPLE TEAM kecskeméti gyerekfesztiválján találkozhatsz. Miért fontos a…

Friss