Szokások
'DENMÁS
PEOPLE TEAM tábor

A szokás egy szerzett, gyakran és automatikusan végzett cselekvés, amit nehéz abbahagyni, illetve megváltoztatni. Egy tudattalan, visszatérő viselkedésminta, amit a gyakori ismétléssel szerzünk, és ami az értelem és jellem beállítottsága. A szokás, mint akár a mindennapi fogmosás, egy sor bonyolult gondolat, érzés és viselkedés, amit elég gyakran ismétlünk ahhoz, hogy bevésődjék agyunknak egy olyan szintjére, ahol a tudatos gondolat vagy választás már nem szükséges. Jó szokásaink segítenek a napi életvezetésben. Rossz szokások is kialakulhatnak, amelyekkel árthatunk magunknak és másoknak. Minden szokás egy gondolattal kezdődik, akár az is, hogy menőnek tartanád magad, ha cigiznél. Ez az elképzelés is támogathatja az elköteleződésedet, hogy társaid közé illeszkedj, érettnek érezd magad. Idővel irányváltás következhet be, a függőséget okozó dohányzás például nem igazol többé.

A <a href="http://peopleteam.hu" target="_blank" rel="noopener" title="<strong>Sorozatnézés-tivornyaPEOPLE TEAM-tábor lakói kötelesek a dohányzási tilalmat megtartani. Tilos még dohányzást helyettesítő vagy a dohányzás élményéhez hasonló érzést előidéző eszközt is a táborba hozni.

A szokás megváltoztatása, agyunk újrahuzalozása helyett új szokást érdemes kialakítani. 30 nap alatt új szokást létesíthetünk következetes ismétléssel.

Ne tűzz ki megvalósíthatatlan célokat! Haladj kis lépésekben!

Ha elhatározod, hogy egészségesen étkezel, leszoksz a dohányzásról, és naponta tornagyakorlatokat végzel, majd egynapi testedzést kihagysz, belső bírálód hangja felerősödhet, negatív gondolataid támadhatnak: „A fene egye meg, igazolódott, hogy sosem leszek egészséges!”, és rendelsz egy pizzát kólával. Egyszerre sok dolgot lehetetlen megváltoztatni, egyik napról a másikra nem tudunk elhagyni egy többéves szokást sem, nemhogy hármat. Ha addig otthon ülő voltál, nem érdemes 5 kilométer futással és nehéz súlyok emelgetésével kezdeni. Egyszerű, elvégezhető cselekvések vezetnek eredményre. Ez nem verseny, nem sürget senki. Önmagadért teszed, a cél lebegjen a szemed előtt! Kezdd el most! Mondogasd magadnak: „Olyan ételeket szeretek választani, amelyek az életerőmet támogatják”, így szilárd alapot rakhatsz le az új szokás kialakításához. Tartsd fenn a jót! Légy tisztességes!

Csak a tökéletes gyakorlás tökéletesít: ha a hibáinkat, például a gyávaságot, tisztességtelenséget gyakoroljuk, azokban leszünk tökéletesek. Ha egyszer hazudunk, másodszor és harmadszor is fogunk, mígnem szokássá válik. Tartózkodj a káros, ártalmas dolgoktól! Ahogy a föld felszántása, úgy a szokás kialakítása is időt vesz igénybe, kimerítő lehet.

Dobai Katalin

Forrás: youth4work.com

AJÁNLOTT

Tökéletes öregkor

'DENMÁS
Vajon létezik ilyen? Lehet egyáltalán bármire azt mondani, hogy tökéletes? Használható ez a szó bármire? „Ilyen van, minden…

Borotvahab a kilincsen

'DENMÁS
– Láttátok, hogy mi történt? – kérdezte Laci nevetve. A többiek kérdő tekintettel bámultak rá. – Mi történt?…

Az eltűnt zoknik

'DENMÁS
– Gyertek, srácok! Ezt nézzétek meg! – rohant be a szobába Lehel. – Mi történt? – kérdezte a…

Sorozatnézés-tivornya

'DENMÁS
Netflix-függőség néven is emlegetik a népszerű streamingszolgáltatón keresztüli, túlzásba vitt filmnézést. A világon szinte mindenhol, számos eszközön használható…

Friss