Tanulás és fejlődés játékosan
'DENMÁS
PEOPLE TEAM tábor

A járvány időszaka bebizonyította, milyen fontos szerepe van az óvodának és az iskolának a szocializálódásban. Az utóbbi években ráadásul a munkaerőpiac is változik – a kutatások szerint a következő generációknál sokkal nagyobb jelentőségük lesz olyan képességeknek, amelyek ma még kevésbé fontosak. Ezen alapulnak azok a tanulási módszerek, amelyek ugyan már évtizedek óta használatosak az oktatási intézményekben, ám az elmúlt időszakban még népszerűbbé váltak, hiszen a csapatmunkát, a szociális képességeket és a kreativitást fejlesztik. Erre kitűnő példa az Angliában és Németországban már az 1960-as években elterjedt drámapedagógia; ennek mindennapi alkalmazása csak mostanában kezd igazán meghonosodni hazánkban.

Mi az a drámapedagógia?

A drámapedagógia színházi alapokra és gyakorlatokra épülő pedagógiai módszertan. Számos változata ismert, mint például a tanítási dráma, vagy a TIE, azaz theater in education. A legtöbb gyermek a klasszikus drámajátékokkal találkozik az iskolában vagy a cserkészközösségekben, illetve nyári táborokban. Ezek az ismerkedést, a csapatépítést, a kooperációt és kommunikációt segítő és fejlesztő gyakorlatok. Ezek az interaktív játékok és komplexebb programok erősítik a kreatív gondolkodást, valamint biztonságos közeget nyújtanak a gyerekek számára, amelyben bátran kifejthetik véleményüket, és kipróbálhatják, milyen közönség előtt szerepelni. Fontos, hogy ne keverjük össze a pszichodrámával, amely szintén használ drámapedagógiai metódusokat, ám inkább a mélyebb, a lelki folyamatokra fókuszál.

Kinek ajánlott a drámapedagógiai részvétel?

Tulajdonképpen mindenkinek. Akár felnőtteknek is, akik szívesen fejlődnének a nyilvános szereplés terén. Attól, hogy valaki nem szeret szerepelni, nehezen szólal meg mások előtt, semmiképp nincs kizárva ebből a műfajból. Sőt, valójában éppen ezen személyek felkarolása a célja ezeknek a programoknak.

Miért érdemes részt venni?

Ahogy a bevezetőben is említettük, a munkaerőpiac jelentős átalakuláson megy végbe, így a jövőben még kardinálisabb szerepet kap az alkotóképesség, a flexibilitás és a csapatban való munka. A drámapedagógiai módszerek éppen ezeken a területeken segítik a fejlődést.

Hol találhatóak ilyen típusú programok?

Számos társulat és színház kínál ifjúsági színházi projektet a gyerekeknek és a fiataloknak. Ezek a workshopok elsősorban a szerepelni vágyó diákoknak szólnak, egyes szakemberek viszont kifejezetten iskolai osztályok számára készítenek játékos, csapatépítő foglalkozásokat, kommunikációs tréningeket. A nyári táborok között ugyancsak találhatunk kifejezetten színjátszó táborokat, de sok napközis (bejárós) táborban is eleve beépítik a napirendbe a drámajátékot, amely minden korosztálynak és gyermeknek élvezetes lehet. Érdemes tehát a helyi színházak oldalát figyelni, valamint a befogadó műhelyek és színházzal foglalkozó egyesületek oldalát felkeresni. A nyári vakációra készülve pedig javasolt időben tájékozódni: jóllehet gazdag a kínálat, ám koránt sem biztos, hogy hetekkel a kiszemelt tábori turnus megkezdése előtt is akadnak még szabad helyek.

Nagy Zsombor

AJÁNLOTT

Védjük őket!

'DENMÁS
Az emberek többsége érdeklődik a minket körülvevő élővilág iránt. Mindenki örül a tavasz hírnökeként a földből előbújó hóvirágnak…

Papír-újrahasznosítás

'DENMÁS
– Matyikám, ne dobd bele azt a használt borítékot a többi szemét közé! – figyelmeztette unokáját Nagymama. –…

3D-ben anyának

'DENMÁS
Zétény, a 3D konstruktőrök táborának mókusa idegesen kopogott Márk, a szekcióvezető ajtaján. – Gyere be, Zétény! Mi a…

Friss