Bármikor felhívhatod a szüleidet
Interjú
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Táborozás közben sokaknak honvágya lesz – ez teljesen természetes, még akkor is, ha egyébként jól érzed magad a táborban. Milyen tanácsokkal látná el Hanna, a PEOPLE TEAM (PT) táboroztatója a gyerekeket, és mit üzen a szülőknek?

Miért fontos a táborozás?

Mert így a gyermek tanul egy kis önállóságot, miközben jól szórakozik, észrevétlenül tanul meg nagyon fontos dolgokat. Igazán erős barátságokat köthet (főként bentlakásos táborban). Egy csapatban kell létezni, és így alkalmazkodni is meg kell tanulni, ami a későbbiekben jól jöhet majd. Ezenfelül persze ott vannak az életre szóló élmények, amikre a gyermek nagy korában is szívesen emlékszik majd vissza.

Milyen volt az első táboros élményed?

Az első táborozós élményem egy napközis úszótábor volt, reggel vittek, délután hoztak, talán hatéves lehettem, ezt egy nyáron három héten is megcsináltuk, hisz annyira tetszett, imádtam, és a mai napig imádok úszni, így hatalmas élmény volt, a napközbeni programok is mindig üdítőek voltak, és a mai napig jó szívvel gondolok rá vissza.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Először is tudd, hogy nem csak te vagy, aki először táborozol, és biztos vannak, akik nem voltak még itt sem, mindenkinek lesznek újdonságok, nincs mitől félni. Akármikor számíthatsz a táboroztatókra, és hidd el, nagyon élménydús heted/heteid lesznek. A pakolásnál figyelj oda, mert mindenkinél előfordul, hogy otthon felejt valamit, úgyhogy legyen listád, mit viszel magaddal, és figyeld!

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Tudom, hogy aggódnak, viszont jobb néha, ha a gyermeküket napi egyszer hívják fel, mivel így a gyermek is jobban ki tud teljesedni, és higgyék el, önök is megnyugszanak, ha egy teljes napos beszámolót kapnak rohanós hírek helyett.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Emlékeztetném rá, hogy nem tart örökké a tábor, így biztos hazajut majd, addig is élvezze ki a tábor által nyújtott lehetőségeket. Megnyugtatnám még, hogy bármikor felhívhatjuk a szüleit, így egy kis biztonságérzetet adva neki. Ha szeretné, kap egy bátorító ölelést, és a szomorkodásnak lehet, vége is.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Igen, több barátom is van, akiket táborozás alkalmával ismertem meg, hiába csak egy vagy pár hetet töltöttünk együtt, a barátság fennmaradt, és a mai napig tartjuk a kapcsolatot.

Milyen új ismereteket köszönhetsz a táborozásnak táboroztatóként?

Sok-sok tapasztalatot, még jobban beleláthatok egy tábor működésébe, ami mindig is érdekelt, hiszen kisebbként sok táborban részt vettem. Úgy gondolom, a tábor után még jobb emberismerő lehetek, hisz bőven lesz majd megismerni való személy, mind-mind különbözőek, és ez az izgalmas benne.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Tapasztalatszerzést, és így is sok-sok élményt, mert még ha nem is táborozóként veszek részt, akkor is úgy gondolom, hogy részese leszek egy-egy élménynek, amit már nagyon várok. Úgy érzem, kiteljesedhetek egy ilyen környezetben.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Megpróbálom kideríteni, hogy mit szeretne, mi az, ami miatt például velem foglalkozik, ha direkt van, akkor elterelem a figyelmét, ha pedig valami más az oka, akkor arra keresünk együtt megoldást.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

1. Felkészült táboroztatók
2. Egy bombabiztos tábori terv
3. Jókedv
4. A gyerekek lelkesedése
5. A táboroztatók lelkesedése
6. Társasjátékok
7. Kihagyhatatlan esti programok (sötétben az igazi)
8. Összetartó csapat
9. Fáradhatatlanság
10. Kalandok

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Amikor egy táborban segédkeztem az edzőmnél kisebbek oktatásában, és az egyik kedvenc oktatójuk lettem, nagyon szerettek, és néha már picit fárasztó volt, de tudtam, hogy az ő jókedvükért bármit megtennék.

Tartasz valamitől?

Hogy túl fiatalnak találnak, hisz a tábor első napján töltöm be a 17. életévemet. Ezt leszámítva nem nagyon tartok semmitől, mindig jól beilleszkedem.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Milyen a táboroztatás és milyen magának a PT-nek a hangulata; egy jó csapatot várok.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Képes vagyok magamra és másokra magas szinten figyelni, segíteni másokat, és hogy továbbra is fáradhatatlan vagyok.

AJÁNLOTT

20 perc alatt barátokra leltem

Interjú
Táboroztatókat bemutató sorozatunkat Mátéval folytatjuk, aki a PT-s gamertábor tanára. Fonyogáb Máté vagyok, 22 éves, üzemmérnökinformatikus-hallgató. Szeretek zenét…

Friss