Hogyan lett a TUDÓSTÁBOR?
Szekció
PEOPLE TEAM tábor

Egy 500 fős gyerektáborban rengeteg szemét keletkezik. Képzeljük el, amikor megérkezik 100 db óriáspizza. Csak a pizzásdobozok több méter magas hegyet képeznek. Minden hulladékot megpróbálunk hasznosítani: a pizzákra rakott kis műanyag székecskék mennek a kézművesekhez, csakúgy, mint az üres befőttesüvegek. A táborhely munkatársainak segítségével szelektáljuk is a szemetet, és ebbe az irányba tereljük a gyerekeket is.

Néhány éve nagy szemétszelektáló bemutatót szerveztünk, meghívott szakemberekkel. Hatalmas volt az érdeklődés. A csapatok tagjai azzal is pontot szerezhettek, ha a mások által elhagyott üres palackokat begyűjtötték és visszahozták. Csak később eszméltünk rá, hogy a göngyölegraktárból sorra tünedeznek el a már begyűjtött üvegek. A gyerekek bármilyen kockázatot bevállaltak a pluszpontokért. Ezzel növelve az esélyt, hogy a kékek, a sárgák, vagy akár a pirosak nyerjék el a turnus végén a vándorkupát.

Ez az esemény rámutatott arra is, hogy a gyerekek között igenis téma a klímaváltozás, a bolygó helyzete és – ezzel összefüggésben – természetesen a saját jövőjük. Nem mindegy, hogy 30 év múlva szkafanderben kell-e bejárniuk a munkahelyükre, mert nem lesz tiszta levegő, vagy a természetes vizek bűzlő sárfolyammá változnak-e.

A tudóstábor környezetvédő tematikával indult, de egy lelkes, természettudományokat oktató tanár révén igazi kísérletezős, kirándulós, felfedezős élménytáborrá változott. A gyerekek mindent megtettek, hogy ez a szekció se legyen mindennapi – például befőttesüvegben békát csempésztek a szobájukba. Amikor ez kiderült, egy teljes napot szenteltünk a kétéltűeknek, hogy mindenki tisztába kerüljön vele, mennyire nem volt ez jó ötlet.

Volt, aki akkor is összeszorított fogakkal nyomta a túrát, ha többszöri figyelmeztetés ellenére is csak strandpapucsban sikerült elindulnia. Az első öt kilométer után végre megszántuk a szenvedő balgát, és egy erősebb mókustanár a hátán vitte a célig.

A virágágyásból egy nap alatt csigarezervátum keletkezett: itatóval, gátakkal és búvóhelyekkel. A táborhely kertésze nem örült, de meggyőztük, hogy az állatkert csak ideiglenes, és a nyár végén visszaállítjuk az eredeti állapotot. Mi igyekeztünk, bár a végeredmény inkább hasonlított egy frissen felásott káposztaföldre. A virágok és a puhatestűek is túlélték, ez a lényeg.

A vulkánkitörés imitálása annyira jól sikerült, hogy a fél folyosót elöntötte a rózsaszínű hab. Szorgos takarító mókusainknak ez meg sem kottyant, durvább dolgokat is eltüntettek már. A felfedezők nem csak a mával foglalkoznak: az érdeklődők igazi ásatáson is részt vehetnek. Kecskemét környéke tele van régészeti lelőhelyekkel, ahol kis szerencsével akár aranykincsre is lelhetünk.

Bővebben erről a szekcióról: https://peopleteam.hu/taborok/tudostabor-nyari-tabor/



AJÁNLOTT

Másfél nap után uraltuk a mapot

Szekció
Mai cikkünkben Tomival, a PEOPLE TEAM gamertáborának visszatérő résztvevőjével beszélgettünk az élményeiről, tapasztalatairól, terveiről. Bárt Roland interjúja. Tomi,…

Alkoss, hass, táborozz!

Szekció
Az alkotás öröme. Ha másban nem is, ebben az egy dologban hasonlítunk egymásra. Különböző településekről, eltérő háttérrel érkezünk,…

Brókerek és fagyipénz

Szekció
A PEOPLE TEAM nyári táboraiban a jól bevált választható témákon (angoltábor, dróntábor, filmestábor, fotóstábor, gamertábor, írótábor, játéktábor, kézművestábor,…

Friss