Összehasonlítás: nyelvi tábor vagy nyelvórák?
Szekció
PEOPLE TEAM tábor

A nyelvtanulás ára akár a tavalyi duplájára is emelkedhet. Mit válasszunk gyermekünknek, ha angolból nyelvvizsgázna?

Közeledik a nyári szünet, és természetes, ha szeretnénk, hogy a gyermekünk hasznosan töltse el az iskolán kívüli időszakot. Itt az ideje felkészülni a nyelvvizsgákra, magántanárt fogadni, esetleg kiszemelni egy jó nyári tábort. De melyik éri meg igazán?

Az infláció a nyelvtanulásra is kihat

Nincsenek egyszerű helyzetben azok, akik most fejlesztenék a nyelvtudásukat, hiszen az infláció az élet minden területére, így a szolgáltatásokra is hatással van. Akik a családi adó-visszatérítésből félre tudtak tenni, könnyebben szánhatják rá magukat a döntésre, de nekik sem árt felkészülniük arra, hogy mennyivel drágább a nyelvtanulás 2022-ben, mint egy évvel ezelőtt volt. Egy Index-cikk szerint átlagosan 15%-kal emelkedtek a csoportos nyelvi képzések árai, míg a magántanárok akár a korábbi ár kétszeresét is elkérhetik egy-egy óráért: bár nagy különbségek vannak a vidéki és a fővárosi díjak között, óránként 4 és 8 ezer forint közötti összeget kérhetnek el az oktatók. A nyári táborok a becslések alapján átlagosan 8-10%-kal drágultak, ám mivel az infláció nem állt meg, a táboroztatóknak lehetőségük van a korábban meghirdetett áraikat felülvizsgálni – és sokan élnek is ezzel.

Az angoltáborok előnye

A nyári táborok jellemzője, hogy a gyerekek néhány napos intenzív képzésen vesznek részt. Válasszanak akár bentlakásos, akár bejárós tábort, napközben a választott tematikáé a főszerep. Nincs ez másként az angoltáboroknál sem: a PEOPLE TEAM (PT) kecskeméti nyelvtáborában reggeltől kora délutánig folyik intenzív tanulás magyarul nem beszélő oktatók vezetésével, ezért a diákoknak folyamatosan angolul kell kommunikálniuk – ezzel a módszerrel komoly fejlődés érhető el az egyik táborszervező, Palotás Attila tapasztalatai alapján. „Az angoltáborunk a többi választható tematikánkhoz hasonlóan egyhetes, ezalatt mintegy 23-25 iskolai órának megfeleltethető foglalkozáson vesznek részt a gyerekek, a különbség azonban az, hogy itt nem száraz elméletet kapnak a diákok, hanem gyakorlatközpontú, gyakran humoros feladatok által ismerik és szeretik meg az idegen nyelvet. A jelentkezők még a tábor kezdetén szintfelmérőt írnak, de nincs osztályozás, ez az egész arra szolgál, hogy megtudjuk, hogy állnak az angollal, és az eredmények, illetve a korosztály szerint kis csoportokba osztjuk őket, ezáltal mindenki a szintjének megfelelő tempóban halad. A hét végén is van egy felmérés, ez igazolja, hogy mennyit fejlődtek a diákok, na és az sem utolsó szempont, hogy egy turnus után – induljanak akárhonnan – már meg mernek szólalni külföldön.”

Mennyi az annyi?

Habár még a koronavírus-járvány sem befolyásolta, az évek óta változatlan áron táboroztató alapítvány 2022-ben mégis kénytelen volt mintegy 5%-kal emelni a részvételi díjakat. „Ez a gyakorlatban gyerekenként 4000 forintos áremelést jelent egy-egy bentlakásos táborozó esetében, vagyis idén 82 000 forintba kerül egy hét az angoltáborunkban. Ezért az összegért cserébe viszont a gyerekek teljes ellátást, tehát napi többszöri étkezést, kétágyas szobában történő elszállásolást, rengeteg programot és gyakorlatközpontú foglalkozásokat kapnak egy teljes héten át. A világ minden tájáról érkeznek diákok a 17 szekcióra, barátságok szövődnek, amelyek alapja szintén a kommunikáció, így a résztvevők nem csupán nagyjából 1000 órányi képzést kapnak, de rengeteg élménnyel és kapcsolattal gazdagodnak” – mondta el Palotás Attila.

Akciós táborozás? Igen!

Úgy tűnik azonban, le lehet faragni a táborozás költségeiből, a PT szervezője pedig azt is elárulta, hogyan lehetséges ez: „Nagyon sok az ismerős arc, akik évről évre visszajárnak, és a barátaiknak is ajánlják a tábort. Ezzel mindenki jól jár, mert minél többen jönnek, annál alacsonyabb árat kell fizetniük: a testvérek vagy a több turnusra érkezők fejenként 5000 forint kedvezménnyel nyaralhatnak, míg akik egy 30 fős osztály vagy csoport tagjaként érkeznek, akár 27%-kal olcsóbban táborozhatnak.” Az alapítvány honlapján elérhetőek a részletek; a jelentkezés folyamatos.

AJÁNLOTT

Másfél nap után uraltuk a mapot

Szekció
Mai cikkünkben Tomival, a PEOPLE TEAM gamertáborának visszatérő résztvevőjével beszélgettünk az élményeiről, tapasztalatairól, terveiről. Bárt Roland interjúja. Tomi,…

Alkoss, hass, táborozz!

Szekció
Az alkotás öröme. Ha másban nem is, ebben az egy dologban hasonlítunk egymásra. Különböző településekről, eltérő háttérrel érkezünk,…

Brókerek és fagyipénz

Szekció
A PEOPLE TEAM nyári táboraiban a jól bevált választható témákon (angoltábor, dróntábor, filmestábor, fotóstábor, gamertábor, írótábor, játéktábor, kézművestábor,…

Friss