Napközis vagy bentlakásos?
Táborvilág
Napközis vagy bentlakásos tábor?

Táborozni király, ebben biztosan egyetértenek a gyerekek és a szüleik. Az igények persze minden családban mások: egyesek élménytáborok mellett teszik le a voksukat, mások az oktatást célzó foglalkozásokra szavaznak. Az sem mindegy, ki mennyit szán az egy- (vagy több) hetes kikapcsolódásra, ráadásul a táborok színvonala nem mindig egyenesen arányos az árakkal. Fontos tehát tájékozódni arról, mit kapunk a pénzünkért: a programok és az étkezés mellett a szállás is kardinális kérdés. Bizonyos táborozók inkább a napközire szavaznak. De milyen érvek szólnak a délutánig tartó és milyenek a bentlakásos táborok mellett? Mi alapján kellene választani?

A tanév vége nem jelenti automatikusan azt, hogy a család minden tagja számára elkezdődik a vakáció. Kisebb gyerekek esetén problémás lehet megoldani a mindennapos felügyeletet. Az általános iskolák által biztosított napközi mellett viszonylag kevesen döntenek, inkább a nagyszülőknél kezdődik a nyaralás, bár csaknem három hónapot a nagyinál tölteni is túlzás lenne, és általában a családi vakáció sem tart tovább egy-két hétnél. Szerencsére a nagy- és a kisvárosokban egyaránt szerveznek nyári táborokat, ahova fix, néhol pedig egyenes pazar programokkal várják a gyerekeket. A napközis jellegű táborok rendszerint olcsóbbak, így esetleg több témát is ki lehet próbálni egy nyár alatt. Az alsó tagozatos gyerekeket a legtöbb szülő szeretné otthon tudni éjszakára. Ezzel szemben a tinik néha saját maguk döntenek a napközis elfoglaltság mellett, hogy délután még legyen idő a sulis barátokkal lógni.

Az igazi tábori élményhez mégis szükség van az ott alvásra. Nem vitás, hogy országszerte több tucat klassz napközis táborba várják a jelentkezőket, de azokban a szakfoglalkozások és a kalandok délután véget érnek, ezért ajánlott a bentlakásos táboroknak is utánanézni. A tábori programok ebben az esetben reggeltől estig tartanak – sőt néha tovább is! A „monumentálisabb”, több szekciót is indító szervezetek a tematikus foglalkozásokon túl számtalan kiegészítő ötlettel is csalogatnak. Nem szokatlan, hogy a gyerekek strandon vagy állatkertben töltik a délutánt, ám ez csak a jéghegy csúcsa. A nagyobbak izgalmas workshopokon, felnőttes előadásokon vehetnek részt. Bizonyos táborokba tévéből és az internetről ismert személyek is ellátogatnak, akikkel talán máskor nem lenne lehetőség találkozni.

Megeshet, hogy a kiszemelt tábor csak bentlakásos módon indul, vagy fordítva. Ez komoly fejtörést okozhat azoknak, akik már döntöttek, milyen típust választanak. A jelentkezés előtt érdemes informálódni, létezik-e megoldás a problémára.

Szerencsére olyan táborokat is találhatunk, amelyek szállással vagy anélkül is választhatók. A PEOPLE TEAM Kecskeméten vagy a környéken lakó résztvevői előszeretettel voksolnak a mindennapos bejárásra, miközben bentlakásra az ország minden részéről és külföldről is érkeznek 7-17 évesek. A szervezők pedig három évtizede mindent beleadnak, hogy mindannyian szuper hetet vagy heteket tölthessenek el a táborban.

AJÁNLOTT

Táboros tiniszerelem

Táborvilág
Van olyan olvasó, akire táborozás közepette talált rá az első szerelem? Ezen írás szerzőjére igen. 1986, sóstói úttörőtábor.…

Friss