Együtt megállíthatatlanok vagyunk
'DENMÁS
PEOPLE TEAM tábor

Ebben az évben ez lett a központi üzenete a Vöröskereszt világnapjának. Ezen a napon a világ a Vöröskereszt munkájára figyel. A legnagyobb humanitárius közösséget Henry Dunant (1828–1910) alapította, az ő születésnapja lett a mozgalom világnapja: május 8. A svájci üzletember látta a solferinói ütközet (1859) számtalan sebesültjét, a harctéren tevékenykedő kamilliánus szerzeteseket, ekkor határozta el a segélyszervezet megalapítását. A háború borzalmainak közvetlen és közvetett sebesültjein akart segíteni szervezett formában. Kereste a lehetőségeket, hogyan lehetne megszervezni békeidőben egy olyan szervezetet, ahol magasan képzett, odaadó önkéntesek segítenek nemcsak a sebesültek ellátásában, hanem a rászorulóknak is. Hazánk 1881-ben csatlakozott a nemzetközi mozgalomhoz.

Fehér alapon vörös kereszt

Henry Dunant kezdeményezésére egységes emblémát kezdett el használni több ország: fehér alapon vörös kereszttel. A kamilliánus szerzetesek fekete ruháján használt vörös kereszt, illetve a Svájc zászlaján lévő kereszt inspirálta a svájci kereskedőt az embléma megalkotásakor. Ez jelképezte a mentőkocsik oldalán, az orvosok, asszisztensek ruháján a semlegességet. 160 évvel ezelőtt, 1864-ben aláírták az első genfi egyezményt, amely a harctéren megsebesült katonák ellátásáról, körülményeik javításáról szóló nemzetközi szerződés volt. Az elmúlt évtizedekben több egyezmény és kiegészítés született, 160 ország csatlakozott az egész emberiség életét védő dokumentumhoz. A ma is érvényben lévő egyezményeket azóta korszerűsítették, a négy egyezmény hatáskörét kibővítették. A haderőkben szolgáló beteg, sebesült emberek sorsa mellett a haditengerészeti állomány tagjai, a hadifoglyok és a polgári lakosság életmódja is tárgyalásra került.

Filmforgatás hollywoodi módra

Engem mindig is érdekeltek azok a személyek, akiknek az emberiség sokat köszönhet. Henry Dunant elsőként kapta meg a Nobel-békedíjat. Élete során számtalan esemény hátráltatta: tönkrement, eladósodott, megbetegedett. Az életműve mégis fennmaradt, élete utolsó éveiben elismerték, nagy köztiszteletnek örvendett. Mindezekről egy rövid reklámfilmet szeretnék forgatni, hogy méltó módon emlékezzünk meg erről a nagyszerű férfiról. A terveim megvalósításához megtaláltam a megfelelő társakat is. A barátaimmal jelentkeztünk a PEOPLE TEAM nyári filmestáborába. Az eszközöket és a hátteret ötleteinkhez a tábor biztosítja. Rendelkezésre állnak profi kamerák, világítás, vágószoftver, szóval minden, amivel elkészíthetjük az első reklámfilmünket. Valóra válhat az álmunk, amit régóta tervezünk. Reméljük, hogy a táborzáró filmvetítésen egy különleges produkcióval lepjük meg a tábor közönségét.

Szerencsés Melinda írása


AJÁNLOTT

Harcolni a háborúban

'DENMÁS
A gyerekek a nagyszüleik régi fényképeit nézegették. – Nagymama, ők kik ezen a fotón? – Az én szüleim, a ti…

Az elkóborolt újonc

'DENMÁS
Ms. Ágnes, az angoltáborosok vezetője kiabált, és kopogott Holmes ajtaján: – Holmes! Nyissa ki! Azonnal segítenie kell! A…

Pünkösdvasárnap

'DENMÁS
Zsófi és Matyi a nagyszüleikkel töltötték a pünkösdi hosszú hétvégét. Együtt elutaztak Nagymama és Nagypapa szülőfalujába. Ebben a…

Mennyit ehetünk?

'DENMÁS
– Nagymama, képzeld – mesélte Matyi –, Panni az oviban mindenki maradékát megeszi. Az óvó néni rá is…

Friss