11 perc hírnév
'DENMÁS

A filmestábor összes résztvevője csendben ült a teremben. A besötétített szobában nem láthatták egymás arcát, mégis mindenki biztos volt abban, hogy mit gondolnak a többiek. A 11 perces film annyira a szívükbe hatolt, hogy szólni sem tudtak. Mindenki a saját gondolataiba merült, amíg a csapatvezető, Péter fel nem állt, hogy kikapcsolja a vetítőt, és újra fényt engedjen a terembe.

Miután világos volt megint, Péter feltette a nagy kérdést:

– Ki készítette a filmet?

Továbbra is csend honolt a teremben.

– Gyerekek. Ez egy Oscar-díjas alkotás. Komolyan. Nagyon-nagyon jó lett. Kérem, hogy álljon fel, aki a filmet készítette.

Senki nem válaszolt. Hosszú csend után egy 10 éves forma fiú jelentkezett:

– Nimród, te készítetted a filmet? – kérdezte meglepődve Péter.

– Nem, sajnos én még nem tudok ilyet. De tudom, hogy ki segíthet kideríteni a rendező kilétét.

– P. T. Holmesra gondolsz? – faggatta tovább Péter.

– Igen. Úgy hallottam, nyomozásban ő a legjobb.

A többiek egyetértőn bólogattak.

– Rendben, akkor hívjuk ide P. T. Holmest – tett pontot a beszélgetés végére Péter, majd elment a nyomozóért.

Rövidesen megérkezett ballonkabátjában és kalapjában a nagy nyomozó. Útközben Péter elmondhatta neki, hogy miről van szó, mert nem kérdezett semmit. Arra kérte Pétert, hogy vetítse le neki a filmet.

P. T. Holmes csendesen járkált a teremben. Alaposan megvizsgált minden egyes kamerát, közben fütyörészett és dúdolgatott. Végül leült egy székre, és nyalókával a szájában foglalta össze a történteket:

– Nos tehát, engem azért hívtak ide, hogy megfejtsem a rendező nevét, aki ezt a szívbe markoló kisfilmet készítette. Való igaz, hogy nagyon jól dolgozott az illető. A nagy P. T. Holmes ritkán mond ilyet, de most még nekem is be kell látnom, hogy kitűnő munkát végzett. A film lelke a titokban rejlik. Abban, hogy a főszereplő arcát a 11 perc alatt egyszer sem látjuk. Azonban a rendező egy apró hibát ejtett, amire én rájöttem. Ez az icipici hiba buktatta le ezt a remek művészt. A hibát a film kilencedik percében fedezhetik fel. A főszereplő arca ugyebár nem látszik, de itt, ebben a jelenetben nézzék csak… az ablakban mégiscsak visszatükröződik az arca. Bár nagyon halvány, de ha jól megnézi az ember, egy kis árulkodó jelet talál a homlokán. Ott, pontosan a homloka közepén található egy anyajegy. Így tehát könnyen megtudhatjuk a film főszereplőjének és egyben rendezőjének a kilétét.

– De miért nem árulja el magát? – kérdezett közbe Nimród.

– Mert nem vágyott többre, csupán 11 perc hírnévre. Ennyivel már beírta magát a PT-tábor történetébe. Ez elég is neki.

– Akkor talán jobb lenne, ha meghagynánk neki a hírnevet, és csak így, nagy plénumban gratulálnánk neki. Ő érteni fogja, a kiléte viszont titok marad.

– Ahogy gondolják – felelte P. T. Holmes, és kisétált a teremből, miközben a sarokban álló fiúra kacsintott.

Kovács Dalma

AJÁNLOTT

Bújócska

'DENMÁS
Mindenki az esti számháborúra készült. Az egész tábor bezsongott, mint tavasszal a kaptár. A gyerekek csapatokat próbáltak toborozni.…

Egy kis csendet

'DENMÁS
Kevesen tudják, hogy a zaj milyen veszélyes. A környezetet károsító hatások között a zajszennyezés a második helyen áll.…

Ne csak egy napig

'DENMÁS
Ha figyelemmel kíséred az állandóan változó világunkat, és téged is érdekel a bolygónk sorsa, bizonyára készülsz a Föld…

Játék hugival

'DENMÁS
Móni, a sporttáborosok egyik vezetője rémülten dörömbölt P. T. Holmes ajtaján. – Azonnal nyisd ki! Holmes kalapjában és ballonkabátjában…

Friss