5 érv a legalább évi 1 táborozás mellett
'DENMÁS
5 dolog, amiért legalább évi egy gyerektábor mindenképpen hasznos

Még csak fontolgatod a gyerektábor lehetőségét? Ne habozz: számos príma hatása van! Öt pontban leírjuk, miért fontos évente legalább egyszer táborozni.

A színvonalas és érdekes tematikájú gyerektábor nélkülözhetetlen a kiskamaszok számára, hiszen rengeteg felejthetetlen élménnyel és emlékkel gazdagodhatnak. Itt nem csupán új barátságok köttetnek, és – újgenerációs tematikus táborok esetén – nemcsak a tanulás tekinthető a legfőbb haszonnak: a jó tábor komplex eszmei értéke szinte megfizethetetlen.

Ezért éri meg belevágni a táborozásba:

A tapasztalatszerzés

A nyári táborok egy harmadik dimenzióba varázsolják a gyerekeket: ezekben ugyanis teljesen más tapasztalatokat szereznek, mint az iskolában vagy otthon. Az eltérés a megszokottól elősegíti a komfortzónából való kilépést – számtalan friss impulzus táplálja az önállósodás folyamatát. Mivel a táborozás egésze csapatmunka, az új benyomások nemcsak az egyéni kvalitásokat fejlesztik. A táborozási rutint kívánatos minél korábban kialakítani.

A kapcsolati készségek fejlesztése

Egy jó tábor új barátságok kiépítésére kínál opciókat, így minden gyerek önállóan, a neki szimpatikus közreműködők pozitív befolyásával fejlesztheti szociális képességeit. Ez nem csupán ismerkedést jelent, hanem a meglévő kötődések ápolását és fenntartását is. Különösen alkalmasak erre az ottalvós táborok, hiszen ezekben senki sem „bújhat el” a kapcsolatokat alakító interakciók elől. Ilyenkor igenis mindenkinek saját magának kell megoldania a problémákat és zűröket is – magától értetődik, hogy mindezt tapasztalt felnőttek támogatásával, konfliktuskezelési tanácsaival és – nem utolsósorban – a barátok patronálásával.

A különbözőség elfogadása

A szociális kapcsolatok pozitív alakítása és fenntartása érdekében elengedhetetlen a másság és a különbözőség el- és befogadása. A nyári táborokban általában többféle háttérrel és életkörülményekből érkező gyerekekkel találkozhatunk, és ebben a nemmindennapi, heterogén közegben valóban kiütközhetnek az ebből fakadó nézeteltérések vagy különbségek. A jó nyári táborban a táborozók a viszályokat vagy civódásokat is kifordítva, több nézőpontból szemlélve, együttműködve, ám az egyénről sem megfeledkezve kezelik – így sajátítják el az elfogadás és a partnerség művészetét.

Szabadság a természetben

Sok természetközpontú tábor közül lehet válogatni. A táborszervezők többsége alapból igyekszik odafigyelni a szabad levegőn töltött órák maximalizálására. Az előre megtervezett oktatási programokon kívül a játékok, a csapatversenyek és a közösségi akciók nagy része is a szabadban zajlik.

A gyermeki én maximális kibontakozása

Az iskola és a szülőkkel töltött hétköznapok nem biztosíthatnak száz százalékban teret és optimális körülményeket a gyermeki én kiteljesedésére: mindegy, hány évesek vagyunk, több-kevesebb rendszerességgel szükségünk van arra, hogy kizárólag a kortársainkkal is értékes, inspiráló időt töltsünk. Ezért is kifejezetten remek döntés, ha a nyári gyerektáborok mellett tesszük le voksunkat, és nem csak a szervezett programok miatt: az a tény, hogy a srácok a tábor első percétől az utolsóig a saját korosztályuk képviselőivel élnek meg szuper élményeket, semmi mással nem helyettesíthető.

AJÁNLOTT

Bújócska

'DENMÁS
Mindenki az esti számháborúra készült. Az egész tábor bezsongott, mint tavasszal a kaptár. A gyerekek csapatokat próbáltak toborozni.…

Egy kis csendet

'DENMÁS
Kevesen tudják, hogy a zaj milyen veszélyes. A környezetet károsító hatások között a zajszennyezés a második helyen áll.…

Ne csak egy napig

'DENMÁS
Ha figyelemmel kíséred az állandóan változó világunkat, és téged is érdekel a bolygónk sorsa, bizonyára készülsz a Föld…

Játék hugival

'DENMÁS
Móni, a sporttáborosok egyik vezetője rémülten dörömbölt P. T. Holmes ajtaján. – Azonnal nyisd ki! Holmes kalapjában és ballonkabátjában…

Friss