Online kihívások és korlátozások
'DENMÁS
Online kihívások a korlátozások idején

A jelenlegi – számunkra még mindig meglehetősen új – válsághelyzetben kötelességünk a lehető legtudatosabb döntéseket hozni. Ha lehetőségünk adódik az otthon maradásra, cselekedjünk: ezzel közreműködhetünk a koronavírus terjedésének megfékezésében és a járvány lefolyási idejének meggyorsításában. A felelősségtudatos bezártság rengeteg időt felszabadít, amivel kezdenünk kell valamit.

Nincsenek elfeledve, ám pihenőpályára terelődtek a nyári tervek: családi nyaralás, fesztiválozás, kedvenc táborok… Mindannyian hisszük, hogy ezekről nem kell idén sem lemondanunk, hiszen nélkülünk üres lenne a Balaton-part, a Hajógyári-sziget és a PEOPLE TEAM-tábor is, addig viszont például elegendő szórakozást kell találnunk magunknak: irány a challenge! Az internet a leleményesség virtuális tárolószekrénye! Az utóbbi hónapokban kevésbé számítottak menőnek, ám most újra felkapottak a kihívások – gyerekek és felnőttek körében egyaránt.

Instagram-sztorik

A modern szülőktől és a legszuperebb szupernagyiktól eltekintve az Instagram még mindig a fiatalabb generáció virtuális felülete: a posztolás eddig is mindennapos volt, ám március közepétől megzabolázhatatlan mennyiségben özönlenek a megosztófelületekre a képek és videók. Az influenszerek, vállalkozók és kortárs alkotók friss kihívásokra invitálják a követőket: színezőkkel, rajzfeladatokkal látják el a digitális népet, vagy az ismerkedésre helyezik a hangsúlyt. Hogyan kell ezt érteni? Adott egy sablon, ahova a felhasználók beírhatják kedvenc előadójukat, sorozatukat, ételeiket – sokan mindezt szavak nélkül, matricák és gifek segítségével teljesítik –, a tartalmak pedig máris mennek az Instagram-sztorikba; a legtöbb játékban új résztvevők meghívására is külön rubrikát hoznak létre.

Ilyen voltál pöttömnek

Nagyjából tíz évvel ezelőtt kifejezetten közkedveltnek számított telepakolni a Facebook-profilunkat aranyos gyerekkori fotókkal. Ez a hullám aztán alábbhagyott, ám úgy tűnik, kihívás formájában most újraéledt. A challenge azért kifejezetten vicces, mert sokan a gyerekkoruk kreatív és kínos oldalát is örömmel és különösebb gátlás nélkül feltárják. Lelőhely: Facebook, de a Z generáció körében Insta-sztorik formájában fel-felbukkan. A képekkel könnyű tarolni, pont ezért nagyon ritka az olyan kihívott, aki visszautasítja a felkérést.

Anya/apa

Az internetet minden korosztály, nem csupán tizenévesek látogatják, így nem meglepő, hogy a szülők is kifundáltak maguknak egy csak számukra teljesíthető challenge-et, amely kizárólag az anyaságról/apaságról szól. Az alapkihívás, hogy a – főképp kicsi – gyerekeknek tesznek fel kérdéseket saját magukról. A válaszok millió-egyszer meghökkentik a kérdezőket is: megtudhatod, milyennek ismer a saját kislányod vagy kisfiad, de arról is képet kapsz, hogy gyerekszemmel milyen vagy általában: „Mi anya kedvenc étele?” – „Mivel foglalkozik apa legszívesebben?” – „Mitől félnek a szüleitek leginkább?” „Ha hisztizek” – válaszolta az egyik kihívott kisfia a „Mit nem szeret anya?” kérdésre.

Egy másik játék már elsősorban a kismamáknak szól: ebben a várandósságról kérnek beszámolót – az étvágyról, a szülés időpontjáról, a baba súlyáról. Mindkét feladat kedves módszer arra, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz a családtagok, vagy hogy csodás emlékeket idézzünk fel a kérdezz-felelek segítségével.

Néptáncosok előnyben

Ismét a fiatalok, jóllehet az időseket sem szeretnénk kizárni, sőt! Ez az egyszerű, ám garantáltan vicces eredményeket produkáló challenge főképp a tinédzserek között hódít: legényesezz! Nem meglepő, hogy a kihívás néptáncos fiúktól ered, de sokan azok közül is szívesen beszállnak a játékba, akiknek semmi közük a néptánchoz. A lányok sűrűn lepipálják a srácokat, de egy esetlenebb attrakció is vidám mosolyt csal az arcokra. Ez a kihívás tökéletes hagyományőrzésre a bezártság idején, na és az sem utolsó járulék, hogy számos, a fotelben kucorgó internetező ennek hatására kezd el jókedvűen mozogni. Csizmákat fel!

Látjátok, ugye? Szórakozni, jókedvet generálni otthon, a négy fal között sem lehetetlen, vágjatok bele most!

AJÁNLOTT

Bújócska

'DENMÁS
Mindenki az esti számháborúra készült. Az egész tábor bezsongott, mint tavasszal a kaptár. A gyerekek csapatokat próbáltak toborozni.…

Egy kis csendet

'DENMÁS
Kevesen tudják, hogy a zaj milyen veszélyes. A környezetet károsító hatások között a zajszennyezés a második helyen áll.…

Ne csak egy napig

'DENMÁS
Ha figyelemmel kíséred az állandóan változó világunkat, és téged is érdekel a bolygónk sorsa, bizonyára készülsz a Föld…

Játék hugival

'DENMÁS
Móni, a sporttáborosok egyik vezetője rémülten dörömbölt P. T. Holmes ajtaján. – Azonnal nyisd ki! Holmes kalapjában és ballonkabátjában…

Friss