Hogyan lett a FOTÓSTÁBOR?
Szekció
PEOPLE TEAM tábor

A 90-es években még papírképeken és keretes diákon őrizgettük a táborban készült fotókat. Nem kattintottunk sokat. A táborvezetőnek volt gépe, meg még néhány gyereknek. A táborvezető fotózott is, amennyit lehetett, habár bokros teendői mellett nem jutott rá túl sok ideje. Meg hát a régi fényképezőgépeknél soha nem lehetett tudni, hogy sikerültek-e a felvételek. A meglepetés mindig csak a film előhívása után jött: valakinek a fél feje hiányzott, túl erős volt a fény, vagy túl halovány a háttér. Nem keletkezett túl sok, a következő évek nyomdai anyagaiban használható kép, de így sikerült bemutatni a strandolásokat, a kirándulásokat meg az esti játékokat is.

Mindig akadt jó néhány gyerek is, akiknek volt fényképezőgépük. Ők szorgalmasan fotóztak is. A titokban mutatott szamárfüleket, az éjszakai divatbemutatót meg a lekváros kilinccsel megviccelt szobatárs arcának megörökítését azonnal meg akarták mutatni mindenkinek, ezért közkívánatra berendeztünk az akkori táborhelyünk alagsorában egy nagyon kezdetleges sötétkamrát. Ez volt a kezdet.

A XXI. századra aztán megjelentek a digitális fényképezőgépek, majd a kamerás mobilok. Minden turnusban százszámra készültek a fotók, nem volt kérdés, hogy érdemes ezzel a témával komolyabban is foglalkozni.

A délutáni fotósszakkör tagjai kitűnően értették a dolgukat: nem volt olyan esemény, mozzanat, nem akadt egyetlen röpke pillanat sem, amelyet ne örökítettek volna meg azonnal. Így maradt meg az utókornak a müezzin a kémény tornyában, a zöldbabos pizza, a táborvezető ügyetlenkedése a mászófalon. Színes képek emlékeztetnek arra, hogy valaki bajuszt rajzolt az alvó sporttanár arcára; hogy volt valaha egy nagy tortacsata; hogy milyen volt a felejthetetlen a kuktatanár „hogyan ne dobjuk fel a palacsintát” című bemutatója.

Idővel a délutáni fotózgatás már kevésnek bizonyult. A gyerekek többet és többet akartak. Megszületett az első fotóstábor camera obscurával, igazi laborral az előhívásokhoz, és persze a digitális képek szerkesztéséhez szükséges számítógépekkel. Minden turnus végén fotókiállítást szerveztünk a legjobban sikerült művekkel.

Ma már ezrével készülnek a fotók és a videók; szükség is van rájuk, hiszen az új táborozók és szüleik ezeken keresztül kaphatnak képet a tábor hangulatáról.

A fotóstáborról itt többet is megtudhatsz: https://peopleteam.hu/taborok/fotostabor-nyari-tabor/

AJÁNLOTT

Másfél nap után uraltuk a mapot

Szekció
Mai cikkünkben Tomival, a PEOPLE TEAM gamertáborának visszatérő résztvevőjével beszélgettünk az élményeiről, tapasztalatairól, terveiről. Bárt Roland interjúja. Tomi,…

Alkoss, hass, táborozz!

Szekció
Az alkotás öröme. Ha másban nem is, ebben az egy dologban hasonlítunk egymásra. Különböző településekről, eltérő háttérrel érkezünk,…

Brókerek és fagyipénz

Szekció
A PEOPLE TEAM nyári táboraiban a jól bevált választható témákon (angoltábor, dróntábor, filmestábor, fotóstábor, gamertábor, írótábor, játéktábor, kézművestábor,…

Friss