Nincsen nyár táborozás nélkül
Szekció
Napközis és ottalvós gyerektáborok koronavírus nélkül

Tavaly nyáron a biztonsági előírások betartása mellett május végén ötszáz főig engedélyezték a nyári gyermek- és ifjúsági táborok megrendezését. Idén még nem lehet tudni, hogyan alakul a szektor sorsa. Egyelőre nem döntöttek a szabályozásról.

A bizonytalanság ellenére a legtöbb táborszervező meghirdette a turnusaik időpontjait és programját. A tavalyi tapasztalatok alapján a táborokat rengetegen keresik. Nem is csoda: a karantén alatt sok szülőnek már tavaly elfogyott a szabadsága, és gondot jelenthet a csemeték elhelyezése egész nyáron. A gyerekek is türelmetlenül vágynak már az élményekre: a bezártság, az egyhangúság, a barátok hiánya rajta hagyja a nyomát a hangulatukon.

A tematikus nyári táborok a legnépszerűbbek. Idegen nyelveket, sportokat és művészeteket választanak a legtöbben. A XXI. század fiatalságának igényeire reflektálva megjelentek a programozó-, vlogger-, youtuber-, robotika- és dróntáborok is. A kisebbek a napközis táborokat kedvelik, a bentlakásos formát 8 éves kortól ajánlják.

Jó hír, hogy a Pfizer vakcináját – amely már jelenleg is adható 16 éves kortól – a 12 év felettiek körében sikeresen tesztelték a napokban. Az engedélyeztetésre Európában ugyan még várni kell, ám így idővel számíthatunk arra, hogy bizonyosan elérhető lesz az átoltottság ebben a korosztályban is.

Addig is a táborszervezők mindent elkövetnek a biztonságos táborozásért. Az animátorok és tanárok nyárig megszerezhetik a védettséget. Továbbá nem ördögtől való döntés, ha a korábban sikeresen alkalmazott higiéniai óvintézkedéseket továbbra is követik a táborlakók. A gyerekközösségek – a pandémiától függetlenül is – olyan lehetőségeket hordoznak a könnyebb megbetegedések (tüsszögés, gyomorrontás, enyhébb fertőzések stb.) számára, amelyek odafigyeléssel igenis kiküszöbölhetők. Ez jól bebizonyosodott az előző nyáron: tizedükre estek vissza az említett esetek, és ennek csupán a rendszeresebb kézmosás, a fertőtlenítés és a valamennyivel több odafigyelés volt az ára.

Akkor meg miért ne?

AJÁNLOTT

Másfél nap után uraltuk a mapot

Szekció
Mai cikkünkben Tomival, a PEOPLE TEAM gamertáborának visszatérő résztvevőjével beszélgettünk az élményeiről, tapasztalatairól, terveiről. Bárt Roland interjúja. Tomi,…

Alkoss, hass, táborozz!

Szekció
Az alkotás öröme. Ha másban nem is, ebben az egy dologban hasonlítunk egymásra. Különböző településekről, eltérő háttérrel érkezünk,…

Brókerek és fagyipénz

Szekció
A PEOPLE TEAM nyári táboraiban a jól bevált választható témákon (angoltábor, dróntábor, filmestábor, fotóstábor, gamertábor, írótábor, játéktábor, kézművestábor,…

Friss