Digitális Témahét
'DENMÁS
PEOPLE TEAM tábor

Ebben az évben már kilencedik alkalommal rendezik meg a Digitális Témahetet. Idén április 8-tól 12-ig tart. Kiemelt figyelmet kap ezen a héten minden, ami kapcsolódik a digitális világhoz: a diákok digitális kompetenciáinak fejlesztése, digitális írástudás, digitális gyermekvédelem, online zaklatás, internetes trollok és azok kezelése, online hirdetések, álhírek, az online kommunikáció szabályai, digitális médianevelés, tudatos médiaétrend, online függőség és még sok más érdekes téma kerül most előtérbe. A tanórákon és online tréningek keretében ismerkedhetünk meg ezekkel a fogalmakkal, a bennünket körülvevő digitális élet lehetőségeivel, veszélyeivel.

Információs cunami

A körülöttünk lévő világ oly mértékben felgyorsult, hogy nehezen tudunk vele lépést tartani. Igaz ez ránk, fiatalokra is. Az interneten szörfözve gyors gondolkodásra van szükség, ami sok veszélyt rejt magában. Az információs bizonytalanság útvesztőiben sok segítséget kaphatunk ezen a héten. Nálunk Andi néni, az informatika-tanárnő a legtapasztaltabb ezen a téren. Ha valamiben bizonytalanok vagyunk, mindig hozzá fordulunk. Az információáradat, ami ránk zúdul manapság, gyakran okoz függőséget. Sokszor én is azt veszem észre magamon, hogy már megint az Instát pörgetem, a Twitter posztjait olvasom vagy a barátaim idővonalát nézegetem a Facebookon. A mai technológia lehetővé tette az információk azonnali elérhetőségét. Különbséget kell azonban tenni az információk feldolgozása során, hogy melyik fontosabb, aktuális, és mire kell nagyobb figyelmet szentelni.

Táborok minden mennyiségben

A digitális világban engem leginkább az önjáró szerkezetek és az automatizált házak érdekelnek. Terveim között szerepel, hogy idén nyáron összeszerelek egy hőmérsékletmérő állomást. A megvalósításhoz a PEOPLE TEAM robotikatáborában minden segítséget megkapok. Már alig várom, hogy végre ott legyek a nyáron, és a srácokkal megalkossuk ezt az állomást! A robotikatábor mellett még sok más érdekes tábor is vár a digitális világ rajongóira: programozótábor, új generációs informatikatábor, dróntábor, gamertábor, 3D konstruktőrök tábora, valamint a legújabb tábor, „Az MI/AI és te” tábora. Legszívesebben mindet kipróbálnám, és ott tölteném az egész nyarat! A PEOPLE TEAM már több mint 30 éve szervezi a táborokat, de engem minden nyáron lenyűgöz a programjaik sokszínűsége. Idén pedig, képzeljétek el, hogy Andi néni felkért engem, hogy tartsak egy előadást a Digitális Témahét keretén belül, és mutassam be a többieknek is a PEOPLE TEAM digitális élménytáborait, sokszínű lehetőségeit. A táborok minden évben sok meglepetéssel várnak mindenkit, de egyvalami évek óta változatlan: ha egyszer eljöttél, visszavágysz.

Szerencsés Melinda írása


AJÁNLOTT

Harcolni a háborúban

'DENMÁS
A gyerekek a nagyszüleik régi fényképeit nézegették. – Nagymama, ők kik ezen a fotón? – Az én szüleim, a ti…

Az elkóborolt újonc

'DENMÁS
Ms. Ágnes, az angoltáborosok vezetője kiabált, és kopogott Holmes ajtaján: – Holmes! Nyissa ki! Azonnal segítenie kell! A…

Pünkösdvasárnap

'DENMÁS
Zsófi és Matyi a nagyszüleikkel töltötték a pünkösdi hosszú hétvégét. Együtt elutaztak Nagymama és Nagypapa szülőfalujába. Ebben a…

Mennyit ehetünk?

'DENMÁS
– Nagymama, képzeld – mesélte Matyi –, Panni az oviban mindenki maradékát megeszi. Az óvó néni rá is…

Friss