5 kell-könyv tízéveseknek

Szekció
5 könyv, amelyet minden tízévesnek érdemes elolvasni

A szülőknek nem szabad feladniuk, és nem kell belenyugodniuk, ha úgy tűnik, hogy gyermekük ki nem állhatja az olvasást. Érdemes újabb és újabb köteteket bedobni, hogy a srácok rájöjjenek: az igazi gyermekkönyv-birodalom a kötelező olvasmányokon túl kezdődik.

Legfontosabb válogatási szempont: mindig korosztálynak megfelelő történetet adjunk gyermekeink kezébe!

1) Csukás István: Nyár a szigeten

Palánk, Bádogos, Csepcsányi három társukkal életükben először szülői felügyelet nélkül indulnak táborozni. Ám ez még nem minden: számháborúzásba kezdenek, amibe már a falubeliek is bekapcsolódnak. A könyv a korosztály számára praktikus, nagyobb betűmérettel és sorközzel is megjelent, igazi nyári olvasmány, amely után nem kell majd kétszer mondani a gyereknek, hogy nyomás kempingezni!

2) Elisabetta Gnone: Olga, a papírlány – A különleges utazás

Felnőttek számára is élvezhető mesevilágba repít a kiskamaszokat megcélzó fejlődésregény, amely a tinédzserek legfontosabb témáját és küzdelmét, önmagunk elfogadását járja körül közhelyek nélkül, sok kalandba és csínytevésbe csomagolva. A papírlány modern Dorothynak is tekinthető, aki saját maga varázslója, Óza keresésére indul, hogy igazi kislánnyá változtassa.

3) Marc-Uwe Kling: A nap, amikor a nagymama tönkretette az internetet

Már cím is mosolyt csal az arcunkra, és a világháló veszélyeiről szóló posztmodern mese nem véletlenül vezette az Amazon gyerekirodalmi toplistáját sem. Vajon mi történik a világgal, és mi lesz Tiffani családjával azon a napon, amikor senki sem tud internetezni? Egy biztos: olyan kalandokban lesz részük, amelyekre örökké emlékezni fognak.

4) Berg Judit: Drifter – A darknet árnyékában

Alma, Drifter, Félix és Bella egy különös nyári délutánon új világba csöppennek, és azt sem tudják, valaha visszajuthatnak-e még a saját hétköznapi életükbe. Sokszor csak sakkrejtvények megfejtésével juthatnak túl az akadályokon, de az olvasó sakktudás híján is élvezi majd a történéseket, és a könyvből megtanulja, hogy nemcsak az életben, hanem még a sakktáblán sem minden fekete-fehér.

5) Joanne Kathleen Rowling: Harry Potter sorozat

Ezzel a népszerű hét regénnyel biztosan nem lő mellé senki, hisz az első kötet 1997-es megjelenése óta lassan két generáció nőtt fel a roxforti varázslótanonc fordulatos történetein. Gyerekek százezrei ezektől a könyvektől váltak egy csapásra az olvasás szerelmeseivé világszerte. Harry Potter tizenegy évesen kerül távol az otthonától, ezért már csak életkora és gondolkodása miatt is ideális olvasmány a tízéves gyerekek számára.

AJÁNLOTT

Friss