Visszaszámlálás?
'DENMÁS
PEOPLE TEAM tábor

Minden évben legalább kétszer biztosan egy kicsit aggódva tekintgetünk az óráinkra: az óraátállítást megelőző napokban, illetve közvetlenül utána. Október 29-én ismét hajnali 2-re kell állítani az órát, amikor az hajnali 3-at mutat. Felmerül a kérdés: meddig marad velünk ez az időutazás?

Dátumok és döntések

Mióta az EU megfontolás alá vette az óraátállítás eltörlését, számos dátum napvilágot látott. Eredetileg 2021 volt a határidő, ez azonban a Covid–19 miatt 2024-re tolódott, majd az orosz–ukrán konfliktus újabb változásokat hozott, így jelenleg 2025 az az év, amikor talán pont kerülhet az ügy végére.

Mit mond Magyarország?

2023-ban a Pénzcentrum úgy döntött, mélyebben beleássa magát a témába. Kérdőíves kutatásuk eredményeként kiderült, hogy a magyaroknak is elegük van az évi kétszeri állítgatásból. Esetleg megdöbbentő, ám a válaszadók 88%-a már régóta eltörölte volna az óraátállítást. De melyik időzónát részesítenék előnyben?

A természetes választás

Annak ellenére, hogy a többség a nyári időszámítást részesíti előnyben, sokan nem tudják, hogy a téli az igazi, természetes időzóna. A szakértők egyöntetűen a télit ajánlják, mint a biológiailag és természeti szempontból legmegfelelőbbet.

Test és lélek

Bár sokan érzik úgy, hogy a biológiai órájuk megzavarodik, az orvosok szerint egy egészséges ember nem veszi észre az óraátállítással járó különbséget. Egy New York-i vagy tokiói repülőút és a következményei persze már jelentősebb kihívást jelenthetnek. De mennyire befolyásolja az óraátállítás a lelkiállapotunkat? Sokan úgy vélik, az átállítás okozza a hétköznapi stresszt és problémákat, mások szerint azonban néhány embernél ez csak kényelmes kifogás arra, hogy ne kelljen a valódi összefüggésekkel foglalkozniuk.

Az óraátállítás több mint technikai intézkedés: társadalmi, egészségügyi és kulturális kérdések is terítékre kerülhetnek az elkövetkezendő években. Meglátjuk… Valahogy mindig lesz. Az idő, mint tudjuk, nem áll meg.

Lejegyezte: S. Imagiro

Forrás és információk: penzcentrum.hu

AJÁNLOTT

BLW-baba a fedélzeten

'DENMÁS
A BLW az angol „baby-led weaning” kifejezés rövidítése, magyarul leginkább igény szerinti hozzátáplálásnak szokták fordítani. Ennél a módszernél…

Amikor a dodzsóba lépsz…

'DENMÁS
A dodzso az edzőterem elnevezése a japán harcművészetekben. Nemzetközi kick-box nap? Ilyen is van, és november 30-án ünnepeljük!…

Friss