Tapasztalatból tudom, hogy a sporttábor jó hely
Interjú
PEOPLE TEAM tábor

A táboroztatók többsége maga is táborozott gyerekkorában, sőt vannak olyanok, akik felnőtt fejjel ugyanott oktatnak, ahol gyerekként a nyári szünet egy részét eltöltötték. Peti a PEOPLE TEAM sporttáboráról és úgy általában a kecskeméti táborról nyilatkozott honlapunknak.

Miért fontos a táborozás?

Sok olyan tartós barátságra tehetsz szert, amit más körülmények között jóval nehezebb lenne megszerezni. A táborozás szerves része egy tartalmas nyárnak, mind gyerekként, mind fiatal felnőttként. Táborozás nélkül nem is tudnám elképzelni a nyaram, mivel nekem ez a szünet epicentruma, és mindennap visszaszámolok a PT-ig. A nyár legjobb pillanatait eddig minden évben a PT adta meg nekem, és ez remélhetőleg továbbra is így marad.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Ne félj ismerkedni, nyugodtan ülj oda bárkihez, és beszélgess, mindenki nagyon kedves és befogadó! Próbálj ki minél több dolgot, és próbálj minél kevesebbet a szobádban ücsörögni, mert azért vagy a PT-ben, hogy jól érezd magad. Az esti programokról nem érdemes lemaradni, mert nagyon szórakoztatóak, és mindenki szeretni szokta őket (főleg a szolgáltatóházat és a Koboldok városát). Az utolsó tippem pedig az, hogy ha nem tetszik a kurzus, amire mentél, ne bánkódj, nyugodtan jelentkezz át egy másikra, nem kötelező az első kiválasztott tábori témádnál maradnod!

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Tapasztalatból tudom, hogy a sporttábor jó hely. Készítsék fel a gyerekeket arra, hogy lehet nyári zápor vagy tűző nap, szóval ezekhez minden kelléket meg kell adni (naptej, esőkabát, sapka). Én gyerekként például nagyon örültem, amikor a PT Facebook-oldalára kitett képeken észrevettek a szüleim, és látták, hogy nagyon jól szórakozom.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Annyi dolgot lehet csinálni a tábor területén, addig sorolnám meg mutatnám neki az ötleteimet, amíg nem találunk egy olyat, amitől elfelejti minden gondját. Persze simán lehet, hogy a szülei hiányoznak neki, ilyenkor megkérem valamelyik táborvezetőt, hogy keresse meg a szülő telefonszámát, és hívják fel, mert van, amikor csak az hiányzik a gyerekeknek, hogy egy pár mondatot beszélhessenek a szülőkkel, és már egyből jobban érzik magukat.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Sikerült, nem egy emberrel tartom azóta napi szinten a kapcsolatot, sőt külföldre jöttem tanulni, és azóta itt is találkoztam több volt PT-s ismerősömmel. Vannak olyan táboros ismerőseim, akiket már hét éve ismerek, és még mindig együtt járunk a PT-be.

Milyen új ismereteket köszönhetsz a táborozásnak táboroztatóként?

Megtanultam, hogy hogyan kell szórakoztatni kisebb gyerekeket úgy, hogy közben én is nagyon jól szórakozom. Sok sportot is megismertem, legyen az capoeira, lábtollaslabda, teqball vagy bármi más. Amióta a PT-be járok, könnyebb ismerkednem is, mert itt mindenki nagyon befogadó, és könnyebben nyílok meg az embereknek.

Mi táboroztatóként a PT-ben a legjobb?

Újra összejöhetek sok olyan emberrel, akikkel nem adatik lehetőségem találkozni év közben, legyenek azok diákok vagy mókusok, és persze alig várom, hogy az új mókusokat/diákokat megismerjem. Várom azt is, hogy az év közbeni sok tanulás után kicsit kikapcsolódhassak, de közben produktívan töltsem el az időmet a PT-ben.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Az egyetlen elvárásom, hogy egy olyan légkört tudjunk teremteni, amiben a gyerekek a nap 24 órájában jól tudják magukat érezni. Ezt eddig mindig sikerült elérni a PT történelmében, és amíg tartjuk magunkat a tradíciókhoz, addig a PT mindig egy sikeres tábor lesz a gyerekeknek meg a táboroztatóknak is egyaránt.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Bemutatom őt más gyerekeknek, akikkel tud szórakozni, vagy ha ez nem tetszik neki, akkor irány a játékszoba! Ilyenkor, ha épp egy kicsit egyedül lenne kedve lenni, le tudja magát foglalni.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

1. Egy széles mosoly: ha mosolyogsz, akkor garantált, hogy az összes napod a PT-ben örömteli lesz.
2. Naptej – ha nem akarod, hogy már első nap leégj a meleg napon.
3. Fürdőruha: nagyon fontos, mert több alkalommal jól jöhet (pl. vízi csata, strand).
4. Minden ismereted a specializációddal kapcsolatosan, hogy felvághass a többiek előtt már az első napon.
5. Nyunyóka: ha van, ne hagyd otthon, az egy kincs.
6. Versenyhajlam: a csapatversenyekhez az elég jól jön, a csapattársaid is megköszönik, ha aktívan részt veszel.
7. Egy pár nasi jól jöhet, amikor elfogy az energia.
8. Hívj nyugodtan barátokat a PT-be, annak mindig mindenki örül.
9. Étvágy: na, az jól jöhet, mert bőven lesz mit enned.
10. Sportruhák: a sportpályákat az órán és az esti csendes pihenős időn kívül bármikor használhatod, és mindennap vannak sportesemények, amiken részt vehetsz.

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Nekem a legnagyobb sikerélmény egy PT-ben megismerkedett baráti körrel volt, akik még talán régebb óta PT-sek, mint én. Most már harmadik éve egyhuzamban az én csapatomba jelentkeznek mindig a csapatjátékra, és megdöbbentő számomra, hogy mennyire át tudják élni a csapatjátékok fontosságát, és mennyire élvezik is egyben. Persze a sikerélményen osztozom velük, mert mindig örülnek, mikor megnyerjük a kupát, és a csapatversenyen kívül is nagyon jól szoktam velük szórakozni.

Tartasz valamitől?

Nekem a legnagyobb félelmem a PT-ben mindig az időjárás, mert keresztbe húzhatja a kedvenc programjaimat, amik a strand meg a sportrendezvények, de olyankor legalább mindig kitalálunk valamit, legyen az társasozás vagy filmnézés.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Mi lesz a témája az idei PT-s heteknek, és arra is kíváncsi vagyok, hogy kik lesznek a mostani sztárelőadók (bízom benne, hogy az Animal Cannibals), meg remélem, hogy ismét lesz tűzshow.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

A PT mindig is a legjobb része lesz a nyaramnak, még akkor is, ha már kinövök a játékokból, bár pont azt is bebizonyítanám magamnak ezzel, hogy én egy örök gyerek vagyok, ami igaz is. A PEOPLE TEAM nekem örökké egy örömteli tábor lesz.

AJÁNLOTT

20 perc alatt barátokra leltem

Interjú
Táboroztatókat bemutató sorozatunkat Mátéval folytatjuk, aki a PT-s gamertábor tanára. Fonyogáb Máté vagyok, 22 éves, üzemmérnökinformatikus-hallgató. Szeretek zenét…

Friss