Húsos helyett csicseriborsós fasírt
'DENMÁS
PEOPLE TEAM tábor

– Nagymama, mi lesz az ebéd? – kíváncsiskodott Matyi.

– Fasírt krumplipürével.

– Miből készül a fasírt? – kérdezte Zsófi.

– Mégis miből? Hát darált húsból!

– Nem tudtad, hogy a húst lehet helyettesíteni?

– Ugyan mivel?

– Hát csicseriborsóval! – nevetett fel Nagypapa. – Abból készül a falafel.

Mi az a falafel?

A falafel csicseriborsóból készülő golyó vagy fasírt. A közel-keleti konyha meghatározó eleme, a halal étkezés fontos része. A halal az iszlám jog, a saría szerint megengedett, illetve tiltott ételeket, az iszlám étkezési szokásokat szabályozza.

Ez az eredetileg iszlám étel az utóbbi időkben az egész világon elterjedt a húsmentes étkezést követők számának növekedésével arányosan. Nagyon népszerű például a vegetáriánus vagy makrobiotikus étrend híveinek körében.

A falafel eredete

A Közel-Keletről ered. A leggyakoribb nézet szerint falafelt először Egyiptomban készítettek, bár egyesek szerint India a szülőhazája. Mások úgy vélik, hogy az arabok és törökök voltak ennek a finomságnak a kitalálói.

A vallási böjt egyik fontos étele, mert már a kopt keresztények is ezzel helyettesítették a húsos ételeket, csak akkor még nem csicseriborsóból, hanem lóbabból. Izraelben és Palesztinában is nemzeti ételnek tartják, Libanonban is ez a legnépszerűbb eledel.

Ők egyébként egyszer jogsértéssel vádolták Izraelt, amiért egy népszerű énekesük a falafelről merészelt dalt írni. Ebből látszik, hogy a falafel nem csupán egy étel, hanem a nemzeti identitást meghatározó téma. A falafelkonfliktusról még egy vicces musical is készült, ami olyasmi, mint a West Side Story. Egy palesztin falafelárus lány és egy izraeli katona szerelméről szól. Családjaik viszályban állnak egymással, mert folyton azon veszekednek, hogy melyik népé valójában a csicseriborsó-fasírt.

A falafel receptje

A falafelt leggyakrabban csicseriborsóból, egyes helyeken viszont lóbabból vagy szójababból készítik. A borsót, babot nem kell kifőzni, csak beáztatni, méghozzá jó hosszú időre. Ezután ledarálják, és fűszerekkel, vöröshagymával, fokhagymával, petrezselyemmel ízesítik. Ha szükséges, némi lisztet vagy vizet adnak hozzá. Sokszor raknak bele koriandert és római köményt is. Ebből a masszából golyókat formáznak, és bő olajban kisütik. Tepsiben, sütőben is sülhet; 190 fokon kb. 20-25 perc alatt lesz kész. Így lesz kész a kívül ropogós, belül puha falafel.

Fogyaszthatjuk köretként vagy főzelékhez feltétként, illetve belerakhatjuk pitába vagy tortillába. Általában mindenféle zöldséget és hummuszt esznek hozzá, azaz csicseriborsóból és szezámpasztából (tahini), olívaolaj, citromlé, esetleg natúr joghurt és fokhagyma hozzáadásával készült krémet. A falafel kedvelt kísérőétele a saláta, hagyma, uborka, paradicsom, paprika, lila káposzta. Készülhet belőle szendvics is, nyakon önthetik csípős szósszal.

Manapság sok street foodos választékában, sőt még gyorséttermek kínálatában is megtaláljuk. A McDonald’s egyiptomi menüjében szerepelt egy McFalafel nevű fogás is.

A falafel napja

– Nagypapa, ugye nem akarod azt mondani, hogy a falafelnek is van külön napja? – kérdezte Zsófi.

– De bizony! Június 12. a csicserifasírt világnapja, azaz az International Falafel Day.

Szerző: Tóth Réka


AJÁNLOTT

Jeremy, a robot

'DENMÁS
Kinga meglepetten állt a szobája ajtaja előtt. Egy apró robot kopogott be hozzá, és egy üzenetet hozott. –…

Hol van nyunyóka?

'DENMÁS
A végéhez közeledett a Music Award eseménye. A PEOPLE TEAM táborlakói izgatottan várták, hogy vajon ki kapja meg…

Exatlon by Peti

'DENMÁS
A szekcióvezetők egyesével érkeztek a táborvezető irodájához, mindannyian ugyanazzal a panasszal: – A gyerekek nem érkeztek meg a…

Friss