Németórák és mosható pelus
'DENMÁS
PEOPLE TEAM tábor

Nyelvtanárként az ember amúgy is felpakolva jár a foglalkozásokra – mondtam mentegetőzve a férjemnek, amikor meglátom döbbent arckifejezését. Tény, hogy amikor még gyerek nélkül jártam táboroztatni, mindig belefértek a dolgaim egy közepes méretű utazótáskába. Most a ruhák, könyvek, hordozókendők, bébiételek, fürdetők és kölesgolyók áradatát elnyelő táskák mellé a csomagtartóba szuszakoltunk még egy pluszbőröndöt. Tele a kisfiam mosható pelenkáival.

Édesanyám fogta a fejét, mikor megtudta, mibe vágtam bele. Ő az első gyerekeinél szorgalmasan mosta a textilpelenkákat és szellőztette a gumibugyikat, az eldobható pelenka pedig a szabadság vívmánya volt számára. Ekkor még nem járta be a klímaszorongás a fejlett világot, így afelett is nagyvonalúan siklott el, hogy egy kisgyerek hároméves koráig nagyjából egy tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható pelusaival. Szóval napjainkban reneszánszát éli az úgynevezett „mosipelus”, ami azért sokkal könnyebben kezelhető és szebb is, mint a kilencvenes évekkel leköszönő elődje. (Miért kell szépnek lenni egy pelenkának? Ezt csak az értheti, akinek okozott már fejtörést, hogy a dinós vagy a kisautós lenne-e menőbb a nyaralós képeken.)

Kifogtuk a nyár két legforróbb hetét, így a másfél éves Marci fiam többnyire egy szál mosipelusban „villantott” a németórákon, nem kis feltűnést keltve ezzel. Végül inspiráló múzsának bizonyult az amúgy németül elég vészjóslóan hangzó Umweltverschmutzung (= környezetszennyezés) témakörében. Körülzsongta a csoport Marcit pró és kontra érvekkel: megvitattuk, hogy mihez kell több víz és áram, a mosáshoz vagy az eldobós pelenka gyártásához, hogy mire jó a marhaepeszappan, és hogy mekkora lelkierő szükséges a mosizáshoz a gyors anyagcserét okozó fogzás idején.

A kisfiam mindeközben békésen csócsálta a kölesgolyót, eljátszott a csoport színes ceruzáival, és segített eldönteni, kiknek sikerült a legjobb figyelemfelhívó plakátot készítenie a Zukunft unserer Erde (= Földünk jövője) témában.

Das ist cool! – mutatott rá kacagva Ági Bazsi és Judit élénk színű alkotására. (Neki is hasznos volt a táborozás, nem csak a „mosimissziót” terjesztette, mellette németül is tanult.) A szürke csomagolópapíron egy huncut szemű tipegő tartott a magasba egy Umweltschutz (= környezetvédelem) feliratos táblát, büszkén feszítve macis mosható pelenkájában.

Sulyok Blanka

AJÁNLOTT

Az új láb

'DENMÁS
Emese kiabálva és ugrándozva rohant ki a hálókörletéből az udvarra. Niki már messziről észrevette a jókedvét, ezért odaszaladt,…

A virágos tűzoltó

'DENMÁS
Bizonyára sokan csodálkoztok a címben szereplő, kicsit ellentmondásosnak tűnő szókapcsolaton. A cikkből hamarosan kiderül, hogy Flóriánról van szó,…

Belépni tilos!

'DENMÁS
A mókusok egyre többen gyűltek a táborvezető, Patrik ajtaja elé. Patrik a dühös hangzavarra nyitotta ki az ajtót.…

Friss