Az ősi népszokástól a jelmezes vidámságig
'DENMÁS
PEOPLE TEAM tábor

Október közepétől világszerte egyre több helyen, áruházakban, kirakatokban jelennek meg furcsa, néha vicces, máskor ijesztő dekorációk, figurák, amelyek a közelgő ünnepet idézik. A gyerekek izgatottan készülnek október 31-ére, a halloweenre.

Ez a hagyomány már…

…Magyarországon is egyre népszerűbb, bár vannak, akik még mindig idegenkednek tőle. Talán nem mindenki tudja, mi a jelentése ennek az angol szónak, és honnan származik ez az ünnep. Eredetileg „mindenszentek napjának előestéjét” jelenti. A gyökerei az ősi kelta hitvilágig nyúlnak vissza, amikor az emberek úgy gondolták, hogy ezen az estén a halottak szellemei visszatérnek közénk. A samhain a kelta újév napja volt, ez a sötét és hideg évszak kezdetét is jelentette. A hiedelem szerint október 31-ének éjszakáján megszűnik a határ a földi világ és a túlvilág között, ezért a természetfeletti lények és a halottak szabadon járkálnak közöttünk. Sok szertartás szolgálta a szellemek elijesztését, távoltartását.

Láthatjuk, hogy nem Amerikából…

…indult ez az ünnep, oda a bevándorló írek, skótok és walesiek vitték magukkal. Az idők során sokat változott a tartalma, keveredett a római ünnepekkel és összekapcsolódott a keresztény egyház által tartott mindenszentekkel és a halottak napjával. Sokan ezért nem nézik jó szemmel a maskarába öltözéses bolondozást.

Manapság sok helyen vidám…

…álarcos-jelmezes mulatságokat rendeznek, ahol a résztvevők szörnyeknek, vámpíroknak, boszorkányoknak, csontvázaknak, múmiáknak, kísérteteknek vagy akár denevéreknek, fekete macskáknak, sőt újabban koboldoknak öltözve szórakoznak.

Akad olyan buli, ahol a hagyományokat felidézve „bobbing for apple” játék során próbálják egy nagy tálból foggal kihalászni a vízben lebegő almákat. Képzelhetitek, milyen vizesek lesznek a végére.

Rontást vagy cukorkát?

Nagy-Britanniában és Amerikában a gyerekek még ma is lepedőbe öltözött szellemekként vagy más misztikus lényként járnak házról házra, bekopognak a szomszédokhoz és pajkosan megkérdezik: „Trick or treat?” (Csokit, vagy csalunk? – szabad fordításban).

Ha a válasz „treat”, boldogan készítik a zsákjukat, mert kapnak valami finomságot, édességet, mazsolát vagy csokoládét. Ha „trick” a felelet, akkor nem számíthatnak semmi ajándékra, ezért ők viccelik meg a háziakat. Csínytevésként lisztet vagy papírdarabokat szórnak szét a kapujuk előtt.

Ha kedvet kaptatok a bolondozásra, itt az ideje, hogy álarcot, jelmezt készítsetek magatoknak, és lássatok hozzá a töklámpás kifaragásához! Elő a szerszámokkal és a gyertyákkal, le ne maradjatok a mókáról!

Laczkó Zsuzsa írása

AJÁNLOTT

Bújócska

'DENMÁS
Mindenki az esti számháborúra készült. Az egész tábor bezsongott, mint tavasszal a kaptár. A gyerekek csapatokat próbáltak toborozni.…

Egy kis csendet

'DENMÁS
Kevesen tudják, hogy a zaj milyen veszélyes. A környezetet károsító hatások között a zajszennyezés a második helyen áll.…

Ne csak egy napig

'DENMÁS
Ha figyelemmel kíséred az állandóan változó világunkat, és téged is érdekel a bolygónk sorsa, bizonyára készülsz a Föld…

Játék hugival

'DENMÁS
Móni, a sporttáborosok egyik vezetője rémülten dörömbölt P. T. Holmes ajtaján. – Azonnal nyisd ki! Holmes kalapjában és ballonkabátjában…

Friss