Mennyit ehetünk?
'DENMÁS
PEOPLE TEAM tábor

– Nagymama, képzeld – mesélte Matyi –, Panni az oviban mindenki maradékát megeszi. Az óvó néni rá is szólt. Mondta, hogy éppen elég duci már így is. A nagymamája mindig süteményt meg csokit hoz neki, amikor jön érte.

– Bizony helytelen ennyit enni, sok baj lehet belőle. Betegségeket okozhat a későbbiekben.

– Akkor talán nem is eszem az almás pitéből, pedig isteni az illata – sóhajtott nagyot a kisfiú a konyha felé szimatolva.

– Nyugodtan ehetsz belőle, csak mértékkel. Akkor nem hízol el.

– Tudjátok, gyerekek, hogy az elhízás ellen is van világnap? – kapcsolódott bele Nagypapa. Zsófi és Matyi fülelni kezdtek.

Mi a túlsúly?

A túlsúly és az elhízás a 21. századi nyugati világ egyik legnagyobb egészségügyi kihívása, ami jóval több embert érint, mint azt gondolnánk. Szakemberek úgy vélik, hogy a túlsúly megfékezéséhez nem csupán alapvető szemléletváltásra, hanem világszintű összefogásra lenne szükség.

Az elhízás napjainkban népbetegségnek számít, és sajnos a gyermekek körében is egyre gyakoribb. Nemcsak esztétikai probléma, de orvosi szempontból is kóros állapotnak minősül, amely számos súlyos betegség kialakulásának kockázatát növeli, például magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség. A túlsúly lehet felelős a légzésproblémák, mozgásszervi bajok, valamint ízületi és gerincbántalmak kialakulásáért is.

Az elhízás legfőbb oka

Az elhízást jellemzően az egészségtelen életmód okozza, ritkábban áll betegség a hátterében. Az elhízás oka viszonylag egyszerű: ha több kalóriamennyiséget fogyasztunk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van, vagy amennyit az életmódunk és a napi mozgásmennyiség mellett el tudunk égetni, akkor a szervezetünk a felesleges tápanyagot zsír formájában elraktározza.

A túlsúlyért felelőssé tehető:

– túlzott kalóriabevitel

– rendszertelen és egészségtelen táplálkozás

– mozgásszegény életmód

– stressz

– alvászavar

– televízió vagy a számítógép előtt töltött idő

Milyen következménye lehet a túlsúlynak?

gerincünk és a porcunk is megsínyli a pluszkilókat

– akár meddőség vagy daganatos betegségek kialakulása is

epekő

visszérbetegség

reflux, gyomorégés

– bizonyos szembetegségek, például zöld hályog

Ha nem születnek hatékony megelőző intézkedések, a WHO szerint 2025-re a világ népességének több mint 50 százaléka elhízott lesz.

Hogyan előzhető meg a túlsúly?

Mi magunk nagyon sokat tehetünk a megelőzéséért. A túlsúly és az elhízás elsősorban megfelelő étrenddel előzhető meg, a tömény édességek, szénsavas üdítők, gyorsételek, a magas cukor- és zsírtartalmú feldolgozott élelmiszerek kerülésével, zöldség és gyümölcs fogyasztásával, teljes kiőrlésű gabonafélék választásával, valamint testmozgással.

Elhízás elleni világnap

Az elhízás elleni világnapot országonként más-más időpontban tartják, nálunk május 18-án. Világszerte felhívja a figyelmet az elhízás növekvő globális problémájára mint egyre súlyosbodó kérdésre egészségügyi és társadalmi szempontból egyaránt. Az események célja, hogy ösztönözzék az embereket az egészségesebb életmódra, valamint hogy támogassák a politikai döntéshozókat az elhízást megelőző intézkedések meghozatalában.

– Kisült az almás pite, gyertek, gyerekek, egyetek! – szólt Nagymama.

– De mértékkel! – kiáltotta egyszerre Zsófi és Matyi.

Szerző: Tóth Réka


AJÁNLOTT

Jeremy, a robot

'DENMÁS
Kinga meglepetten állt a szobája ajtaja előtt. Egy apró robot kopogott be hozzá, és egy üzenetet hozott. –…

Hol van nyunyóka?

'DENMÁS
A végéhez közeledett a Music Award eseménye. A PEOPLE TEAM táborlakói izgatottan várták, hogy vajon ki kapja meg…

Exatlon by Peti

'DENMÁS
A szekcióvezetők egyesével érkeztek a táborvezető irodájához, mindannyian ugyanazzal a panasszal: – A gyerekek nem érkeztek meg a…

Friss