Ez a 3. legnépszerűbb gyerekprogram nyáron
Gyerekszem
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Milyen programok színesítik az alsó tagozatos magyar diákok nyarát? Most az is kiderül, hány hét telik el a vakációból szervezett programok nélkül.

Mit csinálnak az alsó tagozatos magyar diákok a nyári szünetben? A Yettel és az Explora közös, 2022. májusi kutatásában 5 és 11 év közötti gyerekek szüleit kérdezték erről. (A szülői minta településtípus és régió szerint reprezentatív azokra a háztartásokra, amelyekben 15 évesnél fiatalabb gyermekek élnek, a gyermekek mintája pedig reprezentatív az 5–11 éves gyermekekre nem, életkor és régió szerint.) A felmérésből kiderült, hogy a nyári szünet 11 hetéből hatban vannak programok: ezalatt a gyerekek háromnegyede (77%) vesz részt családi nyaraláson. Ötből három család (58%) vesz igénybe nagyszülői segítséget akár hosszabb időre a vakáció alatt. A harmadik legnépszerűbb program a napközis tábor, a megkérdezett szülők közel fele (48%) él idén nyáron ezzel a lehetőséggel a gyermekei elhelyezésére, míg többnapos ottalvós táborba várhatóan az 5–11 éves gyerekek 15%-át íratják be.

Ezeket a táborokat választják a legtöbben

A kutatás alapján a legnépszerűbbek a sport- és edzőtáborok (a gyermekek 37%-a vesz részt hasonló táborban), a kaland- és élménytáborok (29%), valamint az alkotó, kreatív tematikájú táborok (24%). A digitális tudáshoz, tanuláshoz kapcsolódó táborok egyelőre kevésbé népszerűek idehaza (7%), habár az újszerűségük ellenére is többen választják, mint a hagyományőrző vagy a hittantáborokat (5%, 3%).

Engedékenyebbek a szülők, ha van min elérni a gyerekeket

A felmérésben megtudakolták azt is, hogy a magyar diákokat elengedik-e egyedül, és kiderült, hogy az 5–7 éves gyerekek közül mindössze minden nyolcadiknak, a 10–11 éveseknek pedig a háromnegyedének engedik meg a szülei, hogy elmenjen egyedül biciklizni, sportolni vagy a barátaival találkozni. Az 5–7 évesek közül ugyancsak minden nyolcadik gyerek tartózkodhat egyedül a lakásban, míg a 8–9 éveseket tekintve tízből négy, illetve minden harmadik 10–11 éves teheti meg ugyanezt.

A kutatás kitért arra a kérdésre is, hogy engedékenyebbek-e a szülők akkor, ha valamilyen eszközön elérhetik a gyermekeiket. A felnőttek és a gyerekek szempontjából is hasonló eredmények születtek: a szülők 80%-a szerint a gyereknek is nagyon fontos, hogy bármikor el tudja őt érni, míg a szülők 78%-ának fontos, hogy gyermekét mindig elérje, ha nincs vele. Kiderült, hogy minél idősebb egy gyerek, annál valószínűbb, hogy már rendelkezik valamilyen okoseszközzel. De mit szólnak ehhez a táboroztatók?

Okostelefonnal táborozni

Vannak olyan táborok, amelyek a legújabb technológiákra építenek: a PEOPLE TEAM kecskeméti nyári táboraiban a gyerekek drónt építhetnek, kódokat írhatnak, 3D nyomtatót használhatnak, számítógépes játékokon mérhetik össze az erejüket – és ez csak néhány példa a 2022-ben 17-féle szekcióval induló PT-táborokra, amelyeket ottalvós és bejárós formában is igénybe lehet venni. A turnusonként 500, 7–17 év közötti diákot fogadó gyerekparadicsom szervezője, Palotás Attila elmondta, hogy ők nem veszik zokon az okostelefon-használatot, nagyon is hasznosnak tartják, hogy a szülők és a gyerekek elérhetik egymást, de szolgálnak annyi programmal, amellyel elveszik a fókuszt a túlzásba vitt kütyühasználatról. „Folyamatosan vannak programjaink: jön hozzánk etológus kutyákkal, lehet kígyót simogatni, lesz tűzshow, Animal Cannibals-koncert, elmehetnek a csúszdaparkba, versenyezhetnek, és arról még nem beszéltem, hogy ha 500 gyerek van egy helyen, akkor egész egyszerűen lehetetlen nem barátkozni. Egy ilyen, inger- és élménygazdag környezetben a gyerekek nem a telefont bámulják, de ha valakinek éppen ahhoz van kedve, akkor sem lesz belőle bünti. Ebben is meghagyjuk a szabadságukat, és ezt meghálálják a figyelmükkel. A szülők is értesülhetnek a napi eseményekről, megnyugodhatnak, hogy minden rendben van a gyermekeikkel, és könnyebb szívvel engedik el őket a következő turnusokra.”

AJÁNLOTT

A PT-ben nem lehet unatkozni

Gyerekszem
A programok sokszínűsége alap, ez pedig modern eszközökkel és felkészültséggel párosul a PEOPLE TEAM gyerektáboraiban. Gyuri röviden összefoglalta,…

Friss