Te mit csinálsz Steve Jobs napján?
'DENMÁS
Steve Jobs napja október 14

Tudtad, hogy a világnapok sorában létezik egy, ami az Apple alapítójáról emlékezik meg? A Steve Jobs-napot minden év október 14-én tartják, ráadásul nem is annyira új keletű jelenségről van szó, hiszen már tíz éve ünneplik a Jobs-rajongók, akik a jeles alkalomból az egykori IT-guru jellegzetes ruháit idéző fekete garbót és kék farmert öltenek magukra.

Nem érted, mi ez a Steve Jobs-mánia? Keveset tudsz a mesterről? Akkor elárulunk néhány érdekességet róla.

1. Édesanyja katolikus német bevándorlók gyermeke, édesapja gazdag szír muzulmán családból származott. Mivel a lány szülei ellenezték a kapcsolatot, az újszülött Steve-et örökbe adták.

2. Jobs még az iskola megkezdése előtt megtanult írni és olvasni. Sokszor unalmasnak találta a sulit, és beilleszkedési zavarokkal küzdött.

3. Már gyerekkorában odavolt az informatikáért: tizenévesen felhívta a Hewlett-Packard elnökét azért, hogy számítógép-alkatrészeket kérjen tőle egy iskolai program számára – természetesen sikerült meggyőznie Willam Hewlettet, aki diákmunkát is kínált az okos fiatalnak.

4. Nem fejezte be a főiskolát, és videójáték-fejlesztői pozícióját félretéve buddhistaként bejárta Indiát. Egy időben mezítláb járt, elhanyagolta a személyes higiéniát, és tudatmódosító szereket használt.

5. A HP-nál dolgozó barátjával, a zseniális Steve Wozniakkal 1976. április elsején megalapította az Apple Computer nevű vállalkozást, amelynek neve egyszerre meghökkentő és vicces, illetve kerül előre a szaknévsorokban. A cégalapításhoz Jobs a kocsiját, Wozniak pedig a számológépét adta el, így tettek szert az alaptőkére.

6. A 2000-es évek elején érte el a legnagyobb sikereit, ekkor az iPod, az iTunes-bolt és az iPhone is hihetetlenül népszerűségnek örvendett. A minőség és a filozófia mellett a design is mindvégig fontos szerepet játszott az Apple termékeinek kialakításában.

7. Ötvenhat évesen, 2011 októberében hunyt el, a követői pár napon belül létrehozták a Steve Jobs-napot, amelyen lecserélték Facebook-profilképüket a híres üzletemberére, és karakterisztikus öltözékét idéző ruhákat vettek fel.

Steve Jobs zsenialitása a számítógépes ismeretein kívül vezetői képességében rejlett. Vajon van-e esély Magyarországon hasonló karriert befutni? Miért ne?! Ha még általános vagy középiskolás vagy, és érdekel az IT világa, érdemes a videójátékozáson túl fejlesztő programokat keresned. Szólj a szüleidnek, hogy a PEOPLE TEAM minden évben indít informatika- és programozótábort, amelynek mottója: Steve Jobs is volt gyerek. Ha pedig az egyhetes turnus alatt megismerkedtél a számítógépes világ alapjaival, és sikeresen vetted a záróteszt akadályait, javasoljuk, hogy látogass el a gazdasági táborba (amelyet 2021-ben az MNB támogatott), ahol a jövő pénzmágusait képezik ki. Ki tudja, lehet, hogy a közeljövőben startupot fogsz alapítani, és ehhez pont azt a tudást fogod hasznosítani, amelyet a PT táboraiban sajátíthatsz el a fiatal tanárok és a tapasztalt vendégelőadók segítségével. Ide kattintva tudsz jelentkezni a 2022-es nyári turnusokra.

AJÁNLOTT

Játék hugival

'DENMÁS
Móni, a sporttáborosok egyik vezetője rémülten dörömbölt P. T. Holmes ajtaján. – Azonnal nyisd ki! Holmes kalapjában és ballonkabátjában…

Salsa: szósz vagy tánc?

'DENMÁS
P. T. Holmes, a PEOPLE TEAM-táborok történetének legnagyobb nyomozója kalapjában és ballonkabátjában a táborvezető, Ákos irodája felé igyekezett. A…

Digitális Témahét

'DENMÁS
Ebben az évben már kilencedik alkalommal rendezik meg a Digitális Témahetet. Idén április 8-tól 12-ig tart. Kiemelt figyelmet…

Friss