Jellemvonások
'DENMÁS
PEOPLE TEAM tábor

Balatonszepezd határában, de Révfülöphöz közelebb több ifjúsági tábor volt a 80-as években, ahova turnusokban érkeztek a kisiskolások, sportolók. Emeletes ágyakon aludtak erdőszéli kis faházakban. A zuhanyzóban igyekezniük kellett, hogy maradjon meleg víz zoknimosáshoz. Hogy a szobaszemle vagy a zászlófelvonás és a reggeli torna volt-e korábban, már nem emlékszem. Kirándulásokra, tábortüzekre annál inkább. És az éjszakai ügyeletre. Brrr. Jellemformáló tevékenység volt.

A személyiségjegyek, tartós jellemvonások leírják az egyén hozzáállását és viselkedését, azt, hogy irányító vagy tartózkodó, barátságos vagy veszekedős-e. Ezek a jellemzők állandósulnak: aki közönyös és érdektelen egy bizonyos helyzetben, az más esetekben is valószínűleg hasonlóan viselkedik. A jellemzők összefüggésbe hozhatók az elégedettséggel és a sikerrel.

A kifelé fordulás mértéke különböző lehet: a társaságkedvelőtől a társadalomellenesig, barátságostól a bizalmatlanig, magabiztostól, tevékenytől a tétlenig, bőbeszédűtől a békésig terjed a skála. A lelki befelé fordulás nem feltétlenül rossz, de a közlékenység hiánya miatt nehezítheti a másokhoz való kapcsolódást. Rendellenes lehet, ha valaki erőszakosan extrovertált.

A kedvesség a fokmérője a barátságos vagy kimért, az együttműködő vagy körültekintő, az alkalmazkodó vagy makacs, a bizakodó vagy gyanakvó, jó természetű vagy szeszélyes, a lágyszívű vagy csökönyös, a béketűrő vagy ítélkező személyeknek. A kellemetlen egyénnel nehezebb együttműködni. A túlságosan kedves embert, mivel jól idomul, kihasználhatják.

Az érzelmi állandóság különböző fokozatai szerint az egyén következetes, vagy nincs kitartása, bizonyos helyzetekben megfontolás nélkül cselekszik, vagy mérlegeli a lehetőségeket cselekvés előtt, magára veszi a dolgokat, vagy elfogulatlanul tekint a helyzetre. Összességében: kezelni tudja az indulatait, félelemmentes vagy aggódó, lehangolt.

A lelkiismeretesség fejezi ki, hogy a személy megbízható-e, lehet-e rá számítani, betartja-e az ígéreteit, összeszedett, szorgalmas, célorientált és kitartó-e. Nem tiszteletlen, nem figyelmetlen, és nem adja fel könnyen, mint az a táborlakó, aki ellopja az éj leple alatt a szomszédos tábor zászlaját, és egy női melltartót húz fel helyette a zászlótartó rúdra.

Fontos a nyitottság az új dolgokra, új emberekkel való megismerkedésre. Az új helyek meglátogatása, új élmények szerzése nagyban hat személyiségünk fejlődésére.

Dobai Katalin

Forrás: youth4work.com

AJÁNLOTT

Jeremy, a robot

'DENMÁS
Kinga meglepetten állt a szobája ajtaja előtt. Egy apró robot kopogott be hozzá, és egy üzenetet hozott. –…

Hol van nyunyóka?

'DENMÁS
A végéhez közeledett a Music Award eseménye. A PEOPLE TEAM táborlakói izgatottan várták, hogy vajon ki kapja meg…

Exatlon by Peti

'DENMÁS
A szekcióvezetők egyesével érkeztek a táborvezető irodájához, mindannyian ugyanazzal a panasszal: – A gyerekek nem érkeztek meg a…

Friss