Egy kis csendet
'DENMÁS
PEOPLE TEAM tábor

Kevesen tudják, hogy a zaj milyen veszélyes. A környezetet károsító hatások között a zajszennyezés a második helyen áll. Ezért nagyon fontos fellépni a lárma ellen. Minden évben április utolsó szerdája a zaj elleni küzdelem világnapja. Idén ez 2024. április 24.

Halkítsunk!

Manapság a tartós zajhatás sok betegséget okozhat, évekkel rövidítheti meg az életünket. Erre hívja fel a figyelmet a zajszennyezés elleni világnap – nemzetközi elnevezése: International Noise Awareness Day (INAD) –, amelyet 1996 óta tartanak. A zaj elleni védelem a környezetvédelmi törvény hatálya alá tartozik, környezeti ártalomnak minősül.

Története, célja

1996-ban egy New York-i fülgyógyászati központ munkatársai rádöbbentek arra, hogy az embereknek fogalmuk sincs azokról a veszélyekről, amelyek a mindennapi életünkben jelen lévő zajokban rejlenek. A lakókörnyezetünk és sok munkahely ugyanis egyre hangosabb. Ezért elhatározták, hogy tesznek valamit a lárma ellen. Még több szakember bevonásával megvizsgálták a zajszennyezés hatásait, és ekkor kiderült, hogy egy halálos veszélyről van szó. Éveken át elviselve a növekvő zajt, súlyosan károsodik az egészségünk, és előfordulhat, hogy a zajszennyezés komoly betegségeket okozhat. Úgy gondolták, hogy egy globális fenyegetés ellen globális módszerekkel kell fellépni. Így született meg ez a világnap, amely arra hívja fel az emberek figyelmét, mennyire veszélyes az állandó hangzavar. Célja: a zaj rövid és hosszú távú hatásainak ismerete, a következmények tudatosítása (zaj – stressz – betegség, illetve halláskárosodás), valamint cselekvésre szólítás.

A pusztító zaj…

…alattomos ellenség, mindenhol jelen van, nem tudunk elbújni előle. Már észre sem vesszük, hogy az otthonunkban zúg a légkondi, a porszívó, a mosógép, a hajszárító. Az már bosszantó, ha a szomszédban fúrnak, kalapálnak vagy flexelnek. A kertvárosokban sem sokkal jobb a helyzet, mert jó időben több háznál nyírják a füvet, esetleg motoros fűrésszel aprítják a tűzifát. Vége a csendes nyugalomnak. Ráadásul a közlekedés is nagy zajjal jár. Kimutatták, hogy a teljes zajhatás 70-80%-a a közlekedésből származik, ami csak az EU-ban 125 millió embert, azaz minden 4. európait érint.

Ez a sok körülöttünk lévő zaj erősen befolyásolhatja a közérzetünket, egészségünket, jóllétünket. Azért valamit mi is tehetünk ellene. Tudtad, hogy a forgalmas utak mellett élő embert semmi sem képes olyan hathatósan védeni a zaj ellen, mint a növényzet? A sövények, cserjék, fák ezért nagyon fontosak.

Veszélyben a gyerekek hallása

A szűrések során kiderült, hogy egyre több a csökkent hallású kisgyerek. Erről részben a szórakoztatóipar és a média tehet. A szülők szerepe meghatározó. Ne engedjék, hogy a kicsiknek szánt rendezvényeken túl hangosan bömböljön a zene! Figyeljenek arra is, hogy otthon milyen hangerővel hallgatják a filmeket, videójátékokat. A tévét, rádiót ne harsogják túl, halkítsanak! Ne engedjék, hogy a fülhallgatóval bömböltessék az agyukba a zenét.

Mindannyiunk érdeke, hogy odafigyeljünk erre a mind súlyosabbá váló problémára. Közösen talán elérhetjük, hogy a zajszennyezettség visszaszoruljon, életünkbe pedig visszatérjen a pihentető csend és a nyugalom.

Laczkó Zsuzsa írása


AJÁNLOTT

Az elveszett kulcs

'DENMÁS
– Nézd, Vivien, mit találtam! – szaladt be a szobába Bíbor. – Mi az? Árvíz van? – kérdezett…

Bújócska

'DENMÁS
Mindenki az esti számháborúra készült. Az egész tábor bezsongott, mint tavasszal a kaptár. A gyerekek csapatokat próbáltak toborozni.…

Ne csak egy napig

'DENMÁS
Ha figyelemmel kíséred az állandóan változó világunkat, és téged is érdekel a bolygónk sorsa, bizonyára készülsz a Föld…

Friss