Óvjuk együtt a környezetet!

Szekció
PT-sek a környezetért

1972 óta tartjuk meg, és arra hivatott, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének fontosságára – persze hogy a környezetvédelem világnapjáról van szó, amelyet minden évben június 5-én ünneplünk. Miért fontos ez? Mert az emberiség és a biológiai sokszínűség között összefüggés van – ha az egyik sérül (akár egy világjárvány, akár az emberek pusztító ténykedése nyomán), a másikat sem hagyja érintetlenül. Nem lehet egy vállrándítással elmenni a probléma mellett, mert az közvetetten téged is érint.

Mit tehetsz?

Az UNESCO főigazgatója szerint: „Alapjaiban kell újragondolnunk kapcsolatunkat az élővilággal, a természetes ökológiai rendszerekkel és azok biológiai sokféleségével. Új megállapodást kell kötnünk az élővilággal.” Mindezt hogyan teheted meg? Többek között az alábbiakkal:

– Csökkentsd a hulladék mennyiségét! Vásároljatok családilag minél kevesebb eldobható műanyagot, és gyűjtsétek szelektíven a szemetet. Komposztálhattok is.

– Mindig legyen nálad összehajtogatható, mosható kis táska és újratölthető kulacs.

– Használjatok energiatakarékos izzókat! Amikor kimentek egy helyiségből, kapcsoljátok le a villanyokat. Háttérzajként ne menjen a tévé, rádió. Ha lehetőség van rá, válasszatok megújuló energiaforrásokat.

– Autózás helyett részesítsétek előnyben a tömegközlekedést és a sétát – utóbbi még jót is tesz az egészségeteknek.

– Ültessetek fát, vagy ha nincs kertetek, akkor adományozhattok is facsemetét és virágföldet például a 10 millió Fa nevű programnak.

A PEOPLE TEAM tábora mindig zöldebb

Többet is megtudhatsz a környezetvédelemről, ha nyáron részt veszel egy tematikus táborban. Az 1991 óta nyári gyerektáborokat szervező PEOPLE TEAM Alapítvány 2021-es kínálatában, a július 25–31., augusztus 1–7. és augusztus 8–14. közötti turnusokban is megtalálható a zöld szemlélet. Egyrészt nem lehet eldobható flakonos (csak üveges) üdítőket beszerezni az ivókutak megléte mellett, másrészt a műanyag ételek helyett friss zöldségek és gyümölcsök korlátlan fogyasztása és általad választott melegétel-menü vár rád.

Belépés csak 7–17 éves kor között

A PT kecskeméti fesztiválparadicsomában tíz témacsomag és a két tucatnál is több szekció közül szemezgethetsz. A természettel kapcsolatos témákat legfőképp a KUTATÓK + KALANDOROK témacsomagjában érintik, név szerint a zöld táborban, az Ocean Cleanup – Boyan Slatban, illetve a régészeti és a kalandtáborban. Kattints ide, és ismerd meg részletesebben mindegyiket! A lényeg, hogy legyen kedved egy jó nyári táborhoz, ne legyél még 18 éves, és elengedjenek a szüleid. Hogy hogyan kell elképzelni a programokat, azt megtudod innen.

AJÁNLOTT

Friss