Kreatív írás – ezt gyakorold!
Szekció
Kreatív írás – ezeket gyakoroltasd gyermekeddel!

Nem könnyű definiálni a kreatív írást. Talán a legegyszerűbben úgy lehet körülírni, hogy valaki (az úgynevezett szerző) a fantáziáját felhasználva izgalmas történetet alkot saját maga, illetve mások örömére. Gyermekednek is adhatsz olyan feladatokat, amelyek segítenek fejleszteni íráskészségét – ezek közül mutatunk öt tevékenységet.

Egyetlen szóból elbeszélés

Felcsiholhatod a kreativitás lángját, ha kijelölsz egy szót, amely köré történetet kell csavarintania. Kerüljön terítékre bármilyen kifejezés, egy csipetnyi képzelőerővel eredeti, vicces és frappáns sztorit kerekíthet még a legátlagosabb szavakból is.

Nyári vakáció űrlényekkel

Amint szeptemberben visszatér gyermeked az iskolapadba, biztosra veheted, hogy valamelyik tanára leíratja vele, mit csinált nyáron. Készítsd fel azzal, hogy te is ugyanígy teszel: nyaralás vagy állatkerti kiruccanás után kérd meg, hogy vesse papírra élményeit. Ha jól megy neki, sőt egészen érdekes sztorit talál ki, ne hagyd, hogy tehetsége és valóságtól elrugaszkodó képzelőereje parlagon heverjen a forró nyári napokon. Küldd el a PEOPLE TEAM élő irodalom/kreatív írás táborába, ahol lehetősége nyílik mások előtt is bebizonyítani szárnyaló fantáziáját.

Történések a világban

Mivel mással lehetne leginkább írásra ösztönözni gyermekünket, mint azzal, hogy öntse szavakba, ami éppen foglalkoztatja? Olvasott valamit az interneten? Ijesztő dolgot látott a híradóban? Fogalmazza meg, milyen érzések nyomják a lelkét, milyen eseményt vár, illetve mitől fél. Javasold neki, hogy használjon szininomaszótárt, ha pedig bizonytalan néhány kifejezés írásmódját illetően, keresse fel az MTA oldalát. Ezáltal bővíti szókincsét és fejleszti helyesírását, ami később a magyarórákon szerzett érdemjegyeken is tükröződhet. Leírt gondolatait beszéljétek meg élőszóban, nézetkülönbség esetén pedig vitatkozzatok (persze csak nyugodtan, véleményeteket érvekkel alátámasztva), így tájékozottabbá válik, és retorikai képességei is javulni fognak.

Kifogások mesteri szinten

Csemetéd nem csinálta meg a házi feladatát, de máris előáll egy jól hangzó kifogással? Miért csak eggyel? Vegyen elő egy lapot, és írjon le mindjárt tízet, miért nem készült el időben. Ezzel nemcsak az íráskészségét, de a kreativitását is fejleszti.

A muzsika hangja

Zenéről beszélni olyan, mint építészetre táncolni. Érezzük, milyen rendkívüli erejű egy-egy dal, a legtöbben mégsem tudjuk megfogalmazni, mit indít el, illetve kavar fel bennünk. Hallgassatok meg egy bármilyen műfajú számot (ő is választhat), majd faggasd ki gyermekedet arról, milyen érzést keltett benne. Ne csak mondja, jegyezze is le! Nem lesz könnyű, előre szólunk.

Minden pontot kipipáltatok? Akkor irány a PT tábora!

AJÁNLOTT

Másfél nap után uraltuk a mapot

Szekció
Mai cikkünkben Tomival, a PEOPLE TEAM gamertáborának visszatérő résztvevőjével beszélgettünk az élményeiről, tapasztalatairól, terveiről. Bárt Roland interjúja. Tomi,…

Alkoss, hass, táborozz!

Szekció
Az alkotás öröme. Ha másban nem is, ebben az egy dologban hasonlítunk egymásra. Különböző településekről, eltérő háttérrel érkezünk,…

Brókerek és fagyipénz

Szekció
A PEOPLE TEAM nyári táboraiban a jól bevált választható témákon (angoltábor, dróntábor, filmestábor, fotóstábor, gamertábor, írótábor, játéktábor, kézművestábor,…

Friss