Óvjuk együtt a környezetet!
Szekció
PT-sek a környezetért

1972 óta tartjuk meg, és arra hivatott, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének fontosságára – persze hogy a környezetvédelem világnapjáról van szó, amelyet minden évben június 5-én ünneplünk. Miért fontos ez? Mert az emberiség és a biológiai sokszínűség között összefüggés van – ha az egyik sérül (akár egy világjárvány, akár az emberek pusztító ténykedése nyomán), a másikat sem hagyja érintetlenül. Nem lehet egy vállrándítással elmenni a probléma mellett, mert az közvetetten téged is érint.

Mit tehetsz?

Az UNESCO főigazgatója szerint: „Alapjaiban kell újragondolnunk kapcsolatunkat az élővilággal, a természetes ökológiai rendszerekkel és azok biológiai sokféleségével. Új megállapodást kell kötnünk az élővilággal.” Mindezt hogyan teheted meg? Többek között az alábbiakkal:

– Csökkentsd a hulladék mennyiségét! Vásároljatok családilag minél kevesebb eldobható műanyagot, és gyűjtsétek szelektíven a szemetet. Komposztálhattok is.

– Mindig legyen nálad összehajtogatható, mosható kis táska és újratölthető kulacs.

– Használjatok energiatakarékos izzókat! Amikor kimentek egy helyiségből, kapcsoljátok le a villanyokat. Háttérzajként ne menjen a tévé, rádió. Ha lehetőség van rá, válasszatok megújuló energiaforrásokat.

– Autózás helyett részesítsétek előnyben a tömegközlekedést és a sétát – utóbbi még jót is tesz az egészségeteknek.

– Ültessetek fát, vagy ha nincs kertetek, akkor adományozhattok is facsemetét és virágföldet például a 10 millió Fa nevű programnak.

A PEOPLE TEAM tábora mindig zöldebb

Többet is megtudhatsz a környezetvédelemről, ha nyáron részt veszel egy tematikus táborban. Az 1991 óta nyári gyerektáborokat szervező PEOPLE TEAM Alapítvány 2021-es kínálatában, a július 25–31., augusztus 1–7. és augusztus 8–14. közötti turnusokban is megtalálható a zöld szemlélet. Egyrészt nem lehet eldobható flakonos (csak üveges) üdítőket beszerezni az ivókutak megléte mellett, másrészt a műanyag ételek helyett friss zöldségek és gyümölcsök korlátlan fogyasztása és általad választott melegétel-menü vár rád.

Belépés csak 7–17 éves kor között

A PT kecskeméti fesztiválparadicsomában tíz témacsomag és a két tucatnál is több szekció közül szemezgethetsz. A természettel kapcsolatos témákat legfőképp a KUTATÓK + KALANDOROK témacsomagjában érintik, név szerint a zöld táborban, az Ocean Cleanup – Boyan Slatban, illetve a régészeti és a kalandtáborban. Kattints ide, és ismerd meg részletesebben mindegyiket! A lényeg, hogy legyen kedved egy jó nyári táborhoz, ne legyél még 18 éves, és elengedjenek a szüleid. Hogy hogyan kell elképzelni a programokat, azt megtudod innen.

AJÁNLOTT

Másfél nap után uraltuk a mapot

Szekció
Mai cikkünkben Tomival, a PEOPLE TEAM gamertáborának visszatérő résztvevőjével beszélgettünk az élményeiről, tapasztalatairól, terveiről. Bárt Roland interjúja. Tomi,…

Alkoss, hass, táborozz!

Szekció
Az alkotás öröme. Ha másban nem is, ebben az egy dologban hasonlítunk egymásra. Különböző településekről, eltérő háttérrel érkezünk,…

Brókerek és fagyipénz

Szekció
A PEOPLE TEAM nyári táboraiban a jól bevált választható témákon (angoltábor, dróntábor, filmestábor, fotóstábor, gamertábor, írótábor, játéktábor, kézművestábor,…

Friss