Tökéletes öregkor
'DENMÁS
PEOPLE TEAM tábor

Vajon létezik ilyen? Lehet egyáltalán bármire azt mondani, hogy tökéletes? Használható ez a szó bármire?

„Ilyen van, minden lehet tökéletes, csak akarni kell!” – mondaná egy elhasznált, rojtos idézet. De tényleg így van? Ha nem is teljesen, de igen. Kisbabakorban nem tudjuk, mire van szükségünk, így ha anya és apa közelében vagyunk, ők meg ránk figyelnek, akkor minden a legnagyobb rendben van. Gyerekkorban már nehezebb a dolog, de itt is akkor lesz minden rendben, ha kinyögünk valamit, és egyből megkapjuk. Még nem tudunk figyelni az apró részletekre. Eljön a tinédzserkor, amikor a legfontosabb dolgunk, hogy ellentmondjunk szüleinknek, és lázadjunk. Belegondolva ebbe, nem túl jó döntés. Ők már voltak tinik, és tudják, mit lehet és mit nem. Sokszor megbántjuk őket, és úgy gondoljuk, SEMMI sem tökéletes! Felnőttkor, munka, család. Elérünk a csak-a-kicsi-családomnak-legyen-jó attitűd, mindent-értük-teszek mentalitás részhez az életben, ami talán a legönzetlenebb szakasz. Hirtelen minden megváltozik, és már nem lesznek üres, unalmas, időmilliomos napjaink, mert a kis lurkó(k) kitölti(k) azt. Fenomenális érzés!

És voilà! Időskor. Már unokáid vannak, együtt élsz életed szerelmével, a gyerekeid hálásak végre, az eddig beléjük fektetett energiádat most magadra használhatod fel. De mit is jelent idősnek lenni? Bekerülni egy idősek otthonába, nézni ki a nagy ablakokon, unatkozni, és semmit nem tenni? NEM! Idősnek lenni azt jelenti, hogy tudunk magunkkal foglalkozni. Utazunk, világot járunk, nyaralunk. Család, barátok, móka. Délelőtti piac, délutáni gyaloglás a szigeten, de ha vagányak vagyunk, akkor tenisz. Eljön életünk azon része, amikor szabadok vagyunk, legalábbis szabadabbak, mint eddig. Ráérünk, nem siettetnek minket. Kicsi unokáink jönnek hozzánk hétvégente, és hozzák az ajándékaikat, amiket ők maguk készítettek.

Még egy dolog. Érezted már úgy, hogy valakin segíteni szeretnél, de nem tudtál? Itt a lehetőség! Időskorra az ember már annyi tapasztalat birtokában van, élt át annyi eseményt, hogy bölcsessége minden helyzetben a legjobb megoldást fogja megtalálni. Unokáid szerelmi bánatai, gyermekeid életbeli problémái… Mindenre lesz egy ötleted, amivel segítesz szeretteidnek vagy akár másoknak is. Van időnk végiggondolni, hogy eddig mi minden történt velünk, és milyen hatással volt ránk. Mosolyoghatunk a régi képeken, csodálkozhatunk azon, hogy milyen volna újra fiatalnak lenni, de aztán rájövünk, hogy mindent megtettünk, amit kellett, és most minden így tökéletes.

Neuvirt Zsanett

KecskeNEWSás-archívum

AJÁNLOTT

Salsa: szósz vagy tánc?

'DENMÁS
P. T. Holmes, a PEOPLE TEAM-táborok történetének legnagyobb nyomozója kalapjában és ballonkabátjában a táborvezető, Ákos irodája felé igyekezett. A…

Digitális Témahét

'DENMÁS
Ebben az évben már kilencedik alkalommal rendezik meg a Digitális Témahetet. Idén április 8-tól 12-ig tart. Kiemelt figyelmet…

Felszabadulásunk ünnepe

'DENMÁS
– Nagyapa, téged is megszabadítottak? – faggatózott Matyi. – Mit csináltak velem? – nézett fel az újságból az…

Friss